Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 6 / 2023

Současné trendy péče o pacienty v Nemocnici Jihlava

Datum: 11. 12. 2023
Autor: Mgr. Petra Kourková, MBA, Mgr. Lenka Tomšíčková

Dne 6. října 2023 se v posluchárně Vysoké školy polytechnické Jihlava konala odborná konference na téma Současné trendy péče o pacienty v Nemocnici Jihlava.

Konference si dala za cíl informovat nelékařské zdravotnické pracovníky (NLZP) nemocnice o moderních metodách a inovativních ošetřovatelských postupech, které v současnosti k léčbě a ošetřování pacientů využívá. Nemocnice Jihlava je klíčovou nemocnicí v Kraji Vysočina s -dlouholetou historií a moderním přístupem k medicíně a ošetřovatelství.

Na úvod konference všechny zúčastněné přivítal ředitel jihlavské nemocnice MUDr. Lukáš Velev, MHA, a náměstkyně nelékařských profesí Nemocnice Jihlava Mgr. Hana Hladíková, kteří zároveň přijali nad konferencí odbornou záštitu.

Konference byla zahájena představením společnosti ComGuide.cz, která tvoří aplikace ve virtuální realitě pro praktický trénink náročné komunikace v medicíně. Nemocnice Jihlava podporuje rozvoj komunikačních dovedností svých zaměstnanců, účastní se tohoto startupu, který pomocí virtuální reality učí základní techniky, které pomáhají tyto stresové situace zvládat. Zajímavou videoukázku představila paní Mgr. Jitka Kosíková, přední lektorka komunikace. Projekt bude dále využit v interaktivních workshopech, na kterých budou NLZP tyto situace trénovat.

Následně Bc. Ivana Mátlová přiblížila posluchačům práci krizového interventa a s tím související PEER podporu. Činnost krizového interventa má za cíl snížit počet výskytů závislostí u zdravotníků, případů syndromu vyhoření a podobně, které mohou nastat například při nadlimitní profesní zátěži nebo agresi proti zdravotníkům. Mgr. Jana Vácová hovořila o důležitosti udržení nastavené kvality a bezpečí při poskytování zdravotních služeb. V současnosti se jihlavská nemocnice připravuje na reakreditaci u České společnosti pro akreditaci ve zdravotnictví, což klade vysoké nároky na management kvality i řadové zaměstnance.

Roli biomedicínského inženýra ve zdravotnictví poutavě popsala Ing. Petra Příhodová. Biomedicínští technici zajišťují v nemocnici významnou technickou podporu, v neposlední řadě i pomoc administrativní. Za zmínku stojí nedávno proběhlá rekonstrukce operačních sálů, na které se významnou měrou podíleli biomedicínští inženýři.

Další přednášející byla koordinátorka konference Mgr. Petra Kourková, MBA, která poukázala na důležitost mentoringu v ošetřovatelství a zhodnotila pilotní program, který v jihlavské nemocnici ve spolupráci s Katedrou zdravotních studií VŠPJ úspěšně proběhl.

Klinickou studii v práci všeobecné sestry popsala Mgr. Jana Bubláková. Představila nejrůznější projekty klinického výzkumu, které jsou realizovány v nemocničním prostředí. Mgr. Monika Fatrová přiblížila posluchačům činnost Oddělení ústavní epidemiologie. Popsala například důležitost předoperační přípravy a očistu před operačním výkonem, protože infekce v místě operačního výkonu je druhou nejčastější infekcí spojenou se zdravotní péčí (HAI – healthcare associated infections). Při ošetřování nemocných je velice důležitá důkladná hygiena rukou. Zdůraznila tak fakt, že klíčovou oblastí zájmu je PREVENCE.

Staniční sestra porodních sálů Bc. Romana Daňhelová velice poutavě hovořila o individuální péči poskytované rodičkám na porodním sále. Představila specifika péče o ženu v těhotenství, při porodu i po něm. Pro relaxaci rodičky se využívá i takzvaná vaginální napářka, která má za cíl pomocí páry uvolnit pánevní dno.

Po coffee breaku pokračoval s výkladem pan Zdeněk Jedlička, DiS., který zaujal posluchače přednáškou o využití Výukového a vzdělávacího střediska, které je primárně zaměřeno na rozvoj dovedností, odborných znalostí a v neposlední řadě součinnost základních složek integrovaného záchranného systému při řešení běžných, ale i naprosto mimořádných událostí v Kraji Vysočina. Disponuje kromě lezecké stěny i simulátorem vrtulníku, na němž si lze vyzkoušet například slaňování z vrtulníku. Zajímavou částí střediska je dekontaminační místnost, kterou využívá tréninková dekontaminační jednotka, a moderní simulační učebny.

Dalším spolupracujícím zařízením, které bylo představeno, je Kardiocentrum Vysočina, kde se ročně provede 1 000 výkonů perkutánní koronární intervence. Zajímavé bylo představení novinky Angioseal, uzávěr místa punkce v třísle bezprostředně po výkonu. Benefitem pro pacienty oproti klasické perkutánní koronární intervenci je možnost vertikalizace po 3 hodinách od výkonu.

Zkušenost s mentoringem z 1. LF UK a ÚVN Praha posluchačům přiblížila Mgr. Tereza Bakusová, která označila odbornou praxi jako stěžejní předmět celého studia oboru Všeobecné ošetřovatelství, kdy je při odborné výuce kladen velký důraz na podíl mentorek při přípravě budoucích NLZP. Žofie Vojáčková ve své prezentaci představila nově vzniklé Centrum sociální a podpůrné péče, hovořila o dobrovolnickém programu a jeho činnostech, které v jihlavské nemocnici probíhají. Za zmínku stojí bleší trh, zpívání s dětmi, dílničky, -virtuální realita, canisterapie a jiné. Dále pokračovala Mgr. Bc. Libuše Musilová, DiS., která zajišťuje zdravotně sociální činnost. Pacientům pomáhá například s vyřizováním příspěvku na péči, zajišťováním následné péče a s úředními formalitami. Duchovní služby pro pacienty i zaměstnance představil kaplan Jakub Tůma, který je plnohodnotným členem multi-disciplinárního týmu.

Po přestávce na oběd pokračovala v prezentování Mgr. Pavla Čecháčková, DiS. Představila Úsek hojení ran, který samostatně pracuje od roku 2019 a jehož hlavním úkolem a cílem je nastavení efektivního ošetřovatelského procesu v oblasti diagnosticko-terapeutické problematiky nehojících se ran, napříč všemi obory nemocnice podepřené evidence based nursing. Výklad byl doplněn zajímavými kazuistikami. Inovativní intervence z oblasti zobrazovacích metod pod CT kontrolou představila Mgr. Martina Bruzlová, která auditoriu rozšířila obzor vizuálně doplněnou prezentací.

Jednou z dalších přednášejících byla i Bc. Zdeňka Marešová Šteflová se svojí prezentací o léčbě spánkové apnoe ve spánkové laboratoři. Kolegyně velice úzce spolupracují s firmami spánkové medicíny, které pacientům zapůjčují techniku do domácí péče. V roce 2022 bylo v dispenzární péči 594 pacientů s přiděleným přístrojem.

Do programu přispěly i kolegyně z lymfologické ambulance, kde poskytují komplexní léčbu lymfedému zahrnující manuální a přístrojovou lymfodrenáž, kompresivní bandáže, podpůrnou pohybovou a dechovou aktivitu, lymfotaping a zevní komprese.

Kolegyně z Centrálních operačních sálů Mgr. Aneta Eisová a Bc. Vendula Smolíková seznámily účastníky se začátky robotické operativy z pohledu perioperační sestry. Samotná instalace robotického systému Da Vinci Xi proběhla na konci minulého roku, po vyškolení personálu byla zahájena urologická, gynekologická a následně chirurgická operativa.

Poslední přednáškou byla informace o práci v genetické laboratoři. S vyšetřováním lidského genu seznámila přítomné Mgr. Jitka Karásková, která udělala důstojnou tečku za celým bohatým programem.

Konference měla velmi pozitivní ohlas mezi účastníky, kteří načerpali nové informace, a přispěla i k formování pozitivní firemní kultury mezi zaměstnanci nemocnice.

 

Mgr. Petra Kourková, MBA
manažerka vzdělávání a komunikace, Nemocnice Jihlava, p. o.
Mgr. Lenka Tomšíčková
všeobecná sestra Nemocnice Jihlava, p. o.

 
  • tisk
  • předplatit si