Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 3 / 2023

Editorial

Datum: 15. 6. 2023
Autor: Mgr. Markéta Zbranková

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, 

 

dostává se vám do rukou třetí číslo časopisu Florence. Ihned v úvodu vám představíme aktuality, na kterých pracuje Národní centrum, ať již v oblasti Koncepce ošetřovatelství nebo psychosociální podpory a edukace peerů a konzultantů pro zdravotníky, kteří to potřebují. 

Navštívili jsme Chirurgický kongres v Praze, na kterém se sešly nejen kapacity z lékařské sekce, ale kde se také konal dvoudenní program pro nelékařské zdravotníky pod záštitou PhDr. Dagmar Škochové, MBA, z VFN v Praze, jehož součástí byla řada přínosných přednášek.

Musíme vás také upozornit na dopis redakci, který nám poslala Slávka Drgová. Někdy je potřeba si naše lidství a poslání sesterství připomenout, obzvláště příjemné je to potom v případech s dobrými konci.

Za jednu z hlavních kategorií jsme tentokrát zvolili hojení ran, a to při příležitost konference Hojení ran v kostce v Olomouci věnované dětským pacientům. Společně s autory jsme se zaměřili na hojení ran u dětí a novorozenců, jejichž kůže je velmi křehká a vyžaduje specifickou péči.

Druhou kategorií je gynekologie, kde je jistě zajímavý pohled na etiku v asistované reprodukci z pera Mgr. Anny De Bayas Sanchez et al., nebo téma výživy při mnohočetném těhotenství.

Na našich webových stránkách jste možná zaznamenali kategorii in press. Jsou v ní vydávány články, které čekají na publikaci v tištěné podobě. Tentokrát například článek připomínající restrikce a opatření v době covidu od Mgr. Jaroslava Pekary, Ph.D. 

Chtěla bych vám popřát příjemné čtení a také připomenout, že hlavní roli v našem časopise hrajete vy, naši čtenáři. Ať již v oblasti výběru témat, zaměření článků a spolupráce, ale také jako naši stálí nebo noví předplatitelé. Pokud máte o Florence zájem, neváhejte požádat své zaměstnavatele, aby vám časopis objednali. 

A ještě bonus na závěr – na našich webových stránkách se již brzy objeví speciální videopodcasty. Pilotní díl je již spuštěn na našich sociálních sítích, najdete jej pod hlavičkou CareCast – CareComm. Takže neváhejte a pusťte si jej třeba do sluchátek na noční směně.

 

S přáním inspirativního čtení

Mgr. Markéta Zbranková

šéfredaktorka 

 
  • tisk
  • předplatit si