Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 12 / 2013

Čistota je půl zdraví a veselost celé

Datum: 2. 12. 2013
Autor: Magda Hettnerová

Božena Němcová

Podíváte-li se do Wikipedie na heslo 19. listopad, zjistíte například, že právě v tento den v roce 1493 přistál Kryštof Kolumbus jako první Evropan na ostrově Portoriko, v roce 1969 přistálo Apollo 12 na Měsíci, nebo že v roce 2001 prohlásila WTO (World Toilet Organization) 19. listopad Světovým dnem toalet.

Zdá se vám to bizarní? Podle OSN není k žertům důvod. Podle jejích údajů nemá k odpovídajícímu sanitárnímu zařízení přístup zhruba 2,5 miliardy lidí na světě, přičemž více než miliarda z nich praktikuje vyměšování ve volné přírodě, což vede k bezpočtu úmrtí na nemoci, kterým je možné předcházet. O tom, že špatné hygienické podmínky vedou k fatálním epidemiím, není pochyb. Lidstvo jich za svou existenci prodělalo už několik.

Ovšem ne vždycky byly exkrementy považovány za škodlivé. Některé používali naši předkové i k léčbě nemocí. Za sušených exkrementů nebo škodlivého hmyzu vyráběli silně zapáchající vykuřovadla, která měla sloužit k zapuzování zlých duchů a démonů, kteří podle jejich představ nemoci způsobovali. Pokud vás zajímá, jaké další metody a látky naši předkové používali, určitě si v tomto prosincovém čísle Florence přečtěte rubriku historie. A protože s hygienou úzce souvisí i dezinfekce a sterilizace, věnovali jsme toto číslo právě těmto tématům. V rubrice odborné téma se mj. dočtete, jak se používají a zpracovávají rouškové systémy ve FN Brno. V recenzovaných článcích se zase dozvíte, jak vypadá edukace geriatrických pacientů, nebo se dočtete o problematice násilí v českém ošetřovatelství. První ze série článků na toto téma, které budou v našem časopise vycházet, najdete na str. 25. Nechybí samozřejmě ani ostatní vaše oblíbené rubriky. A protože se nám blíží konec roku, dovolte mi, abych vám popřála krásné a pohodové svátky vánoční a do příštího roku jen to nejlepší.

Na další setkávání s vámi nad stránkami našeho časopisu se těší

Magda Hettnerová, šéfredaktorka 

 
  • tisk
  • předplatit si