Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 6 / 2012

Rozhovor s Lenkou Hejzlarovou: Tah na bránu Komory

Datum: 4. 6. 2012
Autor: Jarmila Škubová

V čele Přípravného výboru České komory zdravotnických pracovníků je žena, sestra zastupující v Přípravném výboru Českou asociaci sester, Mgr. Lenka Hejzlarová, MBA. V současné době pracuje jako náměstkyně ředitele pro nelékařská zdravotnická povolání v Thomayerově nemocnici v Praze. Položili jsme jí několik otázek z těch, které v souvislosti s komorou kladou zdravotníci.

Jaké jsou vaše pravomoci a úkoly v Přípravném výboru?

Za přípravný výbor komory, jehož členy je v současné době 25 profesních organizací, svolávám a řídím vedení Přípravného výboru, které bylo zvoleno zástupci profesních sdružení a čítá celkem 7 lidí. Takzvaný velký Přípravný výbor i jeho vedení se schází přibližně jednou za měsíc. Z titulu své funkce jsem pověřena jednat jménem Přípravného výboru České komory zdravotnických pracovníků (PVČKZP) navenek, například tak, že v nejbližší budoucnosti budu podávat návrh na zápis tohoto zájmového sdružení do registru vedeného u Magistrátu hl. města Prahy.

Kdy k tomu dojde?

Zatím není přesně stanovené datum, ale v podstatě by zápisu zájmového sdružení Přípravného výboru České komory zdravotnických pracovníků již nemělo nic stát v cestě; máme zpracovány základní dokumenty potřebné k registraci – stanovy zájmového sdružení i zakládající listinu sdružení.

Můžete vyvrátit pochybnosti o demokratičnosti komory, které je možné slyšet nebo číst v médiích?

Nevím, zda se mi to podaří, nicméně už jen fakt, že se spojilo a našlo společnou řeč 25 různých profesních organizací, které v současné době Přípravný výbor představují, je zcela unikátní a v diskuzích je vždy brán v potaz názor každé odborné společnosti. Profesní organizace se podle vlastního rozhodnutí sdružily do sedmi základních skupin dle profesí, samy si ze svého středu vybraly své zástupce do vedení přípravného výboru a tito veškerou problematiku konzultují  s členskou základnou a poté hlasují podle pověření svých členů.

Jak probíhá komunikace uvnitř Přípravného výboru? Je hodně bouřlivá vzhledem k rozmanitosti organizací, které zastupuje?

Nedá se říci, že je bouřlivá, nicméně jsou samozřejmě názory, které se různí. Důležité je, že jsou diskutovány a že všichni chtějí shodně to základní – zákonem garantovanou organizaci, která posílí jejich postavení ve společnosti.

L. Hejzlarová
Na pracovním stole má L. Hejzlarová svůj „ombudsmanský“
telefon. Jeho mobilní dvojče nevyndavá z kabelky. Už 3. rokem je
ombudsmankou nemocnice a problémy pacientů zná zblízka.

Jak takové jednání konkrétně probíhá?

Aby se dalo vše časově zvládnout a byl dostatek času na promyšlení a prodiskutování jednotlivých bodů, zvolili jsme následující metodu. Na jednání vedení Přípravného výboru se navrhne program a témata, o nichž se bude diskutovat na velkém Přípravném výboru. Vedení připraví zásadní dokumenty, jako např. stanovy, zakládající listinu sdružení, návrh vnitřní struktury komory a s dostatečnou časovou rezervou, spolu s návrhem programu, vše e-mailem rozešle členům velkého Přípravného výboru. Tito lidé dokumenty prostudují, prodiskutují a poté své návrhy a připomínky zašlou na moji e-mailovou adresu. Na poradě velkého Přípravného výboru se ještě dolaďují detaily a určuje další směr postupu. Veškeré dokumenty v poslední fázi procházejí supervizí právníka.

Kdy vznikne komora a co se stane se Zájmovým sdružením? Překlopí se do komory?

Nepřeklopí. Se vznikem komory by mělo zájmové sdružení zaniknout, tak jak to je uvedeno v jeho stanovách. Lidé, kteří se dnes na vzniku komory angažují, odstoupí ze svých funkcí, budou řádné volby, v nichž bude zvolen prezident nebo prezidentka komory a další členové vedení komory. Mnoho lidí se ptá, ke kterému datu bude komora ustavena. Dnes na to ještě nelze jednoznačně odpovědět. Záleží mimo jiné na tom, kdy bude schválena novela zákona č. 96/2004 Sb. v tuto chvíli na něm pracuje transformační skupina při Ministerstvu zdravotnictví ČR. Jisté je, že dříve než v roce 2013 v platnost nevstoupí. Jednotlivé kroky je nutné také konzultovat s Ministerstvem zdravotnictví.

V ČAS pracuje L. Hejzlarová jako vedoucí Pracovní skupiny
pro kvalitu péče.

Dne 30. května se konalo zatím poslední setkání Přípravného výboru. O čem se na něm jednalo?

Na tomto jednání se projednávala a schválila zakladatelská smlouva sdružení a jeho stanovy. Diskutovala se také vnitřní struktura komory, probíraly se návrhy jednotlivých společností v zatím rozpracované formě. Je to začátek jednání a bude asi trvat déle, než bude ukončeno. Příčinou je právě ona obrovská rozmanitost profesí a zároveň požadavek, aby struktura byla jednotná. Avšak vzhledem k tomu, že se účinnost zákona posouvá o několik měsíců, získali jsme čas na přípravu a vytvoření dobré a vyhovující vnitřní struktury komory.

Další výtkou na adresu Přípravného výboru je neprůhlednost jeho kroků. Je-li to pravda, co s tím chcete podniknout?

Kdo chce, ten se k informacím dostane. Například je najde ve vašem časopise, kde vedle pravidelného zpravodajství z jednání přípravného výboru tisknete rozhovory se zástupci profesních organizací a ptáte se na jejich stanoviska ke komoře, informace jsou také pravidelně zveřejňovány na adrese www.cnna.cz. i na webových stránkách jednotlivých profesních sdružení lze nalézt informace. Vzhledem k tomu, že chceme informovanost veřejnosti zlepšit a zcela zprůhlednit, budou se vznikem zájmového sdružení založeny webové stránky, kde budou zveřejňovány všechny kroky zájmového sdružení. Plánujeme zde také diskusní portál, kde bude moci zdravotnická veřejnost na téma vzniku komory konstruktivně diskutovat.

Náš časopis dělá rozhovory se zástupci jednotlivých odborných společností a organizací. Dosud byli všichni zajedno, že se vznikem komory by jejich profesní organizace zaniknout neměla, jen by se měly rozdělit kompetence. Jak to bude s ČAS?

Česká asociace sester bude i nadále pokračovat ve svých činnostech a stejně jako všechny ostatní odborné společnosti neuvažujeme o jejím zániku v souvislosti se vznikem komory.


 

k věci

České sestry na prahu Komory

Komora sester, která v různých nuancích funguje a chrání sestry a další zdravotnické pracovníky nelékařských povolání v zemích Evropské unie, vzniká teď historicky poprvé i u nás. A kolem ní plno vášní. „Potřebujeme ji vůbec?“ ptají se samy sestry. Lékaři a priori kritizují na komoře nelékařů mnohé, nejčastěji to, že se nejprve konstituuje zájmové sdružení právnických osob (Přípravný výbor České komory zdravotnických pracovníků), aniž by existoval komorový zákon. Zájem na vytvoření komory, souhlas s postupem a argumenty „pro“ však převažují, a proto tah na bránu komory pokračuje.

 
  • tisk
  • předplatit si