Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 5 / 2020

Výzvy, které dnes a denně řešíme, přinášejí i nové příležitosti a zkušenosti

Datum: 7. 10. 2020
Autor: Redakce Florence

Mgr. Alice Strnadová, MBA, hlavní sestra ČR a ředitelka Odboru ošetřovatelství a nelékařských povolání MZ ČR, odpovídala v rozhovoru pro časopis Florence na otázky ohledně koronaviru a současné situace ve zdravotnictví.

Jak byste zhodnotila aktuální situaci ve zdravotnictví?

Naše zdravotnictví patří, především díky sestrám, nelékařským pracovníkům a lékařům, k nejlepším ve světě. Samozřejmě není vše stoprocentně nejlepší, potýkáme se například s nedostatkem pracovních sil a současná situace je v mnohém nepřehledná a do budoucna nejasná, ale zároveň právě tyto výzvy, které dnes a denně řešíme, přinášejí i nové příležitosti a zkušenosti.

Co bylo podle vás v uplynulých měsících pro zdravotníky nejnáročnější?

Nutnost rychle se adaptovat na nové podmínky a nejasná epidemiologická situace. V neposlední řadě také ohrožení jejich vlastního zdraví nebo zdraví blízkých. Právě zdravotníci jsou totiž v první linii v boji s koronavirem a i na nich záleží, jak dobře epidemii v následujících týdnech zvládneme.

Změnilo se díky situaci s COVID-19 něco k lepšímu?

Jednoznačně se prokázala důležitost a význam celého segmentu, který, jak jsem již zmínila, je na takto vysoké úrovni především díky našim zdravotníkům. Dále je třeba neupustit od účelných investic, a to především do zdravotnických pracovníků.

Jaká je podle vás největší současná bolest zdravotnictví?

Nedostatek kvalifikovaných zdravotnických pracovníků.

Co byste nejraději v systému zdravotnictví změnila?

Prioritně a jednoznačně postavení sester a všech nelékařských pracovníků.

Je podle vás systém vzdělávání ve zdravotnictví dostačující a pro studenty přehledný?

Kam by měl směřovat? Jako každý je i vzdělávací proces živým procesem, který by měl reagovat na aktuální vývoj a situaci ve zdravotnictví. V reakci na těžké období, kterým jsme společně prošli, lze v budoucnu očekávat změny ve vzdělávání.

Vzkážete něco čtenářům časopisu Florence?

Všem čtenářům a zdravotnickým pracovníkům děkuji za mimořádné nasazení a věřím, že celá naše společnost, stejně jako já, ocení jejich obrovský význam a nezastupitelnou roli. V neposlední řadě přeji všem hodně zdraví, štěstí a spokojenosti i v této nelehké době.

 


Mgr. Alice Strnadová, MBA

 
  • tisk
  • předplatit si