Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 7 - 8 / 2009

VI. sympozium praktické neurologie

Datum: 10. 7. 2009
Autor: prof. MUDr. Ivan Rektor

Před 10 lety začalo vydavatelství Solen vydávat postgraduálně a prakticky zaměřený časopis Neurologie pro praxi (NPP), na Slovensku pod názvem Neurológia pre prax. V ČR i SR máme řadu skvělých odborníků, schopných napsat přehledové články nejvyšší úrovně, i řadu zkušených odborníků v praxi, kteří mohou zveřejnit své velmi zajímavé a poučné praktické zkušenosti. NPP uděluje každý rok Pickovu cenu za nejlepší prakticky orientovanou práci. U příležitosti prvního udělení ceny se konalo sympozium, které se postupně rozrostlo ve významný sjezd. Letos se ve dnech 4.–5. června konalo již VI. sympozium praktické neurologie.

Sympozium se koná pravidelně v Brně, odborným garantem je 1. neurologická klinika Masarykovy univerzity ve FN u sv. Anny v Brně. Přes 350 účastníků a téměř 40 přednášejících se sešlo v brněnském hotelu International. Na sympoziu odeznělo 6 bloků odborných přednášek vycházejících z hlavních témat, která byla zveřejněna v Neurologii pro praxi v loňském roce. Témata vždy uváděli hostující editoři, kteří připravili téma do časopisu v minulém roce. Zazněly zde přednášky rozdělené do bloků: Traumata periferních nervů – garant doc. Edvard Ehler, CSc. (Pardubice), Neurofyziologická diagnostika – prof. MUDr. Milan Brázdil, Ph.D. (Brno), Degenerativní onemocnění páteře – doc. MUDr. Jiří Náhlovský, CSc. (Hradec Králové), Poruchy chování a pohybu ve spánku – MUDr. David Kempink, Ph.D. (Praha), Adolescentní neurologie – prof. MUDr. Vladimír Komárek, CSc. (Praha), Roztroušená skleróza – doc. MUDr. Eva Havrdová, CSc. (Praha).

Čtyři sympozia sponzorovaná farmaceutickými firmami dále pojednávala o neuropatické bolesti, diabetické neuropatii, Parkinsonově chorobě, epilepsii a o demyelinizačních onemocněních. Vrcholem sjezdu bylo udělení Pickovy ceny za nejlepší českou a slovenskou odbornou práci. Letos ji získali doc. MUDr. Robert Kuba, Ph.D. (Brno), za práci Dlouhodobá účinnost resekčních epileptochirurgických zákroků 5 let od operace a MUDr. Andrea Hergottová (Bratislava) za Bilaterálny paramediálny talamický infarkt ako zriedkavá príčina poruchy vedomia. Arnold Pick (1851–1924) byl patrně nejvýznamnější neuropsychiatr, který žil v našich zemích. Narodil se ve Velkém Meziříčí v německy mluvící židovské rodině, většinu života prožil v Praze. Byl vynikající klinik, neuropsychiatr a neuropatolog. Jeho nejvýznamnějším počinem je popis onemocnění, které dnes nese jeho jméno. Původně (1892) šlo jen o kazuistiku afatického pacienta s poruchami chování, bez mikroskopické studie, název Pickova nemoc byl později zobecněn na demenci s frontotemporální atrofií a s nálezem intracelulárních Pickových tělísek (obsahujících tau-protein) a Pickových balónových buněk.

Závěr sympozia patřil Kontroverzím v neurologii. Doc. MUDr. Jan Roth, CSc. (Praha), a doc. MUDr. Irena Rektorová (Brno) vedli debatu na téma Demence u Parkinsonovy nemoci je/ není to samé jako nemoc s difuzními Lewyho tělísky. Rozhodčím byl MUDr. Radek Matěj (Praha). V druhé části prim. MUDr. Miloslav Dvorák (Spišská Nová Ves) a doc. MUDr. Jaroslav Jeřábek, CSc. (Praha), debatovali na téma Existuje cervikální vertigo?. Moderoval prim. MUDr Jan Hromada (Ostrava). Účastnící sympozia hlasovali, výsledky však byly vyrovnané. Na debatované otázky evidentně není jednoznačná odpověď.

Setkání téměř čtyř stovek neurologů mělo také svoji společenskou dimenzi. Je důležité spolu mluvit, debatovat – o přestávkách nebo na hojně navštíveném večírku. Organizátory potěšilo, že na sympozium v stále větší míře nacházejí cestu i sestry, především z ambulancí. Zřejmě to souvisí se zaměřením na klinickou praxi. Na závěr sjezdu byli účastníci požádáni o vyplnění anketního lístku. Odpovídali na otázky týkající se jak časopisu, tak sympozia. Zdá se, alespoň tak soudím na základě odpovědí v anketě, že VI. sympozium praktické neurologie v Brně bylo úspěšné. Jeho zaměření na praktické problémy klinické neurologie zaujalo ambulantní neurology i lékaře z univerzitních klinik.

Prof. MUDr. Ivan Rektor, předseda redakční rady Neurologie pro praxi

 
  • tisk
  • předplatit si