Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 6 / 2020

Aby se Lara, obdivující balet, jednou postavila na vlastní nohy

Datum: 8. 12. 2020
Autor: Denisa Prošková

„Dáváme prostor příběhům dětí, jimž v životě nepřálo štěstí. Spojujeme lidi ochotné pomáhat s těmi, kteří pomoc potřebují.“

Kdyby se porod holčičky, které rodiče vybrali u nás netradiční jméno Lara, nezkomplikoval, všechno by dnes bylo jinak. Lara by už nejspíše chodila nějaký ten rok do baletní přípravky a nebyla by jen divačkou. Jenže žádná „kdyby“ v životě neexistují. Bezproblémové, pohodové těhotenství maminky Michaely vyvrcholilo neplánovaně dramatem, při kterém se Lara přidusila. „Lékaři museli moji holčičku křísit a pak několik dní strávila na dětské JIP. Když jsem si ji konečně přinesla domů, doufala jsem, že Laruščin zoufale špatný start v tomto světě nebude mít následky. Bohužel mé přání nebylo vyslyšeno,“ začíná maminka Michaela vyprávění o své dnes 11leté dcerce. Během následujících měsíců přišla zdrcující diagnóza: dětská mozková obrna, spastická diparéza, která způsobuje ztrátu rovnováhy.

Lara navíc trpí i vrozenou oční vadou zvanou aniridie. To znamená, že ji v obou očích chybí duhovky, je světloplachá a krátkozraká. Od malička nosí brýle s pěti dioptriemi. Aby toho nebylo málo, ke správné rehabilitaci se dostala až ve 2 letech. Lékaři si s ní prý, jak říká maminka, tak úplně nevěděli rady.

„Do té doby dcera neseděla, neplazila se, nechodila, nemluvila,“ vzpomíná maminka na období své největší beznaděje. Kolo osudu se začalo pomalinku otáčet k lepšímu, když se dozvěděla o možnostech, které může sama aktivně ovlivňovat. „Nejhorší byla bezmoc. I malinké světélko naděje na zlepšení vás pak nabije netušenou silou a odhodláním. Neváhala jsem ani vteřinu,“ vysvětluje maminka, proč začala s Larou neúnavně cvičit Vojtovu metodu. Cvičení doplňovaly lázněmi, pravidelným rehabilitačním plaváním a docházením na logopedii.

Po 2 letech intenzivní práce se Lara motoricky neuvěřitelně posunula. Sedla si, začala se plazit po břiše. Když holčička oslavila 5. narozeniny, maminka dostala doporučení na novou metodu rehabilitace TheraSuit. „Dítě na sebe dostane takzvaný kosmický oblek, který mu pomáhá vybalancovávat narušenou rovnováhu,“ popisuje maminka terapii, díky které její dcera udělala viditelné pokroky. „Dcera se vlivem těchto terapií pomalu, ale jistě neustále posunuje dopředu. Momentálně dokáže sedět, lézt, vydrží chvilku sama stát a ujde několik metrů. Ovšem stále velmi bojuje s nekontrolovatelnými a nebezpečnými pády. Nemá totiž žádné obranné reflexy. Proto se neobejde ani na chvilku bez dohledu,“ uzavírá maminka.

Dobré zprávy o pokrocích spojených s terapiemi kazí jedna „drobnost“: peníze. Lara by potřebovala rehabilitovat pravidelně dvakrát do roka. Maminka jako samoživitelka na ně ovšem nenašetří. Lara nyní navštěvuje sedmou třídu základní školy pro tělesně postižené. Předtím ovšem chodila do obyčejné základní školy, kde se velmi skamarádila s dcerou Pavly Kocourkové. „Lara byla ve třídě jediné dítě s handicapem. Možná i proto, že se od mala pere s těžkostmi, o kterých se ostatním dětem ani nesní, je na svůj nízký věk velmi moudré stvoření,“ vysvětluje paní Kocourková, proč jí tahle dívenka padla do oka. „Z našich dvou děvčat se staly velké kamarádky. Jejich přátelství pak spojilo i naše rodiny. Lara jezdí několikrát ročně do lázní, kde dělá velké pokroky, protože na sobě velmi tvrdě pracuje. Z mého mateřského pohledu pro ni musí být pobyt v lázních velmi náročný nejen fyzicky, ale i psychicky. Ale ona je moc statečná. Její inteligence naštěstí neutrpěla. Především ji ale maminka Michaela vychovává ve stylu ‚nejsi žádná chudinka, jen k některým věcem dojdeš trochu později než ostatní děti‘.“ Obě jsou na sebe velmi přísné. Proto jsem se s radostí ujala role Lařiny Patronky,“ vysvětluje Pavla Kocourková, proč podpořila maminčinu žádost o pomoc Laře u Patrona dětí. Lara má jednu velkou motivaci. Sní o tom, že si nejen jednou stoupne, zvládne balanc i chůzi, ale udělá i taneční kroky. „U Lary s její pracovitostí a odhodláním věřím, že se jí sen stát se baletkou i splní,“ říká její Patronka. Možná k tomu můžete pomoci vy.

 


Jak pomoci?

Více informací najdete na webových stránkách www.patrondeti.cz v kategorii Zdravotní pomoc. Pomoc můžete také tím, že se sami stanete Partonem. Partonem mohou být zdravotníci, lékaři, učitelé, sociální pracovníci i rodinní známí. Role patrona je jednoduchá – Patron musí potvrdit, že dítě pomoc opravdu potřebuje.
→ Patron dětí je online charitativní projekt založený Nadací Sirius, který pomáhá rodinám s nezletilými dětmi se zdravotním a sociálním znevýhodněním;
→ od svého vzniku v roce 2017 podpořil více než 4 000 dětských příběhů;
→ celkem již přispělo přes 21 000 lidí;
→ celková vybraná částka převyšuje 43 milionů korun.

 
  • tisk
  • předplatit si