Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 6 / 2023

Vzdělávání sester pečujících o pacienty s onkologickým onemocněním

Datum: 11. 12. 2023
Autor: Mgr. Bc. Hana Navrátilová

Souhrn: Profese sestry se neustále rozvíjí a vede k potřebě se permanentně vzdělávat. Sestry pečující o pacienty s onkologickým onemocněním mají velmi specifickou a náročnou práci a jejich erudice je v této oblasti více než žádoucí. Cílem článku je poskytnout informace nejen o navýšení kompetencí sester pracujících na onkologických a hematoonkologických pracovištích, ale také o možnosti nového specializačního vzdělávání, které garantuje vysokou úroveň a zaručuje jejich profesní růst.


Klíčová slova: vzdělávání sester, kompetence, onkologická onemocnění

Education of nurses caring for oncology patients

Summary: The nursing profession is constantly evolving and leads to the need for continuous education. Nurses caring for cancer patients have a very specific and demanding job, and their erudition in this area is more than desirable. The aim of this article is to provide information not only about the increase of competences of nurses working in oncology and hemato-oncology departments, but also about the possibility of their training in the new specialization education, which guarantees a high level and their professional growth.

Keywords: education of nurses, competences, oncological diseases

 

Úvod

Obor onkologie prochází rozsáhlým vývojem a stojí v popředí zájmu nejen v oblasti výzkumné, ale především v oblasti medicínské a ošetřovatelské. Jeden z důvodů, proč tomu tak je, jsou mimo jiné fakta poukazující na to, že onkologická onemocnění zaujímají první příčky v nejčastějších příčinách úmrtí a četnost jejich výskytu má vzestupný charakter.


Legislativa podporující vzdělávání sester v onkologii

Neustálý pokrok v oblasti onkologické péče klade vyšší nároky nejen na práci sester, ale také na jejich vzdělávání, a tím i na rozšíření jejich kompetencí. Poslední úpravy kompetencí sester souvisejí s novelizací vyhlášky č. 55/2011 Sb., o činnostech zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků (aktuální znění vyhlášky je platné od 1. 7. 2022). Samotná novela vymezuje činnosti nového oboru specializačního vzdělávání (SV) z oblasti onkologie s označením odbornosti Sestra pro péči v onkologii a hematoonkologii a Dětská sestra pro péči v onkologii a hematoonkologii.

Potřeba vzdělávání sester v této oblasti je mimo jiné uvedena i v Národním onkologickém plánu ČR 2030 (NOPL) a v jeho strategickém cíli, který je zaměřen na boj s onkologickým onemocněním prostřednictvím vysoce erudovaných pracovníků.

V návaznosti na výše uvedené skutečnosti byl skupinou odborníků vytvořen obsah SV, který prohlubuje znalosti (vědomosti a dovednosti) sester pečujících o onkologicky nemocné pacienty a zároveň reflektuje novinky v oboru. Autoři do programu rovněž zapracovali takzvaný Rámcový vzdělávací program pro ošetřovatelství v onkologii, vytvořený Evropskou onkologickou společností sester (EONS), který přizpůsobili českým podmínkám. Vzdělávací program SV s názvem Ošetřovatelská péče v onkologii a hematoonkologii byl následně vydán v létě formou věstníku MZ ČR, částka 9/2023.


Nové specializační vzdělávání

Program SV je zaměřen po teoretické i praktické stránce na onkologickou a hematoonkologickou problematiku. Samotný obsah se zaměřuje na ošetřovatelskou péči a garantuje její vysokou úroveň. Pro přehlednost je rozdělen do několika modulů, pomocí nichž je postupně a přehledně probrána celá onkologická problematika od prevence přes diagnostiku a protinádorovou léčbu až po péči o pacienta na konci života. Zásadní význam v souvislosti s poskytováním onkologické péče má i samotná komunikace s pacientem a jeho blízkými, vedení a řízení v onkologickém ošetřovatelství, výzkum či pacientské a podpůrné organizace. To vše lze nalézt ve vzdělávacím programu SV Ošetřovatelská péče v onkologii a hematoonkologii.

Odborná praxe, která je součástí programu SV, je realizována v akreditovaných zařízeních tak, aby ji sestry pracující na onkologických pracovištích plnily u poskytovatelů hemato-onkologické péče (tj. hematoonkologická oddělení, hematoonkologické ambulance a stacionáře) a sestry pracující v hematoonkologii u poskytovatelů péče onkologické (tj. onkologická oddělení, onkologické ambulance a stacionáře).

Jak je z výše uvedeného textu patrné, vzdělávací program SV Ošetřovatelská péče v onkologii a hematoonkologii nabízí sestrám profesní růst. Akreditovat jej bude náročné jak po teoretické stránce, neboť bude potřeba mnoho odborníků/lektorů z mnoha oblastí, tak po stránce praktické, protože studující budou plnit v průběhu odborné praxe specifické výkony a na závěr pod vedením školitele vypracovávat seminární práci, která bude sloužit jako jeden z požadavků pro ukončení studia atestační zkouškou.

Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů v Brně zaslalo teoretickou část vzdělávacího programu, který je určen jak všeobecným, tak dětským sestrám, k akreditaci na MZ ČR. Realizace programu proběhne až po získání akreditace a na základě dostatečného počtu přihlášených účastníků.


Závěr

Získané a prohloubené vědomosti, dovednosti, hodnoty a postoje jsou pro sestry pečující o onkologicky nemocné a jejich blízké nezbytné k tomu, aby mohly svou práci vykonávat bezpečně a účinně. Věříme, že v tomto oboru budou sestry plnohodnotnými partnery a odborníky nejen pro ostatní zdravotnické pracovníky, ale také pro onkologicky nemocné pa-cienty a jejich blízké.

 

Mgr. Bc. Hana Navrátilová
Katedra ošetřovatelství a porodní asistence, NCO NZO, Brno

 
  • tisk
  • předplatit si