Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 5 / 2009

Nešťastných třináct druhů negativních pocitů

Datum: 4. 5. 2009
Autor: Bohumil Tesařík

Občas se každému z nás přihodí něco, co způsobí, že se cítíme špatně, otráveně, frustrovaně, prostě na dně. V této situaci bývá obtížné uvědomovat si, že kdokoli jiný mívá podobné pocity stejně často jako my. Je to prostě v lidské povaze.

Podle psychologů je známo opravdu „nešťastných 13“ druhů negativních pocitů – ne víc – a miliony lidí je mají.

Nešťastná třináctka

Pocit, že vás vaše okolí nedoceňuje: možná, že vaše příspěvky jsou nerozpoznatelné, vaše osobní hodnota není zjevná, cítíte se podceňovaní.

Pocit, že se vám nenaslouchá: třeba vám ostatní nerozumějí, neoceňují váš náhled. Pocit nefér jednání ze strany druhých vůči vám: možná jste neprávem kritizováni nebo nefér způsobem srovnáváni s jinými nebo se s vámi ve srovnání s jinými zachází nespravedlivě.

Pocit, že nejste milováni: máte dojem, že ostatní vás již nemají rádi anebo nemají zájem o to, jak vám je.

Pocit, že je všechno špatně: třeba něco, co bylo vyřčeno, navrženo nebo vykonáno, je nekorektní, neúplné, zaujaté vůči někomu, nepřesné nebo to prostě potřebuje zkorigovat.

Pocit žárlivosti: je podobný pocitu nedocenění, ale o to horší, že někdo jiný je neprávem oceňován a milován více než vy.

Pocit ponížení: možná, že vás někdo „sjel“, jako byste byli malé děti, nebo vás káral či srážel před jinými.

Pocit, že jste ignorováni: možná, že jste měli být konzultováni kvůli něčemu a nebyli jste nebo se vám zdá, že váš příspěvek je ignorován nebo považován za nepotřebný.

Pocit přetíženosti: už se vám situace vymyká z rukou a ztrácíte nad ní kontrolu, jste uhonění, nemáte na věci čas, máte příliš úkolů k vyřízení.

Pocit zrady: možná, že vás někdo, komu jste důvěřovali nechal, když jste byli na dně, někdo řekl, že něco udělá, a poté se zachoval právě naopak, nebo možná cítíte, že kdosi udělal něco, co neměl, pokud by si cenil vašeho přátelství s vámi.

Pocit závisti: možná se vám zdá, že někdo jiný má něco, co byste rádi měli sami – zajímavý článek, způsob života, štěstí, úspěch, peníze.

Pocit obavy: obáváte se, co by se mohlo pokazit, obtížné situace, jíž musíte čelit, nebo něčeho, co jste sami udělali, nějaké chyby, které jste se dopustili.

Pocit lhospejnosti: cítíte se unudění, bez vitality, v příliš zaběhaných stereotypech, unavení, ale ne z toho, že byste něco dělali, ale spíše z toho, že neděláte nic, máte pocit, že jdete odnikud nikam.

Boj s negativními pocity

Je jich jenom 13 a přesto miliony lidí prožívají každou jednotlivou položku z této třináctky v určité míře intenzity den co den.

Prvním krokem v boji se všeobecnými negativními pocity je identifikovat, kterou emoci z této „nešťastné třináctky“ právě duševně prožíváme. Rozpoznejme ji tedy! Pojmenujme ji jedním ze třinácti výše uvedených jmen. Uvědomme si, že tohle není konec světa, je to běžná situace, přijde a zase pomine a bezpečně ji můžeme přetvořit tak, že projde a neporazí nás, nezruinuje celý náš život, nezkazí ani tento den, ba dokonce ani tento okamžik.

A za druhé si je sami podle vlastního hodnocení důležitosti očíslujte od jedné do třinácti a můžete pak říct třeba: „Je to sedmička, pocit ponížení,“ - jako kdyby to bylo jen pouhé číslo z loterie.

Bohumil Tesařík

 
  • tisk
  • předplatit si