Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 7 - 8 / 2009

Každý má svou závislost...

Datum: 10. 7. 2009
Autor: ew

V. konferenci Sestra.IN® na téma Každý má svou závislost, ale někdo má to štěstí, že ji nepotká... uspořádaly 5. května v Praze INES International Ltd., Ústav teorie a praxe ošetřovatelství 1. LF UK a Oddělení léčby závislostí VFN. Obyvatelé ČR se ve světě řadí na přední místa v pití alkoholu a naše mládež i v užívání konopných látek, a proto není takových akcí pro zdravotníky nikdy dost.

Úvodní téma konference Závislost a škodlivé užívání – umíme je rozpoznat? představil MUDr. D. Randák z Oddělení léčby závislostí VFN. Připomněl mimo jiné kritéria závislosti: 1. silnou touhu získat omamnou látku (caving, bažení); 2. zhoršenou schopnost sebeovládání; 3. fyziologické projevy odvykacího stavu; 4. prokázanou toleranci k účinku látky; 5. zaujetí užíváním látky; 6. trvalé užívání látky. PhDr. M. Frouzová z pražského Institutu pro výzkum rodiny hovořila o jiných závislostech (gamblingu, závislosti na druhém, PC hrách, internetu, mobilu, médiích, sexu – v této souvislosti doporučila knihu americké psychoterapeutky Robin Norwood – Women Who Love Too Much, Ženy, které příliš milují). Přednášející upozornila mimo jiné na skutečnost, že v ČR byl zaznamenán světově ojedinělý rozmach hazardních her: jeden herní přístroj u nás připadá na 200 obyvatel, zatímco například Německu na 500 a ve Francii na 18 tisíc obyvatel. Důsledkem gamblingu pak jsou zvýšená kriminalita, prostituce, snížená pracovní výkonnost, nezaměstnanost a bezdomovectví.

MUDr. D. Randák se poté zabýval systémem péče o závislé, jejich indikací do jednotlivých typů léčby od krátkých intervencí až po dlouhodobější a následnou terapii a zapojení do svépomocných skupin (http://aacesko. sweb.cz, www.drogy-info.cz aj.). Tématem přednášky Mgr. H. Gajdošíkové (Centrum adiktologie, Psychiatrická klinika 1. LF UK a VFN) byly Závislosti a právní aspekty problematiky závislostí. Přednášející mj. hovořila o přečinech a zločinech, které jsou se závislostním jednáním spojeny, a připomněla, že od ledna 2010 bude platit nový trestní zákoník s novou právní úpravou týkající se konopí.

M. Randáková, adiktoložka a vrchní sestra oddělení pro léčbu závislostí (ženy) v PL Bohnice, seznámila s historií terapie ženských závislostí a systémem péče o závislé v bohnické léčebně.

Nad rizikovým chováním dětí a dospívajících ve vztahu k návykovým látkám se v závěru konference zamýšlel MUDr. P. Kabíček, CSc., z Kliniky dětského a dorostového lékařství 1. LF a VFN. Hovořil o etiologii závislostí, tedy o faktorech společenských (oslabení role rodiny, urbanizaci, zejména prostředí sídlišť, nejistotě životních perspektiv) i faktorech endogenních, například ADHD apod. Přidal také několik varovných čísel: v ČR v souvislosti s návykovými látkami ročně zemře přibližně 250 mladých lidí ve věku 15–19 let. Mezi vnějšími příčinami se nejčastěji objevují dopravní úrazy a sebevraždy.

ew

 
  • tisk
  • předplatit si