Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 1 - 2 / 2015

Zdravý a krásný úsměv – jak ho dosáhnout?

Datum: 9. 2. 2015
Autor: Jitka Janouškovcová; Anna Polcarová, DiS.

Krásného a zdravého úsměvu lze dosáhnout jen správnou a pravidelnou péčí o chrup a dutinu ústní. K tomu potřebujeme správné pomůcky. Těmi nejznámějšími jsou zubní kartáček a pasta. Existuje však mnoho dalších, které nám při pravidelné péči pomáhají ke správné ústní hygieně a tím i k zářivému úsměvu.

Jak již bylo řečeno, základními pomůckami jsou zubní kartáček a pasta.

Zubní kartáček se používá k odstranění zubního plaku a zbytků jídla. Existuje několik rozdělení zubních kartáčků. Nejznámější je rozdělení na zubní kartáček pro dospělé a pro děti (obr. 1, 2). Rozdíl mezi nimi je ve velikosti, a to jak ve velikosti rukojeti, tak části hlavy se štětinami. Tyto kartáčky jsou vyráběny v různých barvách, tvarech a s různými vzory. Pro motivaci dětí jsou dětské zubní kartáčky většinou opatřeny dětskými motivy. Dále se zubní kartáčky dělí dle tvrdosti. Zde rozlišujeme tři skupiny: měkký, středně tvrdý a tvrdý. Správný zubní kartáček by měl mít hustě osazená, rovně střižená vlákna a krátkou hlavu, která nám umožní dobře očistit všechny části chrupu. Co do tvrdosti bývá nejčastěji doporučován kartáček měkký. Důležitým faktorem je správné používání zubního kartáčku. Měl by být šikmo přiložen k dásni a pod úhlem asi 45° by jím měl být prováděn stíravý pohyb směrem od dásně – tzv. „od růžového k bílému“. Na jednom místě by se měl pohyb opakovat vždy pětkrát. Tímto způsobem by se měly očistit zuby v horní i dolní čelisti, jak ze strany tvářové, tak ze strany jazyka a patra. Nakonec je ještě nutné vyčistit kousací plochy stoliček, a to vodorovně pohybem kartáčku dopředu a dozadu. Při správném používání by se měl zubní kartáček měnit přibližně každé tři měsíce.

Dobře zvolený zubní kartáček je základem správné hygieny dutiny ústní a tím i zářivého úsměvu
foto: Profimedia

Zubní pasta (obr. 3) je spíše pomocným prostředkem při čištění zubů, např. proti zápachu z úst. Základem hygieny zůstává zubní kartáček. I zubní pasty jsou v základě rozdělené na pasty pro dospělé a pro děti. Pasty nám slouží také jako nosič některých léčebných prostředků, mezi nimiž je nejdůležitější fluor, který zvyšuje odolnost zubní skloviny. Dále se vyrábějí zubní pasty s léčivými nosiči např. pro citlivé zuby, proti zubnímu kameni nebo pasty bělicí.

K důkladnější péči o ústní dutinu slouží celá řada dalších pomůcek, které by měly být v dnešní době samozřejmostí pro každého.

Prsťáček (obr. 4) je gumový návlek na prst s jemnými štětinkami ze silikonu, kterým se provádí čištění zubů u kojenců od prořezání jejich prvních zoubků. Je možné jej používat samotný nebo s dětským gelem.

Zubní nit je buď voskované, nebo nevoskované vlákno, s jehož pomocí je možné odstranit zubní plak a zbytky jídla z mezizubních prostor. Toto vlákno je nejčastěji vyráběné z nylonu a kvůli šetrnosti k dásním je vhodné, je-li voskované (obr. 5). Pro jedno použití je nutné použít asi 30 cm nitě. Od konců ji natočíme na prostředníky obou rukou. Pak nit uchopíme mezi ukazováky a palce tak, aby mezi pravou a levou rukou zůstala asi 3 cm dlouhá napnutá část nitě, kterou zavedeme do mezizubního prostoru. Jemným pohybem použijeme nit na vyčištění prostoru mezi zuby směrem nahoru a dolů.

Mezizubní kartáček je další pomůcka, která slouží k vyčištění mezizubních prostor od plaku a zbytků jídla. Jedná se o malý kartáček skládající se z úchopové plochy, která je barevně rozlišena dle velikosti kartáčku, a stočené spirálky, na které jsou fixována nylonová vlákna. I zde se orientujeme dle velikostí. Od vláken, která jsou stěží viditelná až po vlákna silnější a delší (obr. 6). Výběr velikosti mezizubního kartáčku je velmi důležitý. Zatímco malý kartáček se stává neúčinným, velkým si můžeme poranit dásně. Není nic zvláštního na tom, když máme na jeden chrup dvě různé velikosti mezizubních kartáčků. Ve většině případů se používá v přední části chrupu kartáček jemnější než v zadní části u stoliček. Do mezizubních prostor zavádíme kartáček vždy z vnější strany zubů a jedním až dvěma pohyby tam a zpět čistíme. Tímto způsobem je nutné vyčistit všechny mezizubní prostory v ústech. Mezizubní kartáčky se používají bez pasty, nejčastěji jednou denně, po klasickém vyčištění zubů běžným kartáčkem a zubní pastou. Vhodné je kombinovat je s mezizubní nití. Při správném používání vydrží mezizubní kartáček asi 14 dní až tři týdny.

Solo kartáček (obr. 7), jinak také jednosvazkový, je kartáček určený pro špatně dostupná místa při čištění zubů. Nejčastěji se jedná o poslední stoličky, tzv. zuby moudrosti. Vhodný je též pro čištění zubů, na kterých jsou fixní rovnátka. Jak už z názvu kartáčku vyplývá, čistí se jím každý zub zvlášť – solo; ani u tohoto kartáčku se nepoužívá zubní pasta. Čištění probíhá tak, že se kartáček přiloží na zub tak, aby se jeho štětiny rozprostřely, a vibračními pohyby se zub pod mírným tlakem čistí. Životnost tohoto kartáčku je až 6 měsíců.

Elektrický zubní kartáček (obr. 8) je kartáček, který není pro běžné používání příliš doporučovaný, neboť při čištění tímto kartáčkem není ideální kontrola tlaku na kartáček; při přílišném tlaku může docházet k odhalování krčků zubů a tím i k jejich zvýšené citlivosti. Pro jeho jednodušší použití je vhodný spíše pro péči o chrup handicapovaných pacientů.

Flosspick, jinak také šavlička s nití (obr. 9), je pomůcka, která při nesprávném a příliš častém používání může způsobit poškození dásní. Oblouček s nití je náhrada za dentální nit a konec šavličky je náhradou za dnes ještě stále velmi často vyhledávané párátko. Flosspick je pro svou velikost pomůcka vhodná např. do kabelky, takže je k dispozici při každé příležitosti.

Superfloss se používá k čištění prostor pod zubním můstkem, čištění implantátů či ortodontických zámečků. Je to speciální nit, která se skládá z užší, tzv. zaváděcí části, a širší, tzv. čisticí části (obr. 10). Slabší část zavedeme mezi volný člen můstku a dáseň, posuneme tak, aby se do tohoto prostoru dostala silnější – čisticí část, z každé strany uchopíme mezi ukazováky a palce a vodorovnými pohyby tam a zpět čistíme. Po použití je možné pomůcku omýt tekoucí vodou a opakovaně použít.

Škrabka na jazyk. Pro běžnou hygienu jazyka postačí zubní kartáček, kterým jazyk jemně setřeme. Pro ty z nás, kterým se na jazyku tvoří silnější vrstva povlaku, je určena škrabka na jazyk (obr. 11), s jejíž pomocí se tohoto nepříjemného povlaku lehce zbavíme.

Ústní voda. Dentální hygienu lze doplnit ústní vodou (obr. 12), která dodává zubní sklovině fluor a má většinou kosmetické účinky – svěží dech.

Žvýkačka. V neposlední řadě je pro hygienu dutiny ústní možné použít žvýkačku. Pravou volbou by měla být žvýkačka bez cukru, která výrazně pomáhá, když není možné provést čištění zubů pomocí kartáčku a pasty. Žvýkačka vyrovnává pH v ústech a pomáhá ke zvýšené produkci slin, které zuby tzv. „omývají“.

Neznalostí a nesprávným používáním dentálních pomůcek můžeme svému chrupu mnohdy i ublížit. Návštěva dentální hygienistky zajistí každému nejen praktickou ukázku použití všech těchto pomůcek, ale pomůže získat i mnoho cenných rad. Správným používáním pomůcek dentální hygieny bude daleko snazší dosáhnout toho, aby byl náš úsměv zdravý a krásný.

Jitka Janouškovcová, Stomatologická klinika LF UK a FN Plzeň
Anna Polcarová, DiS.

 

Více o autorkách:

Jitka Janouškovcová, Stomatologická klinika LF UK a FN Plzeň
1985: ukonč. SZŠ Plzeň (Všeobecná sestra); od 1985: Stomatologická klinika LF UK a FN Plzeň

Anna Polcarová, DiS.
2005: ukonč. SZŠ Plzeň (Všeobecná sestra); 2008: ukonč. VOŠ Praha (Dentální hygienistka); od 2009: Stomatologická klinika LF UK a FN Plzeň – dentální hygienistka

 
  • tisk
  • předplatit si