Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 6 / 2014

Vliv cílené nutriční podpory v rámci péče o oslabené pacienty

Datum: 2. 6. 2014
Autor: Vendula Bendová, DiS., Ing. Alena Kudrlová, MBA,

Ve spolupráci se společností Nutricia a. s. byl realizován projekt, kterým jsme chtěli dokázat, že investice do stravování pacientů se odrazí v úspěšnosti a rychlosti léčby, a to i přes fakt, že cílená nutriční výživa znamená primární zvýšení nákladů na stravovací jednotku.

Účinná léčba, tedy smysl naší práce, není možná bez cílené výživy pacientů. Cílem našeho projektu proto bylo zhodnotit přínos této nutriční podpory ve smyslu zkrácení doby hospitalizace a pooperační komplikace u vybraných diagnóz nezávisle na skutečném nutričním stavu pacienta. Sekundárním cílem bylo zhodnotit ekonomický přínos cílené nutriční podpory.

V rámci projektu byly sledovány tyto parametry: nutriční stav pacientů, doba hospitalizace, náklady na léčbu a pooperační komplikace (infekce, pneumonie, dehiscence rány, dekubity, peritonitida a ostatní komplikace).

Pacienti byli vybíráni dle DRG skupiny odpovídající diagnózám: operace tlustého střeva nebo žaludku, ileus, dekubity, stomie, ischemická noha a zlomeniny krčku kosti stehenní.

Pacientům byl podáván Nutridrink Compact Protein v počtu 2 ks na den po dobu 14 dnů. Data byla retrospektivně porovnávána s kontrolní skupinou. Jednalo se o pacienty se stejnými DRG skupinami a s konvenčním přístupem nutriční podpory.

Z výsledků vyplývá, že sledovaná skupina vykazovala statisticky významně nižší výskyt komplikací a zkrátila se doba hospitalizace. Sledovaná skupina též vykazovala nižší náklady na léčbu pacienta než skupina kontrolní.

Úvod

V červnu roku 2012 jsme byli osloveni panem Ing. Janem Smitkou, zástupcem firmy Nutricia a. s. s možností realizace projektu, který by umožnil sledování pacientů živených vysokoproteinovou výživou. Důležité bylo zjistit, zda takový projekt budeme moci v okresní nemocnici vůbec provést.

Na základě všech informací byl osloven management Nemocnice Písek, a. s., který tento projekt odsouhlasil a podpořil. Byla vytvořena struktura projektu a projektový tým, který měl dohlížet na podávání vysokoproteinové nutriční podpory a také měl na starosti sběr dat.

Na konci roku 2012 následovala proškolení pro zúčastněný personál – jednalo se o staniční sestry oddělení chirurgie, chirurgie JIP, ortopedie, ortopedie JIP a nutriční terapeutky. Dále byly vytvořeny záznamové karty a souhlas pacienta se zařazením do projektu.

Sledovaní pacienti byli vybíráni na odděleních ortopedie a chirurgie dle DRG skupiny odpovídající diagnózám operace tlustého střeva nebo žaludku, ileus, dekubity, stomie, ischemická noha a zlomeniny krčku kosti stehenní. Těmto pacientům byly podávány 2 ks Nutridrinku Compact Protein po dobu 14 dnů po operačním výkonu. Tato výživa měla být podávána nezávisle na nutričním stavu pacienta, výjimku tvořili pacienti, kteří odmítli být zařazeni do studie, pacienti, kterým drinky nechutnaly a tudíž je nevypili, nebo dekompenzovaní diabetici s nestabilními a vysokými hladinami glykémie.

Projekt začal dne 1. 1. 2013. Cílený sběr dat probíhal na oddělení chirurgie a ortopedie. Staniční sestry těchto oddělení měly na starost vytipování pacientů se správnými diagnózami a kontrolu vypitých drinků. Do záznamové karty, která byla vytvořena pro projekt, se uváděl věk a pohlaví pacienta. Dále se zaznamenala diagnóza, pro kterou byl pacient přijat, délka hospitalizace na určitém oddělení, množství vypitého Nutridrinku Compact Protein a případné komplikace. Z komplikací pro nás byly nejdůležitější infekce v ráně, dehiscence rány, peritonitida, pneumonie, dekubity včetně stupně.

Vedoucí odboru zdravotních pojišťoven Ing. Josef Uher u těchto pacientů dále zaznamenával náklady na výkony, léky a léčebné prostředky. Toto skupinu jsme nazvali skupinou sledovanou. Na konci června roku 2013 byl projekt ukončen. Sledovaná skupina činila 72 pacientů s průměrným věkem 73 let.

Data se porovnávala retrospektivně se skupinou kontrolní. Kontrolní skupina byla sestavena z pacientů z celého roku 2012. Pacienti byli vybráni dle DRG skupiny z nemocničního informačního systému. Následně se zpětně u těchto pacientů vyhledávaly komplikace a výsledky nutričního screeningu. Tito pacienti byli živeni konvenčním způsobem. Počet pacientů v kontrolní skupině byl 144.

Výsledky

Na základě sběru dat byly provedeny statistické analýzy, jejichž výsledky bychom rádi prezentovali široké laické i odborné společnosti.

Vliv komplikací na náklady léčby a dobu hospitalizace

Nyní jsme sečetli kontrolní a sledovanou skupinu se zaměřením na vyčíslení hodnot při komplikacích. Hospitalizace bez komplikací se týkala 151 pacientů a s komplikacemi 65 pacientů.

Z výše uvedených dat jsme si potvrdili obecně známý fakt, že pacienti bez komplikací vykazovali statisticky významně nižší délku hospitalizace a nižší průměrné náklady na jeden den hospitalizace. Hospitalizace se při komplikacích prodlužuje průměrně o 6 dní a náklady na péči o pacienta se zvyšují o cca 500 Kč na den. Z dat je jasné, že komplikace celkově prodražují léčbu pacienta a tudíž je možné vhodnou nutriční intervencí riziko komplikací snížit a léčbu zlevnit.

Nutriční stav

Nutriční screening je postup zavedený v Nemocnici Písek, a. s., již od roku 2007. Formulář vyplňují sestry při příjmu pacienta, každých 14 dní a při každé změně stavu pacienta. Možný výsledek je 0–12. Při výsledku 0–3 je pacient dobře živený, výsledek 4–12 znamená nutnost nutriční intervence. Stav pacientů se zvyšujícím se skórem se zhoršuje.

Sledovaná skupina (intervence NTDR Compact Protein) statisticky významně zlepšila svůj nutriční stav po dobu hospitalizace z nutričního skóre 3,8 při příjmu na 3,3 při propuštění. To znamená, že pacienti odcházeli v nutričně lepším stavu, než do nemocnice přišli.

Náklady na léčbu

Sledovaná skupina (intervence Nutridrinkem Compact Protein) vykazovala statisticky významně nižší celkové náklady na léčbu (snížení o 12 %). Na první pohled se může zdát, že se oproti kontrolní skupině zvýšily náklady na zdravotnický materiál (ZUM) a zdravotnické léčebné prostředky (ZULP). Tato nesourodost vznikla uspořádáním kontrolní skupiny a různorodostí nákladů u oddělení chirurgie a ortopedie, proto jsme rozdělili náklady na jednotlivých odděleních, na kterých můžete pozorovat snížení u sledované skupiny.

Průměrné náklady na léky a materiál na chirurgii byly v kontrolní skupině 6865 Kč a počet pacientů 113, oproti průměrným nákladům na léky a materiál u oddělení ortopedie v částce 24 743 Kč u 31 pacientů. Tudíž celkové náklady na ZUM+ZULP u kontrolní skupiny byly stlačeny nízkými náklady na chirurgii a velkým počtem kontrolních chirurgických pacientů a celkově dělaly v průměru 6663 Kč.

Ve sledované skupině ale bylo rozložení pacientů jiné, převažovali ortopedičtí pacienti, kteří zvedali průměrné náklady na léčbu na 14 388 Kč.

zdroj: výzkum autorů

Sledovaná skupina (intervence Nutridrinkem Compact Protein) vykazovala nižší náklady na léky na obou odděleních. Na chirurgickém oddělení se náklady na léky snížily průměrně o 500 Kč na pacienta a hospitalizaci. Na ortopedickém oddělení bylo snížení nákladů markantnější, došlo ke snížení o 27 %, v absolutní hodnotě o 6762 Kč.

Společnost Nutricia a. s. převzala po dobu projektu veškeré náklady na vysokoproteinový sipping v podobě 2 ks Nutridrink Compact Protein, tudíž nejsou zahrnuty v nákladech na léčbu pacienta. Pokud tyto náklady na výživu pacienta započteme (Nutridrink Compact Protein dvakrát denně po dobu 14 dnů), budou celkové náklady na pacienta vyšší o cca 1000 Kč. Z toho vyplývá, že u celkových průměrných nákladů na léčbu budou sníženy úspory z 12 % na 10,5 %. I tak jsou efekty podávání cílené nutriční výživy zřejmé, nutriční stav pacientů se zlepšil, zkrátila se doba hospitalizace, bylo sníženo riziko pooperačních komplikací a potvrdilo se to, že investice do nutriční výživy se vyplatí a vrátí.

Závěr

Projekt sledování vlivu nutriční péče byl jednorázovým projektem s cílem podpořit naše tvrzení, že dobře živený pacient nám dokáže uspořit náklady a jeho rekonvalescence je rychlejší a efektivnější.

Do této doby chyběl validní průzkum skutečných výhod nutriční péče. Dnes již můžeme s čistým svědomím prezentovat výsledky, které podporují naše názory, že cílená nutriční výživa je přínosem nejen pro pacienty, ale také pro poskytovatele zdravotní péče. I přes fakt, že cílená nutriční výživa znamená primární zvýšení nákladů na stravovací jednotku, jsme dokázali, že takováto investice do stravování se odrazí právě v úspěšnosti a rychlosti léčby, ve snížení délky hospitalizace a snížení nákladů na léčbu.

Díky výsledkům projektu se management Nemocnice Písek, a. s., rozhodl investovat do další nutriční podpory svých pacientů. Zavádějí se nové směrnice se záměrem podávání vysokoproteinového sippingu na všech jednotkách intenzivní péče.

Vendula Bendová, DiS., nutriční terapeut, Nemocnice Písek, a. s.
Ing. Alena Kudrlová, MBA, projektová manažerka, vedoucí provozně-technického oddělení Nemocnice Písek, a. s.

Autoři projektu

Ing. Jan Smitka, MBA, Medical Director Nutricia a. s.
Vendula Bendová, Dis, nutriční terapeut Nemocnice Písek, a. s.

 
  • tisk
  • předplatit si