Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 1 / 2012

Ptali jste se. Odpovídá J. Dvořáková z MZ ČR

Datum: 9. 1. 2012
Autor: Jana Dvořáková

Výkon povolání všeobecné sestry v zahraničí

Dotaz: Jsem všeobecná sestra, chtěla bych vykonávat toto povolání v zahraničí. Vyžadují ode mě nějaká potvrzení. Kde je získám?

Odpověď: Potvrzení pro výkon zdravotnického povolání v zahraničí vyřizuje uznávací jednotka MZ ČR. Informace i žádost najdete na www.nconzo.cz – registr – uznávací jednotka – potvrzení pro zahraničí – nebo na webových stránkách MZ ČR: www.mzcr.cz – odborník zdravotník – vzdělávání a uznávání kvalifikací – uznávání kvalifikací – nelékařská povolání – uznávání kvalifikací získaných v ČR.

Prodloužení registrace

Dotaz: Chtěla bych se zeptat, kolik kreditů musí získat všeobecná sestra, když se registrace prodlužuje na 10 let?

Odpověď: Počet kreditů při prodloužení platnosti Osvědčení k výkonu povolání bez odborného dohledu se nemění, tj. 40 za registrační období. Musíte tedy získat 40 kreditů za registrační období 10 let.

Specializovaná způsobilost získaná před účinností zákona č. 96/2004 Sb.

Dotaz: Jsem všeobecná sestra. V roce 1998 jsem absolvovala pomaturitní specializační studium podle vyhlášky č. 77/1981 Sb. v oboru anesteziologie, resuscitace a intenzivní péče. Hledám uplatnění po mateřské dovolené ve svém oboru. Musím absolvovat specializační studium v oboru intenzivní péče podle nařízení vlády č. 31/2010 Sb. nebo žádat o přiznání specializované způsobilosti?

Odpověď: Specializovaná způsobilost získaná podle dřívějších právních předpisů (např. pomaturitním specializačním studiem, speciální průpravou) zůstává nedotčena (§ 96 odst. 2 přechodných ustanovení zákona č. 96/2004 Sb., o nelékařských zdravotnických povoláních, v platném znění). Platné nařízení vlády č. 31/2010 Sb., o oborech specializačního vzdělávání a označení odbornosti zdravotnických pracovníků se specializovanou způsobilostí pak v příloze 2 uvádí převodní tabulku včetně označení odbornosti specialistů. Specializační vzdělání v oboru intenzivní péče tedy splňujete, aniž byste o ně musela žádat.

Návrat k výkonu povolání fyzioterapeuta

Dotaz: Co mám dělat, abych se mohl vrátit k výkonu povolání fyzioterapeuta? V roce 1993 jsem odmaturoval na zahradnické škole. V roce 1995 jsem odmaturoval na dvouletém nástavbovém studiu rehabilitace při zaměstnání. Rok a půl jsem pracoval na rehabilitačním oddělení a různých odděleních. Poté jsem pracoval 14 let mimo zdravotnictví.

Odpověď: Odborná způsobilost k výkonu povolání fyzioterapeuta (dříve rehabilitačního pracovníka), kterou jste získal absolvováním nástavbového studia v oboru rehabilitační pracovník na střední zdravotnické škole, zůstává nedotčena. Rovněž jste splnil podmínku alespoň půl roku výkonu povolání rehabilitačního pracovníka. Do doby získání specializované způsobilosti v oboru aplikovaná fyzioterapie tedy můžete vykonávat povolání fyzioterapeuta pod odborným dohledem.

Odstranění tvrdosti zákona

Dotaz: Žádám o sdělení, zda mohu požádat pana ministra o odstranění tvrdosti zákona ve věci prodloužení osvědčení k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu. Jsem fyzioterapeutka se středoškolským vzděláním. Platnost osvědčení mi skončila 10. 4. 2011 a osvědčení mi nebylo prodlouženo přesto, že jsem absolvovala řadu kursů a mám více než 40 kreditů. Nemám však specializovanou způsobilost. Proto jsem proti rozhodnutí o zastavení řízení ve věci prodloužení osvědčení nepodala rozklad.

Odpověď: V § 91b zákona č. 105/2011 Sb., kterým se novelizuje zákon č. 96/2004 Sb.je nově založena možnost ministra zdravotnictví v zákonem vymezených případech rozhodnout o odstranění tvrdosti. Žádost o odstranění tvrdosti ve stanovených případech musí být odůvodněná a lze ji podat až po vyčerpání řádných opravných prostředků podle správního řádu. Tyto prostředky nebyly ve vašem případě vyčerpány, a tím není splněna základní zákonná podmínka stanovená v § 91 b odst. 2 zákona č. 96/2004 Sb., a proto je bezpředmětné žádost z těchto důvodů podávat. Žádosti by nebylo z důvodu nevyčerpání řádných opravných prostředků vyhověno. Smyslem nového ustanovení o odstranění tvrdosti není paušální promíjení vzdělávání nebo podmínek k vydání nebo prodloužení osvědčení, ale eventuální umožnění řešení zvlášť závažných výjimečných případů, které jsou jinak neřešitelné. Vzhledem k tomu, že jste k prodloužení osvědčení nesplnila podmínku specializačního vzdělávání a platnost původního osvědčení vám vypršela, lze je získat pouze na základě nové žádosti o vydání osvědčení při splnění podmínek daných § 24 zákona č. 96/2004 Sb. Podmínka specializačního vzdělání pro fyzioterapeuty, kteří získali odbornou způsobilost středoškolským vzděláním pro vydání osvědčení k výkonu povolání bez odborného dohledu byla již od počátku platnosti zákona č. 96/2004 Sb. (v té době se vztahovala na všechny fyzioterapeuty, novelou zákona v roce 2008 byly požadavky na specializační vzdělání změněny pouze pro fyzioterapeuty, kteří získali odbornou způsobilost středoškolským vzděláním). V přechodném období dvou let po účinnosti zákona č. 96/2004 Sb. bylo osvědčení k výkonu povolání bez odborného dohledu vydáváno všem příslušným nelékařským zdravotnickým pracovníkům podle kritérií daných zákonem bez ohledu na splnění dalších stanovených podmínek v zákoně. To však neznamená, že tyto podmínky není nutné pro prodloužení osvědčení plnit i nadále. Z vašeho dotazu vyplývá, že jste absolvovala mnoho vzdělávacích aktivit. Ty však nemohou nahradit podmínku danou zákonem. Východiskem by bylo přihlásit se do specializačního vzdělávání a požádat o započtení vámi absolvovaných aktivit shodných s programem specializačního vzdělávání.

Jak získat registraci dětské sestry?

Dotaz: Vystudovala jsem SZŠ, obor dětská sestra, a studium jsem ukončila v roce 1990. Ve zdravotnictví jsem pracovala tři roky. Odešla jsem z oboru a registraci nemám. Žádám o radu, jak registraci co nejrychleji získat.

Odpověď: Pokud jste vystudovala obor dětská sestra na SZŠ v roce 1990, jste podle zákona č. 96/2004 Sb. všeobecnou sestrou. Dětská sestra je podle tohoto zákona obor specializace. Máte však možnost požádat o přiznání této specializované způsobilosti. Žádosti o přiznání odborné nebo specializované způsobilosti se podávají elektronickou formou na www.mzcr.cz – odborník zdravotník – EZP (žádost je nutné vyplnit, zejména uvést praxi dětské sestry, uložit, vytisknout, opatřit 500korunovým kolkem). Výkon povolání potvrdí zaměstnavatel, v případě, že v současné době nemáte zaměstnavatele, doložíte potvrzením z předchozího zaměstnání. K žádosti je nutné přiložit ověřenou kopii maturitního vysvědčení, příp. ověřenou kopii jiného dokladu o získání způsobilosti a vše odeslat na odbor vzdělávání a vědy MZ ČR. Bez ohledu na to můžete vykonávat povolání všeobecné sestry pod odborným dohledem. Pro registraci, vydání osvědčení bez odborného dohledu všeobecné sestry potřebujete požádat o vydání osvědčení (žádost a další informace najdete na www.nconzo.cz – registr). Jako absolventka střední zdravotnické školy musíte však nejdříve splnit podmínku výkonu povolání nejméně 3 roky za celé období od získání odborné způsobilosti, dále pak dodat potvrzení o výkonu povolání minimálně 1 rok v polovičním úvazku nebo 2 roky v pětinovém úvazku za posledních 10 let a 40 kreditů ze vzdělávacích akcí. Obě poslední podmínky lze nahradit zkouškou, kterou se ověřuje způsobilost k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu – informace najdete na výše uvedené webové adrese.

Jana Dvořáková, MZ ČR

 
  • tisk
  • předplatit si