Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 11 / 2009

Příspěvek pro kvalitní léčbu urolitiázy

Datum: 5. 11. 2009
Autor: Hel

Urologická klinika VFN v Praze představila na tiskové konferenci s krátkým odborným programem dne 24. 9. 2009 nový přístroj - litotryptor Dornier Compact Delta II pro léčbu urolitiázy. Akce se zúčastnili děkan 1. LF UK prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc., MBA, zastupující ředitel VFN MUDr. Jan Bříza, CSc., MBA, přednosta Urologické kliniky VFN prof. MUDr. Tomáš Hanuš, DrSc., emeritní přednosta prof. MUDr. Jan Dvořáček, DrSc., a primář kliniky MUDr. Ivan Pavlík. MUDr. Jan Bříza v úvodu zdůraznil, že přístroj přichází na pracoviště, které bylo průkopníkem v uvádění metody extrakorporální litotrypse už v bývalém Československu.

V rámci odborného programu prof. Hanuš připomněl, že již před 22 lety se v tehdejších médiích u nás objevily články Skalpel prosím odložit a Vlny místo skalpelu právě v souvislosti s prvním litotryptorem ve východním bloku – na Urologické klinice VFN. Jako zajímavost uvedl, že první česká odborná práce nazvaná O lithiasi měchýře močového v Čechách pochází již z roku 1894. Urolitiáza je závažný zdravotní, ale i socioekonomický problém, který v průběhu života postihne až 10 procent populace. Po chirurgické léčbě cca 35 procent pacientů prodělá recidivu do 5 let, v průběhu 10 let je to až polovina z nich. Podrobné metabolické vyšetření by mělo být provedeno u pacientů s vyšším a vysokým rizikem recidivy a po první recidivě litiázy v průběhu 3 let. Metabolická abnormalita se takovýmto vyšetřením identifikuje až u 90 procent jedinců.

Prof. Dvořáček poté vysvětlil, že zkratka názvu této metody LERV, kterou zavedl už prof. Hradec, znamená litotrypse extrakorporální rázovou vlnou. A že podstatou litotrypse je dezintegrace konkrementu (kamene). Litotryptor využívá k této dezintegraci vysoce efektivní elektromagnetickou energii. Léčba je velmi účinná již při prvním sezení a počet reoperací je minimalizován. Vedle základní indikace je možné využít přístroj k léčbě plastické indurace penisu, k dezintegraci konkrementů ve žlučových cestách a k řešení některých ortopedických onemocnění. Vysoká odborná erudice zaměstnanců a kvalita tohoto přístroje poslední generace umožní poskytovat pacientům účinnou a kvalitní léčbu.

Hel

Foto Marta Jedličková

 
  • tisk
  • předplatit si