Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 2 - 3 / 2018

V Praze Modřanech se v létě otevře nový domov pro seniory

Datum: 12. 4. 2018
Autor: Vedení Domova Na cikorce

Nový domov pro seniory – Domov na Cikorce, vzniká v současné době v největší části Prahy 12, v Modřanech. Základní myšlenkou této výstavby je prostřednictvím pobytových sociálních služeb zabezpečit vysokou kvalitu života lidí v pokročilém věku, pokud už nemohou zůstat ve svém domácím prostředí.

Myšlenka výstavby domova v Praze 12 – Modřanech, vznikla jako reakce na současnou situaci, kdy se do důchodového věku dostávají lidé, kteří se narodili po válce a současně s tím se prodlužuje střední délka života a stoupá průměrný věk seniorů. Potřeba pobytových sociálních služeb pro osoby v pokročilém věku tedy trvale stoupá a to na celém území hlavního města Prahy. Požadavek na vybudování domova pro seniory také uvedli sami občané Prahy 12 již v roce 2015 na tzv. Fóru udržitelného rozvoje.

Domov na Cikorce poskytne – jako registrovaný poskytovatel sociálních služeb podle zákona o sociálních službách – dvě základní pobytové sociální služby a sice domov pro seniory a tzv. domov se zvláštním režimem. V domově bude poskytována soustavná celoroční péče 24 hodin denně, která zajistí všechny základní potřeby jeho obyvatel.

Komerční sdělení, fota: Domov Na Cikorce, autorka

Domov na Cikorce bude součástí konceptu „Center důstojného stáří“, jejichž posláním je umožnit seniorům co nejdéle pobyt v jejich přirozeném domácím prostředí, ale zároveň jim nabídnout i možnost využití pobytové sociální služby. V Domově na Cikorce proto bude vedle pobytových sociálních služeb také tzv. telemedicínské centrum, které zajistí podporu seniorům v jejich domácím prostředí. Pobytové sociální služby pak budou odpovídat individuálním přáním a potřebám každého obyvatele.

Celý objekt, který má celkem čtyři podlaží, bude bezbariérový a jeho kapacita bude 146 lůžek. Kromě jednotlivých pokojů v něm budou k dispozici i společenské prostory pro setkávání klientů a jejich blízkých. Domov je také obklopen zelení, která nabízí možnost relaxace a odpočinku.

Domov na Cikorce se stane i významným zaměstnavatelem v Praze 12, neboť jeho provoz bude zajišťovat celkem 80 zaměstnanců. Vedle sociálních a zdravotních služeb tu bude i řada dalších doplňkových aktivit jako jsou např. sociální poradenství, specializované oddělení zaměřené na péči o klienty se složitějším životním zatížením, centrum pro asistivní technologie a telemedicínu atd. V domově bude také ordinace praktického lékaře a využívány budou i služby specialistů, zdravotníků a fyzioterapeutů.

Investorem výstavby Domova Na Cikorce, jehož dokončení je plánováno na letošní červen, je Centrum důstojného stáří, s r. o. Předpokládaný termín zahájení a poskytování sociálních služeb je  v  letních měsících letošního roku. Bližší informace naleznou zájemci na webových stránkách domova www.domovnacikorce.cz nebo na telefonním čísle 774 445 476. V případě zájmu se na nás můžete kdykoli obrátit.

Vedení Domova Na Cikorce

 
  • tisk
  • předplatit si