Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 5 / 2018

Editorial

Datum: 17. 10. 2018
Autor: Mgr. Kristýna Čilíková

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

v aktuálním vydání Florence stojí za Vaši pozornost hned první příspěvek. Mgr. Lenka Klímová z České asociace sester se v něm pozastavuje nad tím, proč česká odborná i laická veřejnost stále podceňuje důležitost kontinuálního profesního vzdělávání sester. Je přitom bez debaty, že povolání sestry je jedno z nejnáročnějších a současně nejzodpovědnějších. Mgr. Klímová apeluje: „Nechte sestry, aby si dle své profese a pracovního zařazení zvyšovaly kvalifikaci a vzdělání, jak samy potřebují.“ Je načase začít si sester vážit za to, co umějí, a podpořit proces zvyšování prestiže jejich povolání.
 

Zajímavé srovnání v tomto ohledu přináší rozhovor Florence – s mladou českou sestrou Martinou jsme si povídaly o tom, jak se stát sestrou v Austrálii. Dozvíte se, že jde o časově, psychicky i finančně náročný proces, ale výsledek stojí za to. Australské sestry mají v řadě ohledů lepší pracovní podmínky (a samozřejmě lepší fi nanční ohodnocení), a jejich profese je navíc více ceněna a respektována. Na druhou stranu Martina přiznává, že u protinožců při své práci velmi těžila z kvalitního vyššího odborného a bakalářského vzdělání získaného v Česku. Nabízí se tedy jasný závěr: neměňme věci, které dobře fungují a jsou přínosné.

Sestry jako sebevědomé a úspěšné ženy bychom chtěli do budoucna na stránkách Florence prezentovat častěji, protože si myslíme, že je to důležité. Pokud znáte profesně či osobnostně inspirativní sestru, která by souhlasila s rozhovorem pro Florence, dejte nám o ní vědět!

V tomto čísle také reagujeme na otázky kolem znění novely vyhlášky o zdravotnické dokumentaci, která byla vydána na konci června letošního roku. Na straně 3 objasňujeme, jak to bude dál s vedením ošetřovatelské dokumentace, a v rubrice Právo na straně 34 se mimo jiné dozvíte, jaké úlevy jsou v platnosti od 24. července.

S přáním inspirativního čtení
Kristýna Čillíková, šéfredaktorka

 
  • tisk
  • předplatit si