Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 12 / 2011

Cesta k modernímu ošetřovatelství XIII. (Praha)

Datum: 5. 12. 2011
Autor: red.

Již 13. ročník odborné konference s mezinárodní účastí Cesta k modernímu ošetřovatelství proběhl ve dnech 15.–16. září ve FN Motol v Praze.

Pořadatelé – FN Motol a Ústav ošetřovatelství 2. LF UK v Praze (ÚO 2. LF UK) – program rozdělili do řady tematických bloků: Komunikace a edukace v ošetřovatelské péči, Příklady dobré praxe I, II a III, Týmová spolupráce v nelékařských zdravotnických oborech, Vzdělávání v ošetřovatelství I a II a Sestra a její profese.

Zasloužená pozornost byla věnována důležité součásti sesterského profesního života – komunikaci s pacientem trpícím poruchami fyzického i duševního zdraví, ale také umírajícím, a rovněž edukaci jeho samého a jeho rodiny. Náměstkyně pro ošetřovatelskou péči FN Motol Mgr. Jana Nováková, MBA, ve své přednášce mimo jiné připomněla: „Zdravotníci ve vztahu s pacientem by měli umět naslouchat, ptát se, odpovídat, domlouvat se a rozhodovat. Respektování určitých zákonitostí a principů v komunikaci mezi zdravotníkem a pacientem nepochybně přispívá k úspěšnosti léčby a uzdravování.“ Zamyšlení si v této souvislosti zaslouží mimo jiné výsledky průzkumu, který provedly pracovnice ÚO 2. LF UK a katedry pedagogiky Filozofické fakulty UK mezi rodiči hospitalizovaných dětí s Rettovým syndromem na téma Lékařská komunikace očima rodičů: respondenti preferují empatii, naslouchání a způsob sdělování informací, teprve na dalších místech uvádějí odbornost a další zkoumané faktory. Je nepochybné, že obdobná očekávání mají hospitalizovaní a jejich rodiny také od personálu nelékařského.

Vedle řady odborných témat přinášejících dobré zkušenosti z praxe v mnoha oborech – gynekologii, geriatrii, psychiatrii, onkologii, domácí péči, rehabilitaci či oborech laboratorních aj. – patřila významná část konference také vzdělávání, ať již klasickému v rámci „kamenných“ studijních oborů a typů zdravotnických škol, nebo specializačnímu vzdělávání a e-learningu.

red.

 
  • tisk
  • předplatit si