Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 11 / 2009

Bandáž žaludku a pooperační opatření

Datum: 5. 11. 2009
Autor: Pavlína Borková, DiS.; Marie Řehořková, DiS.

Obezitu lze definovat jako nadměrné hromadění tukové tkáně v organismu, spojené se zvýšeným rizikem vzniku závažných přidružených chorob, jako je diabetes mellitus II. typu, hypertenze, hyperlipoproteinémie, srdeční selhávání, syndrom spánkové apnoe, předčasná artróza nosných kloubů a jiné nemoci, které negativně ovlivňují nejen kvalitu, ale i délku života. V celém světě roste počet obézních lidí jak v dospělém, tak v dětském věku. Také výskyt morbidní obezity má vzestupnou tendenci a postihuje téměř všechny sociálně-ekonomické skupiny obyvatelstva.

Jednou z moderních metod léčby obezity je bandáž žaludku, k níž se ovšem přistupuje tehdy, selžou-li všechny konzervativní terapeutické možnosti. Pacienta čeká dlouhá doba příprav a konzultací s oborníky. Na indikaci k chirurgické léčbě obezity by se měli podílet: internista obezitolog, dietolog, klinický psycholog zkušený v oboru obezitologie a chirurg.

Operační výkon

Zákrok probíhá v celkové anestezii na operačním sále, přičemž se nemusí otevírat trávicí trakt. Základním principem je zavedení manžety ze syntetického materiálu kolem horní části žaludku. Stažením bandáže vznikne horní, objemově malá část žaludku, spojená úzkým kanálem se zbývajícím větším oddílem. Anatomický tvar žaludku se výkonem změní ve tvar přesýpacích hodin.

Zmenšený objem horní části žaludku spolu s úzkým kanálem zpomalujícím jeho vyprazdňování pomáhají snížit celkový denní kalorický příjem, což je mechanismus ke snížení hmotnosti. Přiškrcením horní části žaludku dochází již při prvních soustech k subjektivnímu pocitu plného žaludku. Není sice odstraněna chuť k jídlu, ale nedostavuje se pocit nezvladatelného hladu. Tlak balonkové manžety na nervová zakončení žaludku stimuluje mozková centra a napodobuje pocit plného žaludku.

Kritériem pro operaci je obezita s nadváhou 45 kg a více, případně s nadváhou nižší než 45 kg, ale s přítomností přidružených chorob, které ohrožují zdraví pacienta.

Mezi kontraindikace patří: psychické stavy, které vylučují spolupráci pacienta, neléčené hormonální a imunitní poruchy, jaterní cirhóza, drogová závislost, těhotenství, vředové choroby gastroduodena, hiátová hernie, refluxní ezofagitida atd.

Pokud se pacient pro operaci rozhodne a má souhlas všech odborníků, čeká ho standardní předoperační příprava: EKG, RTG srdce a plic, krevní testy, prevence tromboembolické nemoci, případně vyprázdnění Fortransem, někdy je nutné doplnit spirometrii. Pooperační stav do stabilizace nemocného je sledován na JIP za monitorace fyziologických funkcí.

Pacient by měl být seznámen s případnými pooperačními komplikacemi. Mezi časné patří: tromboembolické komplikace, nauzea, zvracení, komplikace spojené s laparoskopickým výkonem – perforace žaludku, krvácení, pneumothorax. Pozdní komplikací může být sklouznutí nebo migrace bandáže. Při dlouhodobém sledování však představuje operace nižší riziko než sama obezita II. a III. stupně.

Pooperační režim

Po bandáži žaludku je předepsána správná životospráva. Pro dobré váhové úbytky je nezbytně nutné dodržovat dietní opatření – předchází se tak komplikacím a selhání metody bandáže žaludku, či dokonce ohrožení zdravotního stavu. Po 14 dnech je vhodné začít s přiměřenou pohybovou aktivitou. Největší a zásadní změnou je snížení porcí jednotlivých jídel, omezen je i výběr potravin, rozdíl je také v pitném režimu. Doporučuje se voda a neslazený čaj po doušcích mezi jídly v daných časových intervalech. Zpočátku jedna dávka nesmí přesáhnout 100 ml, později se dávky zvyšují, rozšiřuje se i výběr potravin a jejich zpracování. Je přísně zakázáno pít při jídle a bezprostředně po něm.

Dieta po bandáži žaludku je rozdělena do 4 fází:

0.–1. pooperační den: 0. pooperační den je příjem tekutin parenterální, perorální příjem tekutin po doušcích. 1. pooperační den je vhodné začít s rehabilitací, čaj je podáván v malých dávkách a malých intervalech, maximální objem dávky je 100 ml, pacient by měl vypít asi 2 l tekutin.

2.–6. pooperační den: dieta tekutá, energetický příjem 6000 kJ, strava se podává 5krát denně, dávky tekutin se zvyšují na 200 ml, přidávají se ovocné a zeleninové šťávy, bujóny, krémové cezené polévky, dále se zařazují omáčky, zelenina, mléko a mléčné výrobky, ovoce aj.

Propuštění z nemocnice bývá 4. den po operaci, předtím je nutné nemocného řádně edukovat.

7.–13. pooperační den: kontrola po operaci a extrakce stehů. Přechází se na kašovitou stravu, zařazuje se plnohodnotná strava, maso, tuk, koření, vejce, dbá se na správnou přípravu a technickou úpravu stravy. Pacient by měl jednu porci jíst alespoň 20 minut a jídlo řádně rozkousat!

14.–30. den po operaci: zařazujeme potraviny s malým obsahem vlákniny, finální úprava jídla by měla být ještě mletá. Do jídelníčku přidáváme ryby, těstoviny aj.

5. měsíc po operaci – denní energetický příjem je 6150 kJ, strava je zcela plnohodnotná, racionální. Pacienti dodržují zásady, které si osvojili po operaci, je nutné zachovávat objem potravy, přiměřený pro každý chod, a nepřejídat se!

Váhový úbytek po bandáži je asi o 25 kg vyšší než při konzervativní léčbě, za dva roky je to až 40kg. Pro pacientův zdravotní stav je důležité dodržovat pravidelné kontroly u chirurga, který provedl bandáž, a i nadále chodit na konzultace k nutričnímu terapeutovi.

Pokud se vyskytnou zdravotní problémy jako zvracení, průjem či jiné zažívací obtíže, je nutné ihned vyhledat lékaře!

Pavlína Borková, DiS., Vojenská nemocnice Brno, chirurgie, JIP

Marie Řehořková, DiS., Vojenská nemocnice Brno, chirurgie, JIP

Literatura:

1. FRIED M. Moderní chirurgické metody léčby obezity. Praha: Grada, 2005. ZEMAN M, et al. Speciální chirurgie. Praha: Galén, 2004.

2. Edukační list chirurgického oddělení, Vojenská nemocnice Brno.

3. www.bandingklub.cz, Bandáž žaludku [cit. 2009-2-21, 2009-5-11]

 
  • tisk
  • předplatit si