Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 6 / 2009

Stabilizace sester ve zdravotnických zařízeních

Datum: 8. 6. 2009
Autor: Jarmila Škubová

Rostoucí nedostatek sester ve zdravotnických zařízeních je v sou- časné době považován za největší problém našeho zdravotnictví. Zhoršující se situace nastolila potřebu rychlého a zásadního řešení.

Ministerstvo zdravotnictví provedlo několik aktuálních šetření a s týmem odborníků z ČAS, Asociace nemocnic a zdravotních pojišťoven vypracovalo návrh opatření. Legislativní a exekutivní změny, které budou následovat, chystá ve spolupráci s dalšími resorty, profesními organizacemi a zaměstnavateli.

Z šetření mezi sestrami vyplynulo, že sestry jsou nespokojeny zejména s tím, že jsou špatně finančně ohodnoceny, nejsou nositelkami výkonů (tedy i finančních prostředků do zdravotnických zařízení), nemají dostatečné kompetence a uznání veřejnosti, jsou špatně zařazovány podle Katalogu prací, v nepřetržitém provozu jsou znevýhodněny při hrazení nemocenské. Dále si stěžují, že jsou zatíženy poplatky za registraci a celoživotní vzdělávání, nevyhovuje jim délka systému kvalifikačního a specializačního vzdělávání a nemají vytvořené vhodné podmínky pro práci při mateřské dovolené a zajištění dětí. Ministerstvo zdravotnictví uznalo názory sester jako opodstatněné a rozhodlo se v zájmu kvality a bezpečí zdravotní péče pro systémové řešení, které povede ke stabilizaci sester ve zdravotnických zařízeních.

Délka studia sestry

Dnes, aby byla sestra sestrou, může studovat až 10 let.Po 4 letech na SZŠ (zdravotnický asistent) studuje 3 roky na VOŠ nebo 3 roky na VŠ v bakalářském programu (všeobecná sestra). Přitom oba vzdělávací programy jsou obsahově stejné a splňují podmínky EU 4600 hodin, z toho 50 % praxe. Po bakalářském stupni ještě následují 2 roky magisterského studia a dva roky Ph.D. Duplicita VOŠ a bakalářského studia na VŠ by měla být odstraněna. Zdravotnický asistent (max. 8. platová třída) bude nahrazen praktickou sestrou (9. platová třída), která po absolvování ročního certifikovaného kursu bude moci v získané specializaci poskytovat péči již bez odborného dohledu. Tak dojde ke zjednodušení a zkrácení odborné přípravy všeobecné sestry. Ministerstvo zdravotnictví připravuje a projednává s ministerstvem školství opatření umožňující zkrácení vzdělávání všeobecné sestry až o 2 roky z dnešních minimálních 7 let a odstranění duplicit ve vzdělávání sester. Podle návrhu by se sestra stala sestrou již po 4 letech studia va SZŠ, maximálně po 7 letech: SZŠ – 4 roky, VŠ (Bc.), sestra specialistka – 3 roky, VŠ (Mgr.), sestra specialistka – 2 roky.

Specializační vzdělání

Již v loňském roce ministerstvo sestrám a dalším nelékařským oborům zjednodušilo vstup do specializačního vzdělávání a umožnilo jim krátit délku vzdělávacího programu (vstup hned po škole a umožněno zkrátit délku v letech ze 3 na 2 roky). V současné době je připravena redukce počtu specializací, racionalizace a zkrácení studia úpravou nařízení vlády číslo 463/2004 Sb.

Dotace vzrostly

Pro studijní rok 2009/2010 vyčlenilo ministerstvo zdravotnictví na specializační vzdělávání 170 miliónů korun. Tato částka mnohonásobně převyšuje stávající finanční podporu v dané oblasti. Dosud po magisterském vzdělávacím programu (2 roky studia) navazuje akreditované specializační vzdělávání (3 roky studia). Návrh počítá s tím, že absolvent bakalářského  imagisterského studia bude bez dalšího všeobecnou sestrou-specialistkou.

Celoživotní vzdělávání

Celoživotní vzdělávání bude zjednodušeno a výrazněji financováno. Pro potřeby celoživotního vzdělávání uvolní každoročně ministerstvo v následujících 3 letech až 150 miliónů korun z fondů EU. Za účelem zjednodušení bude novelizována vyhláška č. 321/2008 Sb., o kreditech. To povede ke snadnějšímu získání požadovaného počtu kreditů, zejména cestou e-learningových kursů a seminářů pořádaných zdravotnickým zařízením. Také dojde ke snížení správního poplatku za vydání osvědčení k výkonu povolání bez odborného dohledu z 500 Kč na 100 Kč.

Zlepšení finančního ohodnocení

Už od 1. července tohoto roku dochází u sester v rozpočtových a příspěvkových organizacích k nárůstu platů o 15 %, u ostatních zdravotníků o 7 procent. Složkami tohoto navýšení bude zvýšení tarifních platů, zavedení speciálního příplatku pro zdravotnické pracovníky (3, 5 %) a úprava Katalogu prací – přesun všeobecné sestry do vyšší platové třídy. Například sestra v 8. platové třídě s 10letou praxí k 1. 5. 2009 plat 15 260Kč, k 1. 6. plat 15 800 Kč a k 1. 7. plat 17 710 Kč (plus 3,5% příplatek, posun platové třídy). Celkem si tato sestra polepší o 2 450 Kč.

Zvýšení kompetencí sester a dalších nelékařských oborů

Součástí změn bude zvýšení kompetence praktické sestry oproti dnešnímu povolání zdravotnického asistenta a zvýšení kompetence všeobecné sestry. Sestra už od ledna 2010 bude nositelkou zdravotních výkonů podle Sazebníku výkonů. Tyto výkony budou stejně jako u lékařů placeny zdravotními pojišťovnami. Bylo vytipováno asi 170 výkonů, jejichž nositelem může být sestra, z toho 50 nejdůležitějších bude obsahem novely Sazebníku do konce roku 2009.

A další opatření ve prospěch sester

Změnou k lepšímu bude i odstranění znevýhodnění sester a dalších nelékařských oborů ve směnném provozu v době pracovní neschopnosti. Častou stížností sester byla rovněž chybějící nabídka služeb péče o děti, což jim komplikuje návrat z mateřské dovolené do praxe. Ministerstvo zdravotnictví bude novelizovat vyhlášku o hygienických požadavcích na školky, čímž umožní jejich snazší zřízení, například nemocnicemi. Současně připravuje dotační titul pro státní přímo řízené nemocnice na podporu zřízení a provozování školek pro děti zaměstnanců. Nad jeho rámec chystá ministerstvo zdravotnictví program adaptace sester formou vzdělávacích programů či adaptačních programů.

Z materiálů pro tisk připravila Jarmila Škubová (24. 4. 2009)

 
  • tisk
  • předplatit si