Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 3 / 2023

Stomií život nekončí

Datum: 15. 6. 2023
Autor: Jana Kurková

Pacientská organizace České ILCO, z. s., usnadňuje stomikům a jejich blízkým nelehkou chvílí, kdy je pacientům vytvořena stomie. Učí je žít s vývodem a pomáhá jim radou a osobními zkušenostmi. „Nebýt na to sami“ je důležitým mottem organizace.

Co je pacientská organizace České ILCO, z. s.?

Pomáháme řešit zdravotní, sociální a psychické problémy, které jsou spojeny s návratem stomika do běžného života. Naším cílem je také veřejnosti ukázat, že stomie není tabu a že za vývod se není potřeba stydět. Za naši práci jsme v lednu 2023 dostali prestižní ocenění Neziskovka roku v kategorii Malá neziskovka. Za tuto cenu jsme moc rádi a motivuje nás k další práci.


Jak pomáháte novým stomikům?

V našich řadách máme kvalitní dobrovolníky, kteří jsou ochotni přijít za stomikem do nemocnice nebo domů a zodpovědět otázky, které ho zajímají či trápí. Novinkou je dobrovolnictví online formou, kterou využívají především mladí lidé.

Zajímavostí na našem dobrovolnictví je to, že všichni naši dobrovolníci jsou sami stomici a sami řešili různá onemocnění, která vedla k vyvedení stomie. Je to veliký benefit, protože nového stomika nejvíce uklidní to, když vidí naživo člověka, který sice pod oblečením skrývá stomický sáček, ale jinak normálně žije, pracuje, sportuje a raduje se ze života. Nikdo totiž neví tak dobře jako my, stomici, co je třeba pro to, abychom se cítili dobře, a jak řešit každodenní problémy. Prošli jsme si tím samým a už víme, že stomií život nekončí.


Jak funguje vaše dobrovolnictví?

Na našich webových stránkách najdete kontakty na naše koordinátory dobrovolníků. Ti následně předají informaci dobrovolníkovi a ten se spojí s pacientem. Také nás může kontaktovat přímo stomická sestřička, která má pacienta v péči.


Jak spolupracujete se stomickými sestřičkami?

Stomické sestřičky jsou nepostradatelným článkem jak pro nás, tak pro stomiky. Nejenže jim dodáváme propagační a edukační materiály pro stomiky, ale poskytujeme jim kontakty na dobrovolníky. Benefitem pro sestřičky je časová úspora, neboť dobrovolníci často stomikovi zodpoví otázky, na které se sestřičky nestihl nebo i obával zeptat.


Co když dobrovolník na pomoc nestačí?

Pokud tato situace nastane a dobrovolník nemůže pomoci například z důvodu, že psychický stav pacienta vyžaduje odbornou pomoc, máme k dispozici ILCO Linku. Ta je v provozu jednou za 14 dní a je určena pro stomiky nebo jejich blízké. Garantem ILCO Linky je doc. PhDr. Dr.phil. Laura Janáčková, CSc., která poskytuje psychologickou podporu a poradí, jak se vyrovnat se strachy, obavami, úzkostí či depresí. Pomáhá například také řešit partnerské vztahy, intimní a sexuální problémy a hledá individuální cestu k pozitivnímu myšlení a vnímání. Stačí si jen zarezervovat termín prostřednictvím dotazníku na našich webových stránkách. ILCO Linka je provozována v rámci našeho projektu „Ano, my můžeme!“ financovaného z Fondů EHP.


Jaká je v dnešní době péče o stomiky?

Péče o stomické pacienty je kvalitní. Na českém trhu najdeme osm výrobců stomických pomůcek. Výběr je opravdu široký. Každý stomik by měl mít svou stomickou sestřičku. Její práce nespočívá pouze v dobré edukaci a zvolení vhodného místa pro stomii. Její obličej stomik vidí hned po operaci a sestra mu pomáhá zvyknout si na vývod. Učí ho o stomii správně pečovat, ošetřovat ji a pomáhá s výběrem vhodných pomůcek i to, jak je používat. Práce stomické sestry je často psychicky, fyzicky a časově náročná. Proto již léta na den sester spouštíme anketu Moje stomická sestra roku.


V čem spočívá tato anketa?

Cílem je ocenit práci, empatii a pochopení, které mají stomické sestřičky pro každého stomika. V této anketě nejde o věk ani o fyzickou krásu, ale o krásu srdce, laskavost a lidskost. Naším záměrem je vyzdvihnout náročnou práci, profesionalitu, chování a empatii stomických sestřiček nejen ke stomikům, ale i k jejich blízkým, a také jim touto cestou poděkovat. Všechny nominované sestřičky obdrží certifikát a ta s největším počtem hlasů diplom a milé překvapení.

 

Jana Kurková, koordinátor, administrátor České ILCO, z. s.

 
  • tisk
  • předplatit si