Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 3 - 4 / 2020

Každá maličkost, která dětem udělá radost, je darem, říká Edita Mrkousová z projektu Patron dětí

Datum: 28. 8. 2020
Autor: Redakce Florence

„Naše organizace je tu pro děti, které mají méně štěstí, než by si zasloužily. Snažíme se, aby i ony měly na období, které nás formuje pro celý dospělý život, jednou hezké vzpomínky,“ říká na úvod našeho rozhovoru Edita Mrkousová, výkonná ředitelka projektu Patron dětí.


 

Projekt Patron dětí založila Nadace Sirius. Začněme tedy nejprve jí. Co je jejím smyslem?

Zcela jednoduše: pomáhat dětem, které neměly v životě štěstí. Nadace Sirius vznikla v roce 2008 a hned na začátku před námi vyvstala otázka, jak zlepšit život dětí se zdravotním postižením nebo dětí, které jsou ohroženy sociálním prostředím. Okamžitě jsme proto začali hledat takové cesty, aby nešlo o jednorázový „výstřel do tmy“, ale aby naopak šlo o systematickou pomoc s dlouhodobou vizí. Nadace pravidelně vyhlašuje grantová řízení zaměřená na aktuální problémy v oblasti ohrožených dětí. Dále realizuje vlastní projekty, které se věnují řešení problematiky rodin s dětmi v náhradní rodinné péči. A pak je tu ještě samostatný projekt Chodící lidé. Ten se snaží změnit pohled veřejnosti na lidi se zdravotním postižením.


Jak vznikl nápad založit projekt Patron dětí?

Všichni zúčastnění se shodli, že by měla pomoc sociálně a zdravotně znevýhodněným dětem a jejich rodinám probíhat na denní bázi. Šlo o to, jak propojit ty, kteří chtějí pomáhat, s těmi, kteří to nejvíce potřebují. Nadace Sirius nakonec zvolila formu on-line projektu Patron dětí, jehož základními principy jsou transparentnost, zodpovědnost, adresnost a rychlost. Všichni okamžitě vidí výsledky a čísla.


Jak konkrétně pomáháte?

Od roku 2017 sdílíme příběhy ­so­ciálně a zdravotně znevýhodněných dětí a jejich rodin z celé České republiky na stránkách www.patrondeti.cz. Sem přivádíme dárce, kteří si sami zvolí konkrétní dítě, jemuž chtějí pomoci. Částka, kterou přispějí, jde ze sta procent na vybraný dětský příběh, protože chod projektu je zcela financován Nadací Sirius. Rodiny s dětmi mohou požádat jak o drobnou, tak o finančně náročnou pomoc typu rehabilitace či nákupu zdravotní pomůcky.


Co je myšleno tou drobnou pomocí?

Drobnou pomocí myslíme zaplacení kroužků, školních obědů, družin, táborů a podobně.


Jak máte ošetřeno, že vybrané prostředky nebudou zneužity?

Každý jednotlivý příběh má svého patrona. Tedy osobu, která je garantem nutnosti pomoci. Zároveň každý příběh velmi důkladně prověřujeme. A to jak žadatele, tak patrony i samotné dodavatele pomoci. Toto prověřování je základem naší práce. Jedině tak si mohou být dárci jisti, že ani koruna z jejich daru nejde na špatný účel. Žadatelé mohou být klidní, že se dostane na všechny, kteří pomoc opravdu potřebují.


Kdo může být patronem a jaká jsou omezení?

Patronem může být kdokoli, kdo rodinu velmi dobře zná, vyjma rodinných příslušníků. Patrony se nejčastěji stávají sociální pracovníci, lékaři, učitelé či rodinní známí.


Co všechno role patrona obnáší? Je časově náročná?

Role patrona je velmi jednoduchá: patron musí potvrdit, že je pomoc pro konkrétní dítě opravdu potřebná. Každá žádost o pomoc má dvě části. Jedna je určena patronovi a druhou část vyplňuje žadatel, zákonný zástupce dítěte. I s vyplňováním může patron žadateli pomoci. Nejde o nic komplikovaného. Vyplnit žádost a doložit veškeré dokumenty nezabere více než 30 minut.


Co je konkrétně pro vás největším úspěchem, radostí a motivací do další práce?

Jednoznačně zpětná vazba. Dostávat obrázky a číst dopisy od dětí, které jsou šťastné, že mohly jet na školní výlet. Že mohou chodit na vysněný kroužek, že se mohou díky spraveným zoubkům konečně naplno chechtat. Pro mámu tří dětí, jako jsem já, je každá maličkost, která udělá dětem radost, někam je posune či jim přinese nějakou cennou životní zkušenost, obrovským darem a zároveň důkazem, že moje role má smysl.


Co by činnost vaší organizace nejvíc podpořilo?

Cílem organizace je pomoci co nejvíce sociálně a zdravotně znevýhodněným dětem v celé republice. Zjišťujeme bohužel, že spousta těch, kteří pomoc potřebují, neví, že naše organizace existuje. Sdílení informací o tom, co a jak děláme, je pro nás, ale hlavně pro všechny děti, které čekají na pomoc, velmi důležité! Jde o prioritu, zejména v této nelehké době.


Je něco, co byste ráda vzkázala čtenářům časopisu Florence?

Všem bych ráda předem poděkovala za to, že jim příběhy dětí, které neměly v životě štěstí a nacházejí se v jejich okolí, nezůstanou lhostejné. Pomoci může každý z nás. Už jen tím, že řekne potřebným rodinám o naší činnosti. Více než 3100 splněných dětských příběhů od roku 2017 je důkazem toho, že pomoci umíme a děláme to rádi.

 


→ Rok založení projektu Patron dětí: 2017.
→ Společně s dárci jsme podpořili 3 120 příběhů.
→ Celkem bylo vybráno 38 milionů korun.
→ Celkem přispělo 20 096 lidí.
→ Pracuje pro nás 11 zaměstnanců.
→ Pomáháme dětem z celé České republiky a jejich rodinám.

 

 
  • tisk
  • předplatit si