Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 5 / 2009

Čas pro sekci primárné péče

Datum: 4. 5. 2009
Autor: Helena Chvátalová; Mgr. Alice Strnadová, MBA

Druhá nejmladší sekce České asociace sester, sekce primárních sester, oslavila nedávno své první narozeniny. Založena byla 29. března 2008 a její výbor (Mgr. Alice Strnadová, MBA, Bc. Dagmar Dvorská, Bc. Iva Bílá, Bc. Růžena Vlková, Pavlína Drechslerová a Ingrid Štěpánková) pracuje dodnes v takovém složení, v jakém byl zvolen.

Proč sekce sester primární péče

Zrod sekce byl výsledkem spontánní aktivity sester působících v oblasti prvního kontaktu s pacientem, s potřeby více mezi sebou komunikovat, především v oblasti vzdělávání. Hlavní iniciátorkou založení sekce byla Bc. Irena Pejznochová, která na základě bohatých odborných i životních zkušeností dokázala rozpoznat nutnost komplexně se na půdě ČAS věnovat problematice sester primární péče. Není jich málo. U nás podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky pracuje přes 42 000 v primární péči.

Definice primární péče

Primární péče je definována jako koordinovaná komplexní sociálně-zdravotní starostlivost poskytovaná na úrovni prvního kontaktu pacienta, na základě kontinuálního přístupu k němu, co nejblíže k jeho sociálnímu prostředí. Je charakterizovaná jako péče, která je nepřetržitě dostupná a která navazuje na sekundární a terciární zdravotnické služby, ale také na služby sociální. Cílem je, aby pacient co možná nejdéle zůstával ve svém přirozeném domácím prostředí a aby byla minimalizována institucionální a nemocniční dlouhodobá péče, ale i péče akutní.

Specifika ošetřovatelství v primárí péči

Praxe v primární péči je mnohem složitější a náročnější než strohá definice. Sestra primární péče ve spolupráci s lékařem se dennodenně věnuje celé škále zdravotnických činností, od prevence nemocí, přes vyšetřování, léčení, rehabilitaci nebo ošetřování, nemluvě o administrativě nebo o zajištění bezproblémového chodu ordinace. Současně pomáhá pacientům s řešením jejich sociálních, rodinných nebo pracovně právních problémů. Mnohokrát je pro pacienta jediným člověkem, kterému může důvěřovat. Hluboce lidský přístup sester k pacientům, pochopení pro jejich bolestí je také neodmyslitelnou součástí jejich profese, i když není v jejich pracovní náplni.

Oblast možného působení sekce primárních sester je až nereálně rozsáhlá. Výbor sekce proto pro první období stanovil dvě priority – vzdělávání sester a výměna jejich poznatků a zkušeností. Oboje má přispět ke zvyšování kvality této péče ve všech jejích aspektech, tedy nejen zdravotnických, ale i sociálních, k posilování primární péče jako základního článku zdravotnického systému.

Rok plný aktivit

Sekce se poprvé prezentovala právě v oblasti vzdělávání. Připravila svůj první odborný seminář Neurologický pacient v primární péči, který uskutečnila na podzim 2008 2krát v Praze, v Ostravě a Brně, dále v prosinci 2008 seminář ve FTNsP na téma Právní problematika v ordinaci praktického lékaře a v listopadu téhož roku v Karlových Varech odbornou konferenci Sdružení všeobecného lékařství Možnosti kontinuálního vzdělávání nelékařských zdravotnických povolání. V rámci mezioborové spolupráce se letos v únoru uskutečnila společná konference sekce hojení ran, sekce domácí péče a sekce primární péče na téma Hojení ran.

Na zvyšování odborné informovanosti je zaměřen i časopis Practicus (www.practicus.eu), kde v suplementu pro sestry pravidelně zveřejňujeme odborné články např. na téma: výklad zákona č. 96/2004 Sb., dále jsme se věnovali novele zákona č. 187/2006 Sb., připravujeme prezentaci o náležitostech zdravotnické dokumentace a informovaném souhlasu. V tomto roce sekce připravuje cyklus odborných seminářů na další odborná témata, která se budou týkat právní problematiky, prevence v primární péči, péče o specifické klienty v ordinacích praktických lékařů, dále se budeme zabývat problematikou závodně-preventivní péče atd. S touto náplní proběhl v únoru mezinárodní lékařský kongres primární péče, který měl i sesterskou sekci. Ta byla právě věnovaná sekci primárních sester ČAS.

Přenášelo se jak o legislativě, která se dotýká praxe primárních sester, tak i o konkrétních trendech péče o jednu z nejčastějších diagnóz, se kterou se sestra v terénu, v ambulanci anebo v domácnostech setká – kterou je chronická rána. (Pozn. redakce: podrobněji o kongresu ve Florence 4/2009) Vzhledem k časové a finanční náročnosti osobní účasti na seminářích se budeme v dalším období orientovat především na interaktivní „e-formy“ na svých webových stránkách ČAS (www.cnna.cz). Tento projekt teprve připravujeme.

Setkávání na internetu

Sestry primární péče disponují obrovským potenciálem praktických zkušeností. Zrodem sekce vznikla platforma pro jejich intenzivní erudovanou výměnu. I když jsme zvyklí na tradiční osobní prezentaci, pracovní vytíženost členek sekce a časová i finanční náročnost celostátních a dokonce i oblastních konferencí nebo seminářů vedla výbor sekce k rozhodnutí využívat v maximální míře webové stránky ČAS. Sestry se navzájem setkají prostřednictvím internetu a mohou neprodleně porovnávat své názory, požádat kolegyně o radu nebo si vyměňovat zkušenosti, aby se ujistily o kvalitě ošetřovatelské praxe. Výbor sekce je přesvědčen, že jde o nejefektivnější způsob rozvoje profese a podpory profesionálního růstu.

Hlavní cíle sekce

Ustavením sekce primárních sester vznikla také základna pro komunikaci s dalšími subjekty primární péče - Sdružením praktických lékařů pro dospělé, Sdružením praktických lékařů pro děti a dorost a Asociací domácí péče. Hlavním úkolem sekce v této oblasti je prosazovat a zefektivnit spolupráci mezi poskytovateli primární péče.

„Sekce primárních sester se chce intenzivně podílet na posílení úlohy a zkvalitnění primární péče, což výrazně přispěje k racionalizaci celého zdravotnictví, a to jak z pohledu občana, tak z ekonomického pohledu“ shrnula hlavní cíle sekce její předsedkyně Mgr. Alice Strnadová, MBA, která dále zdůraznila, že „sekce klade velký důraz na koordinaci činnosti poskytovatelů primární péče, tj. lékařů, sester, agentur domácí péče a dalších pracovníků v této oblasti. Výsledky práce sekce budou zúročeny v návrzích na zlepšení primární péče, včetně nástrojů nezbytných k jejich uvedení do praxe, a to nástrojů legislativních, ekonomických, organizačních nebo z oblasti informatiky.“

Helena Chvátalová podklady Mgr. Alice Strnadová

 
  • tisk
  • předplatit si