Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 5 / 2020

Věříme, že na rok 2020 nebudeme vzpomínat jen jako na období, které ovlivnil COVID-19, ale i jako na rok úspěchů a radosti

Datum: 7. 10. 2020
Autor: Ing. Bc. A. Mašínová, Ph.D., DBA, LL.M., Mgr. N. Müllerová, Mgr. G. Levorová

Vyzdvihnout prestiž sester na úroveň, kterou si tato profese zaslouží, je nelehký úkol pro ředitele nemocnic, náměstkyně ošetřovatelské péče, management na střední úrovni řízení, personalisty i každého, kdo toto krásné povolání vykonává. Řešení takového úkolu není snadné a vyžaduje nejen vůli, nadšení a vytrvalost, ale také politickou podporu, správnou medializaci i načasování.

Projekt Nursing Now zviditelňuje roli sester ve společnosti

„Velice nás zaujal projekt Nursing Now,“ říká Mgr. Nina Müllerová, manažerka kvality z Centra řízení kvality Fakultní nemocnice Plzeň. „Jedná se o unikátní celosvětový projekt, který chce zviditelnit význam sester a podpořit jejich vliv v systému zdravotní péče. Tento projekt probíhá již od roku 2018 pod hlavičkou Mezinárodní asociace sester a Světové zdravotnické organizace,“ dodává. Vyvrcholení projektu bylo plánováno na 12. května 2020, k příležitosti 200. výročí narození Florence Nightingaleové, která svými myšlenkami ovlivnila vzdělávání sester a rozvoj ošetřovatelské péče. Patronkou celé kampaně je Její královská Výsost vévodkyně z Cambridge Kate Middletonová, která touto formou vyjádřila poděkování sestrám na celém světě za to, co denně dělají. O patronech v České republice najdete informace na www.cnna.cz.

Fakultní nemocnice Plzeň se k projektu připojila řadou aktivit, které plánovala spolu se svými sociálními partnery od podzimu roku 2019. „Ačkoli nás všechny velice zasáhla nečekaná krize způsobená pandemií COVID­19, nevzdali jsme se a svou vizi jsme s drobnými úpravami realizovali,“ prozradila Ing. Bc. Andrea Mašínová, Ph.D., DBA, LL.M., náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Fakultní nemocnice Plzeň.

Putovní výstava představila historii sesterské profese

Projekt Nursing Now ve FN Plzeň zahájili realizací putovní výstavy „V hlavní roli sestra“, která odstartovala 28. května. Mapuje historii ošetřovatelství, vzdělávání v průběhu let, vývoj kompetencí a role sester v přímé péči, ve výuce a v managementu a je doplněna unikátní ukázkou historického vývoje uniforem sester. Výstavu panenek oblečených do miniaturních modelů ošetřovatelských uniforem z dob krymské války až po současnost se podařilo realizovat díky spolupráci vedení SZŠ a VOŠZ v Plzni a šikovných rukou zdravotní sestry Olgy Kaňokové. Více o výstavě najdete v minulém dvojčísle Florence 3/4 nebo na https://www.fnplzen.cz/node/6455.

Zdravice a konference k poctě zdravotních sester

Dále se podařilo oslovit lékařské vedení zdravotnických pracovišť a významné osobnosti a požádat je o zdravici k Mezinárodnímu dni sester. Na webových stránkách FN Plzeň pak vznikla samostatná sekce Nursing Now, kde byla zveřejněna vyjádření jednotlivých osobností k přínosné práci sester pro FN Plzeň i celou společnost. Najít je můžete na https://www.fnplzen.cz/node/5678.

K poctě zdravotních sester se odehrál i jedenáctý ročník konference Cesta poznávání a vzdělávání v ošetřovatelství.

Časopis i filmový spot představují sestry v rozmanitých úlohách

V květnu vyšlo speciální číslo časopisu FN Plzeň věnované ošetřovatelství, sestrám a podpoře projektu Nursing Now dostupné na https://www.fnplzen.cz/casopis. Průvodkyní historií ošetřovatelství ve FN je zde bývalá hlavní sestra Mgr. Nina Müllerová a současnost představuje náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Ing. Bc. Andrea Mašínová, Ph.D., DBA, LL.M.

Natočen byl i propagační spot představující sestry FN Plzeň v jejich různých úlohách – dětskou a všeobecnou sestru v ambulantní, standardní i intenzivní péči a porodní asistentku. Komentář namluvil herec Martin Stránský a shlédnout ho můžete na https://www.fnplzen.cz/videospoty.

Veřejnost uvidí sestry ve světle, jaké si samy nastaví

„Často slýcháme o nedostatku ošetřovatelského personálu, zejména zdravotních sester,“ shrnula na závěr Mgr. Nina Müllerová. Neváhala ale doplnit: „Zní mnoho stesků na to, jak je toto povolání náročné, nedoceněné, fi nančně podhodnocené a podobně. Když si budeme jen stěžovat, uvidí nás veřejnost v takovém světle, jaké si samy nastavujeme. Pokusili jsme se jít jinou cestou, ukázat ten ohromný skok ve vývoji práce sester a odůvodnit, proč je potřeba jejich vyššího vzdělání. Věříme, že se nám to povedlo a na rok 2020 nebudeme vzpomínat jen jako na období, které ovlivnil COVID­19, ale i jako na rok úspěchů a radosti, že si společnost našeho povolání skutečně váží.“

 


Ing. Bc. Andrea Mašínová, Ph.D., DBA, LL.M., náměstkyně pro ošetřovatelskou péči, Fakultní nemocnice Plzeň
Mgr. Nina Müllerová, manažerka kvality, Centrum řízení kvality Fakultní nemocnice Plzeň
Mgr. Gabriela Levorová, tisková mluvčí, Oddělení pro komunikaci s veřejností Fakultní nemocnice Plzeň

 
  • tisk
  • předplatit si