Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 11 / 2011

Šetření dekubitů na národní úrovni

Datum: 7. 11. 2011
Autor: Bc. Kajetánka Ternbchová

Projekt „Šetření dekubitů na národ­ní úrovni“, kromě toho, že je to objektivní metoda, nabízí ještě jednu odpo­věď – nemocnice zapojené do projektu se totiž zlepšují. Tento trend doku­mentuje níže uvedený graf (Podíl pa­cientů s dekubitem vzniklým z po­čtu pacientů v riziku od začátku roku 2010 do konce prvního pololetí roku 2011). Když se nová nemocnice zapojí do projektu, jsou její výsledky obvyk­le horší, než je národní průměr, ale po­stupně dochází ke zlepšování.

Proč se nemocnice zlepšují? Mož­ných odpovědí je několik.

1. To, že se naše nemocnice zapojí do národního projektu, že sbírá něja­ká data, která se vyhodnocují, a tím umožňují benchmarking (i když anonymní), ve většině z nás pro­bouzí potřebu „být lepší“ a oprav­du se snažíme zlepšit. Začneme pře­mýšlet o tom, co bychom měli nebo mohli zlepšit nebo změnit.

2. Tím, že se vedení zajímá o kvali­tu naší práce, o naši práci jako ta­kovou, se vlastně zajímá o nás – tzv. Hawthornský efekt (Série ex­perimentů realizovaných v letech 1924 až 1933 v Chicagu profeso­rem Eltonem Mayem: Změna cho­vání u osob vybraných do výzkum­né studie. U studovaných osob by­la pozorována tendence měnit své jednání a chování jako důsledek pouhé vědomosti o probíhající stu­dii, „přizpůsobit se očekávanému či žádoucímu výsledku“).

3. Tím, že se nemocnice zapojí do pro­jektu, začne (nebo se více zaměří) u všech pacientů pravidelně sledovat riziko vzniku dekubitů dle Nortono­vé (podmínka sledování dle metodi­ky) a to logicky vede k dalším organi­začním opatřením (pacienti v riziku se dále více sledují, preventivní opat­ření se přijímají včas).

4. Ošetřovatelský personál se začne zajímat, jak by mohl výsledky zlep­šit a začne efektivněji využívat pre­ventivní opatření.

Modré sloupce v grafu ukazují referenč­ní hodnotu za každý měsíc. Červená čá­ra je spojnice trendu a ukazuje, jak se re­ferenční hodnota neustále snižuje. Refe­renční hodnota se počítá z dat získaných ze všech zapojených nemocnic (průměr), takže její hodnota klesá, protože se zapo­jené nemocnice neustále zlepšují.

Míru zlepšení lze popsat na násle­dujícím příkladu. Kdybychom zkouma­li skupinu 1 000 pacientů v riziku na za­čátku roku 2010, mělo by 163 pacientů dekubitus. Ke konci prvního pololetí le­tošního roku by z 1 000 pacientů v rizi­ku mělo „jen“ 116 pacientů dekubitus. To znamená, že zapojené nemocnice se zlepšily natolik, že 47 pacientům ne­vznikl dekubitus, a kromě toho, že byly ušetřeni komplikací a utrpení, nemocnice také ušetřily, protože nevzniklé dekubity nemusely ošetřovat.

Bc. Kajetána Ternbachová, projektová manažerka „Šetření dekubitů na národní úrovni“, NRC

www.dekubity.nrc.cz

 
  • tisk
  • předplatit si