Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 5 / 2023

Anděl mezi zdravotníky – vítězové čtvrtého ročníku jsou mezi námi

Datum: 16. 10. 2023
Autor: Redakce Florence

Slavnostní galavečer soutěže proběhl 26. srpna 2023 v Městském divadle Dr. J. Čížka v Náchodě. Celkem 12 finalistů se znovu představilo během tří disciplín, ve kterých museli mimo jiné zodpovědět otázky nejen od svých patronů, ale i záludné otázky moderátora. Během večera byla předána Cena Sympatie čtenářů časopisu Florence. Její vítězkou se stala Bc. Romana Daňhelová, staniční porodní asistentka z Nemocnice Jihlava.

Na slavnostním galavečeru v Městském divadle Dr. J. Čížka v Náchodě se ve třech disciplínách znovu představili všichni finalisté soutěže. Večer byl propojen hudebními vystoupeními a provázel jím moderátor Karel Voříšek. Finalisté se museli nejprve znovu představit, v další disciplíně odpovědět na otázky svých patronů, mezi nimiž nechyběla například Saskia Burešová nebo Jan Přeučil, a na závěr zodpovědět otázku moderátora z oblasti medicíny.

Nezbytnou součástí večera bylo poděkování všem zdravotníkům a také krátké slovo osobností, které přijaly nad soutěží záštitu, ať již z úst starosty města Náchod Jana Birkeho, hlavní sestry České republiky Mgr. Alice Strnadové, MBA, ředitelky Národního centra PhDr. Mgr. Michaely Hofštetrové Knotkové nebo předsedkyně odborového svazu Bc. Dagmar Žitníkové, jež upozornila na to, že zdravotníkům je potřeba nejen poděkovat, ale i o ně pečovat. Prezidentka České asociace sester PhDr. Martina Šochmanová, MBA, opět zdůraznila důležitost multidisciplinárního týmu. Všechny osobnosti znovu vyjádřily potřebu zviditelnění profese zdravotníka a vyjádřily poděkování nejen všem zúčastněným, ale všem zdravotníkům obecně za jejich záslužnou práci.

Pomyslné žezlo předala vítězka třetího ročníku MUDr. Marta Vachová, primářka Centra pro roztroušenou sklerózu v Teplicích, která letošní vítězce popřála báječný rok plný netradičních zážitků, který sama měla tu čest absolvovat.

Kdo stanul na stupních vítězů?

1. místo: Jana Hladíková
2. místo: Mgr. Petr Pazour
3. místo: Romana Veltruská

Cenu Sympatie Florence získala staniční porodní asistentka Bc. Romana Daňhelová z Nemocnice Jihlava.



Všem vítězům gratulujeme.

 



Bc. Romana Daňhelová – vítězka Ceny Sympatie Florence


Co pro Vás znamenala soutěž Anděl mezi zdravotníky a vítězství Ceny Sympatie Florence?

Soutěž vnímám jako ocenění nejen mé práce, ale všech zdravotníků. Sama dobře vím, že práce ve zdravotnictví, zvláště na tři směny, není vůbec jednoduchá, a pokud děláte ještě něco navíc, je to velice náročné. A to nejen pro nás samotné, ale i pro naše rodiny. Cena Sympatie Florence je pro mě zpětná vazba, že svoji práci dělám dobře a má to smysl. Ještě jednou děkuji všem, kteří mi dali svůj hlas. Opravdu si toho moc vážím.


Kterou vlastnost nebo schopnosti považujete za nejdůležitější u zdravotníka obecně a kterou u porodní asistentky?

V práci porodní asistentky je kromě odborných znalostí velice důležitá schopnost komunikace a empatie. Ženy občas mají o porodu zkreslené představy. Pak je na nás probrat s rodičkou její přání a požadavky – vše jí i jejímu partnerovi vysvětlíme a probereme možnosti, respektovat její postoj a dojít ke vzájemné shodě. Musím říct, že se to většinou daří, protože rodiče takovou otevřenou komunikaci vítají.


Svoji práci na porodním sále děláte již 25 let. Co se za roky Vaší praxe nejvíce změnilo a kam byste si přála, aby se porodnictví ubíralo?

Od doby, kdy jsem nastoupila po škole do práce, ušlo porodnictví opravdu dlouhou cestu. Dříve jsme byly asistentkami lékaře místo toho, abychom asistovaly ženám. Byla tam cítit velká autorita zdravotníků, ženy neměly moc informací a péče o ně byla někde úplně jinde.

V Jihlavě se péče o ženy změnila s nástupem primáře gynekologicko-porodnického oddělení prof. MUDr. Aleše Roztočila, CSc. Došlo k rekonstrukci porodních sálů, vznikly porodní pokoje, ve kterých mají nastávající rodiče naprosté soukromí, a o ženu se stará jedna porodní asistentka. U fyziologického porodu se snažíme minimalizovat počet zdravotníků.

V průběhu porodu můžeme ženě nabídnout aromaterapii, vaginální napářku, masáže, hydroterapii, úlevové polohy nebo třeba rebozo péči (využívající pomoc tradičního mexického šátku). Po porodu je samozřejmostí bonding, dotepání pupečníku, odložené koupání novorozence, odběr patičkového testu při kojení nebo za přítomnosti rodičů, rooming-in.

V posledních 4 letech nabízíme i individuální péči o ženu v těhotenství a při porodu, což znamená, že žena si na počátku gravidity vybere svojí porodní asistentku, se kterou je v kontaktu po celé těhotenství a která jí poskytne i péči při porodu. To vše chtělo otevřenou mysl a nadšení všech zdravotníků, kteří o ženu a novorozence pečují.

Rezervy ale ještě vidím v péči o ženu a dítě po propuštění po 3 dnech z porodnice. Je zde absence návazné péče. Chybí komunitní porodní asistentky, které v domácím prostředí ženě poradí s péčí o miminko, s kojením, se stravou nebo ji třeba jen vyslechnou a ujistí, že je vše v pořádku. Šestinedělí je velice křehké období, kdy žena potřebuje oporu, povzbuzení a podporu. To vše by mohly zajistit komunitní porodní asistentky, ideálně jako službu hrazenou pojišťovnou.


Prozraďte nám, jak odpočíváte a dobíjíte baterky? Patří k tomu například i odpočinek ve wellness, nebo je pro Vás dárek časopisu Florence výjimečný?

Snažím se aktivně odpočívat a dobíjet energii sportem. Kolo, běh, tělocvična – v těle se vyplaví endorfiny a potom jsem spokojená. A také občas nic nedělat, jen číst, koupat se v moři nebo si dát víno na Moravě. To je sázka na jistotu. Poukaz do wellness mě potěšil. V Infinit Maximus Brno jsem již párkrát byla a bylo to vždy super, parádní relax. Tak si tentokrát užiji třídenní, kousek od Prahy. Už se těším.


Vítězka získala:

→ víkendový pobyt ve wellness Infinit Sen v Senohrabech pro dvě osoby, relaxaci v saunovém světě včetně masáží,
→ balíček kosmetiky Naturevital,
→ roční předplatné

 
  • tisk
  • předplatit si