Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 12 / 2016

Péče o chrup v těhotenství

Datum: 12. 12. 2016
Autor: Mgr. Petra Křížová, DiS.

Informovanost veřejnosti o tom, jak správně pečovat o zuby, je vysoká, ale samotná péče je stále nízká. A o tom, jak mají pečovat o ústní dutinu dítěte, se matky – prvorodičky dozvídají většinou až po prořezání prvního zoubku. Někdy i později.

Těhotenství a změny v ústech

V době těhotenství je ženský organismus ovlivněn výraznými hormonálními změnami. Pověra, že každé dítě stojí matku jeden zub a že jí odebírá vápník, není pravdivá. Studie dodnes nic takového neprokázaly. Naopak se zjistilo, že vyšší kazivost zubů v těhotenství způsobuje především změněné vnímání chuti, větší konzumace sladkých a kyselých potravin a hlavně nedostatečná ústní hygiena matky – tzn. neznalost správné techniky čištění zubů, nepoužívání mezizubních kartáčků, neošetřené zubní kazy a zanedbávání pravidelných preventivních kontrol u stomatologa.

Vyšší konzumace sladkého a zhoršená ústní hygiena vedou k pomnožení škodlivých bakterií. Na povrchu zubů se neustále usazuje zubní plak. Zubní povlak je bílá mazlavá hmota tvořená zbytky jídla a množstvím bakterií. Jednoduché cukry v potravě (sladkosti, med, slazené nápoje, ovoce) i cukry složené (chléb, pečivo) jsou bakteriemi přítomnými v zubním plaku přeměněny na kyseliny. Právě pod vlivem kyselého pH dochází k demineralizaci (odvápnění) skloviny a po určité době vznikne na takto oslabené sklovině zubní kaz.

V těhotenství trpí mnoho žen problémy s dásněmi. Ty jsou díky vysoké hladině těhotenských hormonů (estrogenů) měkké a zduřelé a mají větší sklon ke krvácení. Zánět dásní je jedním z nejčastějších zánětů v lidském těle. Hlavním příznakem je krvácení dásní při čištění zubů nebo při jídle, výjimečně k němu dochází i samovolně. Zanícená dáseň je zarudlá, zduřelá a lesklá, často bývá i bolestivá. Zánět dásní v těhotenství vzniká hlavně u žen, které měly problémy se zanícenými dásněmi již před otěhotněním.

Každou tuto infekci je potřeba včas řešit, protože nemocné zuby, dásně a další záněty v ústní dutině mohou negativně ovlivnit i vývoj plodu a těhotenství ohrozit. Samotný zánět dásní je vyvolán přítomností zubního plaku (obr. 1). Bakterie, které jsou v plaku obsaženy, produkují řadu toxických látek a enzymů. Pokud se tyto nebezpečné látky dostanou ve větším množství do krevního oběhu ženy, mohou způsobit i předčasný porod. Odborníci v USA tvrdí, že včasnou léčbou zánětu dásní by se dalo významně snížit riziko předčasného porodu a porodu dítěte s nízkou porodní hmotností.

Stravování

Těhotná žena by měla mít vyváženou stravu. Důležitý je vitamin D, který je obsažen například v tuňákovi, sardinkách, tresčích játrech, makrele, lososu, žloutku, másle, ale i v mase a mléce. Ryby jsou zdrojem spousty účinných látek a dobré je také kuřecí maso, které obsahuje fosfor. V jídelníčku nastávající maminky a později kojící ženy se zvyšuje i příjem sacharidů, které jsou důležité jako zdroj energie. Mezi ně patří i cukry a škroby, které však také zvyšují riziko zubního kazu. Na to je třeba myslet, a proto je třeba si častěji a důkladněji čistit zuby. Jestliže má žena neustále chuť na sladké, může ji zkusit občas zahnat sušeným ovocem či müsli tyčinkou namísto tabulky čokolády. Doporučujeme jíst několikrát denně a raději menší porce.

 

Ústní hygiena v těhotenství

Zuby mléčného chrupu dítěte se začínají vyvíjet již v prvním trimestru. Nejdůležitější část jejich vývoje, mineralizace a zrání skloviny mléčných zubů, probíhá v posledních třech měsících.

Zuby je nutno čistit pravidelně, minimálně 2× denně (ráno po snídani a večer před spaním), ideálně po každém jídle.

Doporučuje se kartáček s měkkými vlákny, který nezraňuje dásně, a fluoridové zubní pasty snižující riziko vzniku zubního kazu (obr. 6). K péči o mezizubní prostory poslouží mezizubní kartáčky (příp. zubní nit, flosspic) (obr. 2, 3, 4, 5).

V prvním trimestru se zvyšuje dávivý reflex a ranní nevolnosti doprovázené zvracením. Zubní sklovina je narušována žaludečními kyselinami. V tom případě jsou zuby náchylnější k poškození – vzniku erozí (rozpouštění skloviny), proto se zuby bezprostředně po zvracení nedoporučuje čistit zubním kartáčkem a zubní pastou. Vhodnější je dutinu ústní vypláchnout ústní vodou s obsahem fluoridů nebo pouze obyčejnou vodou a zuby vyčistit později (cca za 15–20 minut).

 

Závěr

Nastávající maminka by měla věnovat své dutině ústní opravdu zvýšenou pozornost, a to i když má pocit, že žádné problémy nemá. Těhotná žena by měla během tohoto období navštívit zubní ordinaci 2–3× (obr. 7). Nejlepší je vyřešit případné problémy v ústech ještě před těhotenstvím. Každý větší stres, který potom žena v těhotenství prožívá, což může být i návštěva zubaře, prožívá i miminko. Nemluvě o tom, že v těhotenství mají zubní lékaři menší prostor pro využití anestetik či analgetik.

 

Mgr. Petra Křížová, DiS., Stomatologická klinika FNKV a 3. LF UK

 

Literatura:

1. Minčík J. Kariologie. 1. vyd. Praha: StomaTeam s.r.o., 2014. ISBN 978- 80-904377-2-2

2. Pipková I. Záněty dásní v těhotenství (Těhotenská gingivitida). Diagnóza v ošetřovatelství. 2000;3(40):7. ISSN 121-3595

3. Straka M. Parodontitis a predčasné porody nízkohmotných detí. Progresdent. 2002;8(5):22–25. ISSN 1211-3859

 
  • tisk
  • předplatit si