Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 2 - 3 / 2018

Plzeňská zdrávka se pochlubila už čtvrtým projektovým dnem

Datum: 12. 4. 2018
Autor: Za kolektiv odborných učitelek SZŠ a VOŠZ v Plzni Mgr. Alena Štroblová

„Zdraví a nemoc našima očima, aneb každý jsme jiný“ – takové bylo heslo již 4. ročníku projektového dne, který se na plzeňské zdrávce konal ve čtvrtek 1. února 2018.

Zdraví bývá často definováno jako absence nemoci. Je to schopnost vyrovnat se s tím, co nás každý den doprovází, ať už se jedná o denní aktivity, vyvážený poměr mezi příjmem a výdejem energie, či stav psychické a sociální pohody. Na druhé straně však stojí nemoc, která je strašákem každého z nás.

Otázkou, jak se na zdraví či nemoc dívají naši žáci, jak vnímají nemoc příslušníka jiné národnosti či jaký mají přístup k psychosociální léčbě, se zabýval právě letošní projektový den. Tradičním místem jeho konání se stal přednáškový sál Střední průmyslové školy dopravní, jež s naší SZŠ a VOŠZ Plzeň sousedí, protože tento sál je schopen pojmout hojnou účast našeho obecenstva i pozvaných hostů. Stejně jako v minulých letech byl i tento projektový den zaměřen na žáky 2. a 3. ročníků všech oborů naší školy. Moderátorkami akce se staly žákyně 3. AZA, které se v této roli ocitly poprvé. Přesto se moderování ujaly jako profesionálky a školní publikum vtáhly do děje některých prezentací. Dokonale také přizpůsobily svůj projev pozvaným hostům, vyučujícím i vedení školy.

Publikum pobavily žákyně 3. AZA se svou scénkou se zdravotnickou tematikou – péče o postřelenou ženu

Celou akci moderovaly jejich spolužačky také z 3. AZA

Letošní ročník projektového dne přinesl široké spektrum žákovských projektů. K těm velmi zdařilým patřily prezentace o různých nemocech, jako je např. Munchhausenův syndrom, AIDS, pneumonie nebo psychická onemocnění. Zajímavá byla práce o vnímání nemoci jinými kulturami, která přinesla odlišný pohled na percepci nemoci u jiných národností a etnických skupin. Zvláštní cenu publika získala práce s názvem „Jak můžeme i my přispět ke zdraví jiných“, která poukázala na smysluplnou pomoc různých nadací a oficiálních sbírek. Jednoznačné vítězství a absolutní shodu poroty na výsledku získala práce o tzv. nemoci králů neboli hePlzeňská zdrávka se pochlubila už čtvrtým projektovým dnem „Zdraví a nemoc našima očima, aneb každý jsme jiný“ – takové bylo heslo již 4. ročníku projektového dne, který se na plzeňské zdrávce konal ve čtvrtek 1. února 2018. mofilii. Ne náhodou se hemofilie stala náplní tohoto vítězného projektu. Jeden z jeho prezentujících, žák třídy 3. LAA Patrik Zmij, touto geneticky podmíněnou chorobou, která se projevuje poruchou srážlivosti krve, totiž trpí. A tak nám, v doprovodu své spolužačky Anity Klasnové, mohl zprostředkovat pohled na život člověka trpícího touto chorobou. Jejich projev byl obohacen o videonahrávky znázorňující kloubní poškození vznikající u nemocných hemofiliků.

Nebyl to však jediný životní příběh, který na letošním projektovém dni zazněl. Druhé místo získal za svůj projekt žák Jan Arenštein, který před zaplněný sál přivedl svého mentálně a sluchově postiženého bratra a společně s maminkou dokázal zprostředkovat publiku jakousi cestu do říše bez zvuku. Z jeho poutavého přednesu jsme všichni nabyli víru ve schopnost překonávání jakýchkoli překážek. Na vlastní oči jsme viděli, jak mohou být komunikační bariéry překonány s pomocí znakové řeči a jak se lze díky obrovské snaze vypořádat s každodenními problémy, obtížným domlouváním, neporozuměním a nepochopením informací. Péče o takto postižené dítě jistě vyžaduje velkou dávku síly a odhodlání a za to patří velký obdiv nejen Janovi, ale především jeho matce.

Ani letos nechybělo úžasné pěvecké vystoupení v podání žákyně třídy 2. BZA Barbory Tokárové, která se po loňském úspěchu stala naší pěveckou stálicí. Všechny oslnila svým nádherným hlasem a publikum ji za její výkon odměnilo bouřlivým potleskem. Ani veselými výstupy jsme nešetřili. Žákyně ze třídy 3. AZA vyvolaly úsměv na tváři všech přítomných svou vtipnou scénkou se zdravotnickou tematikou. Jako záchranářky řešily, s jistou dávkou nadsázky a humoru, péči o postřelenou mladou ženu.

Letošní 4. ročník projektového dne se konal pod záštitou ředitelky školy PhDr. Ivany Křížové a její zástupkyně PhDr. Radky Felzmannové, obrovský dík patří také Mgr. Iloně Jančové, pod jejímž vedením tým odborných učitelek projektový den každoročně organizuje. Bez jejich pečlivé a perfektní přípravy bychom tak náročnou akci dokázali jen těžko zvládnout. Díky také patří našim partnerům z oblasti sociální práce, kteří přijali pozvání na náš projektový den a sdílejí s námi skvělé zážitky ze všech našich projektů.

Nebýt projektových dnů, nevěděli bychom, jak úžasné žáky na naší škole máme. Nejenže se dokážou poprat s náročnými tématy a prezentovat svůj pohled na lidské zdraví či nemoci, ale sami se s některými nemocemi vyrovnávají tak, že jsou pro nás obrovským vzorem. Ani přes svůj zdravotní handicap neztrácejí životní optimismus, vnitřní sílu a motivaci, které mají na rozdávání a statečně čelí své nelehké situaci.

Nadšení z právě uplynulého 4. ročníku projektového dne pomalu doznívá a my už teď začínáme s přípravami a výběrem témat pro ročník příští a věříme, že se nám bude v naší práci dařit i nadále.

Za kolektiv odborných učitelek SZŠ a VOŠZ v Plzni Mgr. Alena Štroblová

 
  • tisk
  • předplatit si