Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 5 / 2014

Odmítání hygieny potřebným pacientem a napadání sestry

Datum: 5. 5. 2014
Autor: JUDr. MUDr. Lubomír Vondráček, Bc. Eva Kučková

Při poskytování zdravotních služeb včetně poskytování ošetřovatelské péče jsou dva rovnoprávné subjekty. Pacient, který péči požaduje, a sestra, která ošetřovatelskou péči poskytuje. Je však třeba zdůraznit, že každý z nich má svá práva i jim odpovídající povinnosti.

Pacient, kterému jsou zdravotní služby poskytovány, je mj. povinen dodržovat navržený individuální léčebný postup, pokud s ním vyslovil souhlas, nesmí závažným způsobem omezovat ostatní pacienty a je také povinen dodržovat vnitřní řád.

Právní předpis stanovuje, že poskytovatel může ukončit péči o pacienta, pokud:
→ pominou důvody pro poskytování služeb,
→ pacient vysloví nesouhlas s poskytováním veškerých zdravotních služeb,
→ pacient závažným způsobem omezuje práva ostatních pacientů nebo se neřídí vnitřním řádem,
→ úmyslně a soustavně nedodržuje navržený individuální léčebný postup, pokud s ním vyslovil souhlas, a jeho chování není způsobeno jeho zdravotním stavem.

Právní předpis také umožňuje ukončit poskytování zdravotních služeb, pokud pacient přestal poskytovat součinnost nezbytnou pro další poskytování zdravotních služeb.

Úskalí ukončení poskytování zdravotních služeb nespolupracujícímu pacientovi spočívá v tom, že ukončením péče nesmí dojít k bezprostřednímu ohrožení života nebo k vážnému poškození zdraví pacienta.

Skutkový stav – záznam o nežádoucí události

Při ranním odběru krve se pacient ohnal po sestře. Doprovázejícího sanitáře slovně napadl slovy: „Já tě trefím, buzerante!“ Nemocný silně páchne, potřeboval by hygienu, sám ji odmítá. Personál nebude po verbálním vyhrožovaní hygienu provádět, při nutných ošetřovatelských výkonech bude k nemocnému sestra docházet pouze v doprovodu dalšího zdravotnického personálu.

Diskuze

Pacient s hospitalizací souhlasil, svůj souhlas vyjádřil podpisem. Podepsal i seznámení s vnitřním řádem. Poskytovatelé péče, v našem případě sestry, poskytovaly ošetřovatelskou péči v souladu s platnými předpisy a ošetřovatelskými standardy. Postupovaly tedy správně. Poučený pacient nedodržoval vnitřní řád a základní hygienické návyky, což se projevovalo zápachem, který ostatní pacienti označovali jako „silný“ nebo „hrozný“, dožadovali se řešení. Lze mít tedy oprávněně za to, že tento pacient omezoval práva ostatních pacientů. Diskuze byla pouze o tom, zda jde o závažné omezení práv ostatních pacientů.

Problém řešení je v tom, že pacient musí s každým výkonem při poskytování zdravotních služeb souhlasit. Pacient tedy musel souhlasit i s pomocí sestry při osobní hygieně. Pacient pomoc sestry odmítl, což bylo jeho právo. Požadavek na dodržování základních hygienických návyků při hospitalizaci nelze označovat jako omezení svobody pacienta o sobě rozhodovat.

Pokud pacient při odběru krve hrubě slovně napadl sestru a přítomnému sanitáři vyhrožoval fyzickým napadením, odmítá provedení základní hygieny a odmítá i pomoc sestry při hygieně, jedná se nepochybně o případ, kdy pacient přestal poskytovat potřebnou součinnost nezbytnou pro další poskytování zdravotních služeb.

Skutečnost, že sestry chtějí u pacienta provádět potřebné ošetřovatelské výkony pouze za přítomnosti dalšího pracovníka, oprávněně nastoluje otázku ukončení poskytování zdravotních služeb, zvláště když nevhodné chování, nespolupráce, nedodržování vnitřního řádu a obtěžování ostatních pacientů nebylo způsobeno pacientovým zdravotním stavem.

V záznamu chybí zásadní informace, zda, ev. kdy ohlásila sestra vzniklý problém ošetřujícímu lékaři.

Závěr

Je nesporné, že chování a jednání psychokompetentního pacienta bylo v hrubém rozporu jak s platnými předpisy, tak i v rozporu s dobrými mravy. Jeho řešení však spadá do kompetence vedoucích zaměstnanců oddělení, kteří odpovídají za zdravotní stav pacienta a kteří také odpovídají za správný chod oddělení.

Poučení

O jakékoliv kolizi mezi sestrou a pacientem je vždy nutné učinit písemný věcný záznam, zejména pokud je vyhrožováno fyzickým násilím. Řešení by měla sestra přenést na ošetřujícího lékaře, který by měl s pacientem projednat jeho chování a v jehož kompetenci je i možné ukončení hospitalizace z důvodů uvedených v platném právním předpise. Takovýto případ, jeho posouzení a zdůvodnění postupu je také vhodné přednést na semináři sester oddělení.

JUDr. MUDr. Lubomír Vondráček, Bc. Eva Kučková

 
  • tisk
  • předplatit si