Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 1 - 2 / 2015

Práce sestry v zubní ordinaci

Datum: 9. 2. 2015
Autor: Bc. Jana Šoltésová, DiS.

Pracuji v moderně vybavené zubní ordinaci MUDr. Kulovaného v Českých Budějovicích, kde poskytujeme kvalitní komplexní stomatologické ošetření za použití nejmodernějších materiálů. Součástí naší praxe jsou dvě další zubní ordinace, dentální hygiena, zubní laboratoř a recepce. Věnujeme se nejen dospělým, ale i dětským pacientům.

Každý nově příchozí pacient absolvuje vstupní vyšetření. Nejprve vyplní dotazník, v němž odpovídá na otázky o svém zdravotním stavu, a následně je mu udělán RTG snímek, pokud si pacient nepřinesl svůj vlastní aktuální. RTG snímek zhotovujeme na panoramatickém rentgenovém přístroji (OPG). Snímek zobrazuje kost a zuby horní i dolní čelisti, čelistní dutiny a čelistní kloub. Zobrazuje polohu zubů moudrosti, slouží ke zjištění nadpočetných zubů a jiných anomálií (cysty, nádory) a je zcela nezbytný pro zjištění kvality kosti pro případné zavádění dentálních implantátů.

Poté je pacient vyšetřen lékařem a na základě toho je mu sestaven léčebný plán. Během vstupního vyšetření zapisuje sestra tzv. status (aktuální stav chrupu), lékař diktuje, na jakém zubu je kaz, korunka, implantát, kde zuby chybějí atd. V rámci vstupního vyšetření je pacient informován o důležitosti návštěvy dentální hygieny, protože správně a efektivně prováděná hygiena dutiny ústní je prvním krokem ke zdravému parodontu a chrupu bez kazů. Dentální hygienistka profesionálně odstraní zubní kámen a pigmentace. Vysvětlí a následně ukáže pacientovi správnou techniku čištění zubů, poradí mu s výběrem vhodných dentálních pomůcek (zubní kartáček, jednosvazkový kartáček, mezizubní kartáček atd.). Dále také nabízí možnost ordinačního nebo domácího bělení.

Sídlo ordinace MUDr. Kulovaného v Českých Budějovicích
foto: autorka

Samozřejmostí je pro nás individuální přístup k jednotlivým pacientům, snažíme se o maximálně příjemné a nestresující prostředí (např. na přání pacienta pouštíme hudbu). Před každým zákrokem nabízíme vždy pacientům možnost lokálního znecitlivění.

K nejčastějším zubařským zákrokům patří ošetření zubního kazu. Práce sestry spočívá v tomto případě v přípravě nástrojů a výplňového materiálu (fotokompozitní a skloionomerní bílé výplně, kvalitní amalgám), jehož použití lékař vždy konzultuje s pacientem, aby výsledné ošetření bylo nejen estetické, ale především funkční.

V naší ordinaci používáme během ošetření pro dosažení ideálních pracovních podmínek kofferdam – latexovou blánu, kterou si izolujeme ošetřovaný zub od ostatních, takže pracovní pole je suché a v čistotě. Pro pacienty je to příjemné a pohodlné – neteče jim nic do úst.

Pohled do čekárny a ordinace s vybavením
fota: autorka

Pokud je kaz rozsáhlý, je nutné přistoupit k endodontickému ošetření, které spočívá v odstranění odumřelé zubní dřeně, v důkladném zprůchodnění a rozšíření kořenových kanálků, jejich dezinfekci a zaplnění metodou laterální kondenzace. Toto ošetření vyžaduje více návštěv, protože v případě velkého poškození zajistíme delší trvanlivost aplikací titanového nebo sklokompozitního čepu a následnou fotokompozitní dostavbou. Takto ošetřený zub je pak chráněn korunkou, dle výběru pacienta celokeramickou nebo metalokeramickou. Celokeramická korunka neobsahuje žádný kov, je velmi vhodná do frontálního (předního) úseku chrupu pro dosažení maximální estetiky. Metalokeramická korunka se skládá z kovu a na něm je vrstvena keramika, tento druh korunky je považován za estetický standard. Tyto protetické práce jsou vyráběny v naší laboratoři KulVadent s. r. o., která je součástí naší praxe a je vybavena nejmodernějšími přístroji. Pro naše pacienty je to velmi komfortní, protože laborant vybere vhodnou barvu v rámci ošetření a pacient nemusí nikam docházet.

Mojí hlavní pracovní náplní je asistence lékaři, ale i příprava nástrojů nejen pro záchovnou stomatologii, ale také pro řadu stomatochirurgických zákroků, které provádíme (chirurgické odstranění částečně či zcela neprořezaných zubů moudrosti, implantace, miniimplantace, sinus lift otevřený a uzavřený, různé augmentační postupy a techniky, mikrogingivální chirurgie), z toho vyplývá příprava chirurgického stolku a zajištění sterilních chirurgických sad. Používáme korejský implantační systém INNO od společnosti Cowellmedi, jsme výhradním dodavatelem těchto implantátů pro Českou republiku a máme s nimi výborné zkušenosti. Samotná implantace je poměrně málo invazivní zákrok, provádí se ambulantně v lokální anestezii, i přesto může být pro pacienta náročný po všech stránkách, ale všechny jeho obavy se snažíme co nejvíce eliminovat, samozřejmostí je důkladné znecitlivění místa implantace. Pro pacienta je také důležité mít dostatek informací a empatický přístup. Implantace má několik částí. V první fázi se zavede implantát, který se nechá hojit, zpravidla minimálně tři měsíce, záleží na náročnosti implantace. Poté se zavede vhojovací váleček, pak následuje fáze sejmutí otisku, podle kterého v laboratoři vytvoří protetickou práci, a v poslední návštěvě se odevzdá hotová práce pacientovi. Během těchto zákroků je asistence zdravotní sestry nezbytná. Vždy musím být o krok napřed než lékař, znát všechny postupy a materiály, které používáme.

Práce u zubaře mě nesmírně baví a naplňuje. Největší odměnou je, když pacient řekne, že k nám chodí rád nebo že se méně bojí.

Náplň práce zdravotní sestry v ordinaci zubního lékaře není stereotypní, i když by se to na první pohled mohlo zdát. Pořád se učím, stomatologie jde velmi rychle dopředu a já chci být dobrou zdravotní sestrou nejen pro svého lékaře, ale především pro pacienty.

Bc. Jana Šoltésová, DiS., zubní ordinace MUDr. P. Kulovaného, České Budějovice

 

Více o autorce:

Bc. Jana Šoltésová, DiS.
2005: ukonč. SZŠ České Budějovice – Všeobecná sestra; 2008: ukonč. VOŠZ České Budějovice – Diplomovaná všeobecná sestra; 2011: ukonč. Bc. studium, PF JČU České Budějovice – Výchova ke zdraví; 2011–2012: Evropská oční klinika Lexum České Budějovice – sestra na sále a v ambulanci; od 2012: Zubní ordinace MUDr. Kulovaného – zdravotní sestra, provozní manažer

 
  • tisk
  • předplatit si