Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 1 - 2 / 2015

Novoroční přání hlavní sestry ČR

Datum: 9. 2. 2015
Autor: Mgr. Alena Šmídová

Vážené a milé sestry, porodní asistentky a další zdravotničtí pracovníci, dovolte mi popřát vám se započatým rokem 2015 co nejvíce zdraví, osobní a pracovní spokojenosti, mnoho lásky a radosti a zároveň vám poděkovat za náročnou, odpovědnou práci, laskavý a ochotný přístup k nemocným lidem a jejich rodinným příslušníkům.

S počátkem nového roku se často ohlížíme za tím uplynulým, co nám přinesl, co se povedlo i nepovedlo. Ráda bych také krátce zhodnotila minulý rok 2014 a ohlédla se za svou roční činností ve funkci hlavní sestry České republiky.

Na úvod mohu říci, že loňský rok nebyl vůbec jednoduchý a mnoho času zabralo obhajování vzdělávání a vůbec postavení, prestiže a výkonu činností všeobecných sester. Po loňských volbách došlo k výměně nejvyššího vedení MZ ČR a s tím i k určitým změnám, které se dotýkají i problematiky ošetřovatelských povolání a přípravy legislativních předpisů.

Jsem velice ráda, že vznikl samostatný odbor ošetřovatelství a nelékařských povolání, včetně funkce hlavní sestry. Stoupl tak význam i možnost ovlivňování těchto povolání v komplexním vztahu v rámci poskytování zdravotních služeb.

Mgr. Alena Šmídová

Jako hlavní sestra ČR a ředitelka odboru ošetřovatelství a nelékařských povolání jsem se snažila zaměřit aktivity na podporu a zvýšení prestiže ošetřovatelských povolání a dalších NLZP jak u zdravotníků, tak v očích veřejnosti formou prezentace v médiích, tisku, aktivním vystupováním na konferencích a dalších jednáních.

Uspořádala jsem několik kulatých stolů k aktuální a diskutované problematice v oblasti sledování, prevence a léčby dekubitů, poranění ostrými předměty, vzdělávání všeobecné sestry, dětské sestry a legislativních změn, které mají být realizovány novým zákonem, jenž má nahradit zákon č. 96/2004 Sb., o nelékařských zdravotnických povoláních. Téma legislativních úprav k výkonu povolání a vzdělávání zdravotnických pracovníků považuji za nejdůležitější úkol, který se však bohužel delší dobu nedaří dovést do konce.

Kromě běžné úřednické agendy, která se týká přiznávání, uznávání odborné a specializované způsobilosti, registrací, posuzování a vydávání stanovisek k novým vzdělávacím zdravotnickým programům, akreditačního řízení, spolupráce s ostatními odbory nad tématy následné a dlouhodobé péče, paliativní péče, sazebníku výkonů, vyřizování korespondence a další agendy, jsem navštívila několik nemocnic, reagovala na velké množství podnětů, dotazů i stížností na poskytování ošetřovatelské péče i stížností sester na pracovní podmínky u svých zaměstnavatelů. Má činnost je opravdu rozmanitá pro všech čtyřicet nelékařských povolání, a pokud bych to mohla změnit, tak bych si přála, aby byla funkce hlavní sestry oddělena od funkce ředitelky odboru, aby se hlavní sestra mohla více věnovat pouze problematice ošetřovatelství a porodní asistence.

Co se týče problematiky vzdělávání všeobecných sester, musím připomenout bouřlivé reakce a diskuze k návrhům vrátit vzdělávání sester zpět k maturitnímu vzdělávání na SZŠ. Musím konstatovat, že názory na to jsou velice různé a nás velice zaměstnalo, aby byl zachován současný systém vzdělávání sester, který je v souladu s evropskou směrnicí a s požadavky kladenými na vědomosti a dovednosti sester. Protože naše původní návrhy, aby se vzdělávání sester přesunulo pouze na vysoké školy, jsou z hlediska další existence vyšších odborných škol a též i požadavku na zajištění dostatečného počtu absolventů, které potřebujeme v praxi, v současné době nereálné, bude od tohoto návrhu upuštěno a prozatím zůstane obojí možnost vzdělávání, na VOŠZ i VŠ.

Doufám, že v letošním roce bude předložen a schválen návrh nového zákona k nelékařským zdravotnickým povoláním. Plánujeme se více zabývat strategiemi dlouhodobé, komunitní a domácí péče, strategií Zdraví 2020, navýšením kompetencí, včetně legislativních úprav personální vyhlášky, sazebníku výkonů, úpravami ošetřovatelské dokumentace a realizací a podporou vzdělávání zaměřenou na prevenci, edukaci a bezpečnou a kvalitní péči. Jedná se o náročná témata, která si zaslouží náležitou pozornost.

Vážené sestry, porodní asistentky a ostatní zdravotničtí pracovníci, vážím si vaší práce, ochoty, péče a laskavosti, kterou poskytujete všem pacientům. Chápu vás, pokud nejste spokojené s některými pracovními podmínkami, které nejsou vždy ideální, včetně finančního ohodnocení, ale je nutné, abyste za své oprávněné požadavky společným úsilím bojovali, drželi pohromadě a prosazovali jednotné myšlenky. Pak bude vaše snaha více vidět a slyšet a naším společným úsilím se povede vyzdvihnout prestiž ošetřovatelství a dalších NLZP tak, abyste byli v pracovních týmech společně s lékaři uznávanými, rovnocennými a spokojenými pracovníky.

Letos se uskuteční volby nového vedení České asociace sester a já bych vás, sestry, chtěla požádat i o aktivnější a početnější zapojení do činnosti této organizace, která zastupuje odbornost a zájmy sester a může tak být pro další vývoj ošetřovatelství v ČR významnou organizací.

Budu ráda za vaši spolupráci, podnětné náměty a nápady k zlepšení ošetřovatelské a zdravotní péče, kterou poskytujete. Přeji všem dobrý a úspěšný rok 2015.

Mgr. Alena Šmídová, ředitelka odboru ošetřovatelství a nelékařských povolání MZ ČR, hlavní sestra České republiky

 
  • tisk
  • předplatit si