Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 12 / 2015

Diagnostika a výživa u pacientů s chronickým ledvinným onemocněním

Datum: 7. 12. 2015
Autor: Jindra Pavlicová

Dva pracovní dny zaměřené na nutrici hlavně dialyzovaných pacientů proběhly v Park Holiday Congres hotelu v Praze 10 – Benicích ve dnech 16.–17. října 2015. Zúčastnilo se jich 72 sester.

Po zahájení a úvodních slovech přednesl svou prezentaci MUDr. F. Havlát, který se zaměřil především na syndrom vyhoření (burn out syndrom). Tato diagnóza se vyskytovala i v minulosti, a to nejen u sester, ale i u lékařů. Sestry jsou však tímto syndromem ohroženy více, neboť jsou v trvalejším kontaktu s nemocnými. Svou přednášku obohatil MUDr. Havlát i o názorné kazuistiky. Syndromu vyhoření se podle jeho slov věnuje v současné době větší pozornost, protože se o něm ví. Přítomnost psychologa na pracovištích s chronickým programem je proto velmi žádoucí. Největším a nejúčinnějším lékem je pro pacienta komunikující lékař a sestra.

Na toto sdělení navázala přednáška PhDr. M. Znojové, která má jako psycholog bohaté zkušenosti nejen s chronickými pacienty, ale i s problémy sester. Pacienti nejsou všichni stejní a ne všichni spolupracují. Agrese v různých formách, nespolupráce a další negativa se na dialyzačních jednotkách vyskytují prakticky neustále. Sestra proto musí být profesionál a zvládat nejen svou práci, ale i tato negativa. I nespolupracující či agresivní pacient má totiž nárok na péči a sestra je vždy vázána etickými kodexy a principy chování.

Na komunikaci s chronicky nemocným pacientem se ve své přednášce zaměřila PhDr. T. Hrachovinová. Toto téma je pro pracoviště s chronicky nemocnými zásadní, neboť chronicita nemoci, dlouhodobě stejné prostředí, stejní lidé – ať už pacienti, či personál – vedou dříve nebo později ke střetům. Při komunikaci, kterou je nutné udržet na profesionální úrovni za každých okolností, hraje velkou roli proxemika, haptika, ale i volba slov, intonace hlasu a řeč těla. Při komunikaci je podle slov přednášející důležité vyhnout se rušivým vlivům a komunikaci usměrnit.

Posledním sdělením prvního dne byla přednáška prim. MUDr. E. Kadlecové, CSc., z písecké Psychiatrické léčebny U Honzíčka, která obsahovala několik kazuistik. Na nich velice názorně ukázala specifika chronických pacientů z jiného prostředí, než je hemodialýza. Léčba je vždy nezbytná a nutná, ale k léčbě a ošetřování je podle jejích slov potřeba již zmíněná profesionalita, zkušenosti, spolupráce sestry a lékaře a jako další složka i empatie, vlídnost a trpělivost.

Druhý den jsme se díky prof. MUDr. S. Dusilové Sulkové, DrSc., a její přednášce zabývali nejčastějšími komplikacemi u hemodialyzovaných pacientů, jejich příčinami a léčbou. V průběhu let se komplikace měnily. Dříve mnohé komplikace, vzhledem k nedokonalým pomůckám a chybějící farmakoterapii, trápily pacienty téměř při každé hemodialýze. Sestry z těchto pracovišť proto musejí znát nejen možné komplikace, ale měly by umět i rozpoznat jejich příznaky, z nichž některé mohou samy vzhledem ke svým kompetencím ovlivnit, a vždy o nich musejí informovat lékaře a učinit zápis do dokumentace.

MUDr. M. Ságová se ve své přednášce zaměřila na fosfátové jednotky, nebezpečí, které hrozí při špatné nebo nesprávně zaměřené dietě, a na správnou nutrici dialyzovaných pacientů. Upozornila nejen na všechna nebezpečí, ale také na to, jak se vyvarovat komplikací spojených s fosfáty. Kromě teoretických a praktických zkušeností, které pacient získává už po vstupu do nefrologické ambulance, je u něj velmi důležitá stálá komunikace a trvalá edukace.

Na toto sdělení navazoval workshop o fosfátových jednotkách, který vedla D. Sasáková společně s Mgr. M. Matějkovou. Tato praktická edukace, která je vždy vítaným zpestřením a která vede ke kreativitě, rozšiřuje komunikaci a učí lidi pracovat v týmu, byla přítomnými velmi ceněna. Dvoudenní konferenci hodnotili účastníci velmi pozitivně a už teď se můžeme těšit na další akci, Jubilejní multidisciplinární kongres nefrologické sekce ČAS, který se koná ve dnech 3.–4. prosince 2015 v Brně.

Jindra Pavlicová, místopředsedkyně nefrologické sekce ČAS

 
  • tisk
  • předplatit si