Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 1 - 2 / 2014

Světový den boje proti dekubitům

Datum: 3. 2. 2014
Autor: Mgr. Lucie Kubátová

21. listopadu 2013 se konal světový den „STOP dekubitům“, který vyhlásil EPUAP – Evropský poradní panel pro otázky proleženin. Ústřední vojenská nemocnice – Vojenská fakultní nemocnice se zapojila mimo jiné i pořádáním akce, na které byly představeny pomůcky zabraňující vzniku proleženin (dekubitů) a vhodné doplňky stravy, zájemci mohli získat také řadu cenných rad, jak pečovat o pacienta, u kterého již dekubity vznikly.

Problematice dekubitů se v Ústřední vojenské nemocnici – Vojenské fakultní nemocnici věnujeme již od roku 2001. Dlouhodobě zde pracuje Skupina pro sledování dekubitů, která je poradním orgánem náměstkyně ošetřovatelské péče. Členkami skupiny jsou sestry specialistky pro hojení ran a dekubitů. Provádějí školení nově nastupujícího personálu, jsou konzultantkami v hojení ran a kontrolují péči o pacienty v riziku nebo již se vzniklým dekubitem. ÚVN je zapojena do registru sběru dat v oblasti dekubitů jako indikátoru kvality ošetřovatelské péče prostřednictvím hlášení do Národního referenčního centra. Naše nemocnice byla také jako účastník řešitelského týmu zapojena do pilotního „Projektu sledování dekubitů jako indikátoru kvality ošetřovatelské péče na národní úrovni“ a spolupodílela se na vzniku metodiky sledování.

Jednou měsíčně sestry zadávají data ze svých oddělení do Národního referenčního centra. Data zaznamenávají počty pacientů, rizika vzniku dekubitu a v případě, že dekubit již mají, i jeho lokalizaci, velikost a místo vzniku. Podle získaných a zpracovaných dat máme možnost hodnotit jednotlivá oddělení. Máme celkový přehled o počtu pacientů, počtu rizikových pacientů na jednotlivých odděleních a stupních rizika. Dále monitorujeme, zda byl pacient s dekubitem již přijat, nebo zda dekubit vznikl v době hospitalizace. Lze sledovat vývoj jednotlivých dekubitů, jejich stupeň, rozsah a vliv naší péče na zhojení. Sestry mají k dispozici tablety, díky kterým fotografují rány a dekubity a ukládají je do elektronické ošetřovatelské dokumentace. Vývoj ran a dekubitů je tedy patrný i díky pečlivému vedení elektronické dokumentace. Zpětně zpracováváme statistiku lokalizace dekubitů. Poskytuje nám to zpětnou vazbu o kvalitě ošetřovatelské péče.

U každého pacienta je po přijetí do nemocnice proveden screening za účelem identifikace rizika vzniku dekubitů. Tento screening se opakuje vždy při změně stavu pacienta nebo v pravidelných intervalech jednou týdně. Sestra zjišťuje skóre dle stupnice Nortonové, která zahrnuje 9 oblastí (věk, schopnost spolupráce, stav pokožky, přidružená onemocnění, fyzický stav, stav vědomí, aktivitu, mobilitu, inkontinenci). Dle výsledku zahajujeme preventivní opatření, která jsou nejúčinnějším způsobem řešení vzniku dekubitů. Sestry mají na všech odděleních možnost využití antidekubitních matrací, polohovacích pomůcek a materiálů k prevenci vzniku dekubitů (fólie na exponovaná místa, ochranné krémy, materiály vlhkého hojení ran). Nejdůležitější prevencí je kvalitní a systematická ošetřovatelská péče.

Stále více rodin si bere své blízké do domácího ošetřování i za pomoci agentur domácí péče. Ne vždy si příbuzní uvědomují náročnost péče o ležící pacienty a pacienty s dekubity. Dekubitus většinou souvisí s celkovým stavem pacienta. Proto je velice nutná a žádoucí multidisciplinární spolupráce. Do procesu propuštění a ošetřování pacienta s dekubitem je zapojen nutriční terapeut, rehabilitační pracovník, sociální sestry a zdravotní sestry. Vždy dbáme o dokonalé a podrobné poučení rodiny nebo popis péče agentuře. Žádoucí je řádná a dostatečná hydratace, nutrice i za pomoci nutričních doplňků, dále rehabilitace, čistota a používání vhodných antidekubitních pomůcek a materiálů na hojení ran. Jen poučený pacient nebo jeho rodina je zárukou kvalitní následné péče.

V rámci akce se zájemci mohli seznámit s řadou pomůcek, které pomáhají zabraňovat vzniku dekubitů
fota: archiv autorky

Preventivní akce měla úspěch

Nabídky ÚVN v rámci akce konané u příležitosti světového dne STOP dekubitům využilo na sto zájemců, kteří se s dekubitem již setkali a chtěli nějak pomoci svým blízkým. Zaujaly je ukázky správného polohování s pomocí antidekubitních pomůcek, které si mohli na místě vyzkoušet, mnohé z pomůcek bylo také možné zakoupit v prodejně zdravotnických potřeb nemocnice. Návštěvníky také zajímaly informace o výživě pacientů s dekubity, jejích preventivních účincích, správném užívání, využili i možnost nutriční doplňky ochutnat. Většina zájemců se také s povděkem informovala o použití preventivních materiálů na hojení ran nebo materiálů, které mají za úkol zhojení dekubitů. Akce měla ohlas i v řadách personálu ÚVN, protože jim nabídla možnost seznámit se s novinkami v této oblasti. Pořadatele příjemně překvapil velký zájem, proto se rozhodli, že tuto preventivní akci uspořádají i v roce 2014.

Mgr. Lucie Kubátová, Chirurgická klinika 2. LF UK a ÚVN

 
  • tisk
  • předplatit si