Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 3 / 2023

Udělení Ceny PhDr. A. G. Masarykové za přínos ošetřovatelství 11. května 2023 v hlavním sále Valdštejnského paláce

Datum: 15. 6. 2023
Autor: Redakce Florence

Slavnostní vyhlášení se konalo v reprezentativním sále Valdštejnského paláce v budově Senátu Parlamentu ČR při příležitosti Mezinárodního dne sester za účasti ministra zdravotnictví prof. MUDr. Vlastimila Válka, hlavní sestry České republiky Mgr. Alice Strnadové, MBA, náměstka ministra zdravotnictví Bc. Josefa Pavlovice, senátora MUDr. Romana Krause, MBA, a nového náměstka ministra zdravotnictví Václava Pláteníka. Každý z nich zúčastněným sestrám poděkoval za jejich práci a neutuchající úsilí v péči o pacienty a rozvoj oboru.

„Naše dnešní setkání berte prosím jako poděkování. Vážíme si vaší spolupráce a jsme velmi rádi, že vznikly pracovní skupiny a týmy, kterým se daří posouvat obor ošetřovatelství dále, za což vám ze srdce děkuji,“ uvedla Strnadová, která všem sestrám popřála hodně štěstí, zdraví, osobní spokojenosti a pracovních úspěchů.

Cena PhDr. A. G. Masarykové za přínos ošetřovatelství je každoročně udělována při příležitosti Mezinárodního dne sester za významný přínos ošetřovatelství. „Vznik a udílení ceny považuji za velmi přínosné a správné,“ uvedl ministr Válek. Všechny tři oceněné dámy jsou významné, výrazné a inspirativní osobnosti ve svém oboru, oceňované svými spolu-pracovníky a pracující v oboru více než 20 let.

1. místo Mgr. Eva Provazníková
2. místo Mgr. Nina Müllerová
3. místo Mgr. Vladimíra Svobodová


Mgr. Vladimíra Svobodová z Vyšší odborné školy zdravotnické Suverénního řádu maltézských rytířů v Praze se celý svůj profesní život věnovala péči o pacienty v preterminální a terminální fázi onemocnění, věnuje se paliativní péči. Ve snaze nabídnout pacientům co nejkvalitnější paliativní péči založila v roce 2016 Nadační fond Hospic Help, který má za cíl zlepšení životních podmínek osobám v paliativní péči.

Kolegové oceňují její lidský přístup k pacientům, spolupracovníků i rodinám, její znalosti a zkušenosti, které aktivně předává studentům oboru diplomovaná všeobecná sestra na VOŠZ SŘ MR. Podílí se také na projektech Nadačního fondu Yoga Help.


Mgr. Nina Müllerová z Fakultní nemocnice Plzeň zasvětila celý svůj život profesi ošetřovatelství. Od roku 1974 postupovala od profese všeobecné sestry, hlavní sestry, manažerky kvality až k tvorbě ošetřovatelských standardů a publikační činnosti. Působí v České asociaci sester a dlouhodobě i v čele Plzeňského regionu a prezidiu. Své odborné i manažerské schopnosti využívá při zavádění systému kvality a vedení pracovních skupin, podílí se na prevenci výskytu dekubitů, pádů, na elektronizaci zdravotnictví a výuce zdravotnických pracovníků. Mgr. Nina Mullerová působí také jako konzultantka Národního centra ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů v Brně, kde přispívá cennými radami k tvorbě vzdělávacích programů certifikovaných kurzů nebo specializačního vzdělávání a jejich vysoké úrovni založené na medicíně založené na důkazech. Je členkou expertní skupiny přípravy Koncepce ošetřovatelství do roku 2030.


Mgr. Eva Provazníková z Vyšší odborné školy zdravotnické a Střední školy zdravotnické v Ústí nad Labem pracuje jako dětská sestra od roku 1988. Nastoupila na pozici dětské sestry na novorozeneckém oddělení JIP a dále se odborně vzdělávala. Získala magisterský titul na 1. LF UK v Praze a začala vyučovat ošetřovatelské obory se zaměřením na praktické zkušenosti. Od roku 2009 pracuje na pozici zástupkyně ředitelky. Ve škole vychovala řadu všeobecných a dětských sester, spolupracovala se Zdravotnickou záchrannou službou Ústeckého kraje i s Masarykovou nemocnicí a při výuce se vždy snažila smysluplně ovlivňovat náplň vzdělávacích programů tak, aby odpovídaly potřebám v terénu.


 

V závěru odpoledne poděkovaly hlavní sestře Mgr. Alici Strnadové, MBA, ředitelka Národního centra ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů PhDr. Mgr. Michaela Hofštetrová Knotková společně s proděkankou pro nelékařské studijní programy a informační technologie LF MU v Brně prof. PhDr. Andreou Pokornou, Ph.D., za činnost a přínos v oboru ošetřovatelství a předaly jí kytici. Voňavou růži dostaly i všechny účastnice slavnostního předávání.

 

Všem oceněným gratuluje i časopis Florence.

 
  • tisk
  • předplatit si