Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 3 / 2014

Kdyby mrkev obsahovala alkohol, tak by byli králíci pořád na maděru

Datum: 10. 3. 2014
Autor: Magda Hettnerová

Mitchell Lee „Mitch“ Hedberg 

Jaká vzpomínka se vám vybaví při slově „mrkev“? Je to rozvařená oranžová břečka bez chuti a vůně ze školní jídelny, nebo slova maminky/babičky/učitelky: Jez mrkev, je zdravá a dobře po ní uvidíš? Ať už jsou vaše vzpomínky jakékoli, pravda je taková, že s dioptrickými vadami konzumace mrkve vůbec nesouvisí. 

Mrkev je bohatá na vitamin A (podobně jako mléko, sýry či vajíčka), který vyživuje sítnici. Nepřímo tak pomáhá kvalitnímu vnímání zrakového vjemu na sítnici. Podobnou službu nám poskytují i další zraková barviva nebo nenasycené omega-3 mastné kyseliny. Mrkev je také výborným pomocníkem v boji proti zánětům a toxinům. Jedna porce mrkvového salátu denně pomáhá tělu přirozeně nastartovat detoxikační proces. Jedna středně velká mrkev denně navíc pomáhá zmírňovat zánětlivé procesy a upravovat činnost jater a hladinu hormonů. Kromě toho mrkev funguje i jako přírodní solárium. Pokud z ní chcete vytěžit co nejvíce betakarotenu a lépe se opálit, tepelně ji upravte. Ze syrové mrkve se vám totiž dostanou do těla pouhá 3 % betakarotenu, zatímco vařená či dušená mrkev ho ze sebe uvolní 39 %.

Jak je vidět, první část rady našich maminek, babiček či učitelek byla pravdivá. A protože na světě je mnoho příznivců tohoto oranžového kořene, jehož historie sahá na území dnešního Afghánistánu, oslavují 4. dubna Mezinárodní den mrkve (International Carrot Day). Oslavy, při nichž se sejdou lidé v oranžových kostýmech mrkve na mrkvových párty, kde pojídají mrkvové dorty, jednohubky a saláty a zapíjejí je mrkvovou šťávou, probíhají zejména v Americe, ale své příznivce mají už i u nás. Budete-li se proto chtít k oslavám přidat, zkuste 4. dubna podarovat své blízké či známé například svazkem mrkve. Třeba už o Mezinárodním dni mrkve slyšeli a budou mít radost.

A pokud byste se chtěli raději dočíst něco o zraku, přejděte na další stránky tohoto časopisu. V odborném tématu oftalmologie se dočtete například zajímavou kazuistiku mladíka, který si ze zahraniční cesty přivezl vzácné onemocnění oka, článek o pomůckách pro nevidomé a slabozraké nebo článek o tom, jak spolu souvisí zrak a specifické poruchy učení. Nechybí samozřejmě ani rozhovor – tentokrát s britskou sestrou Lynn Phair, která působí mimo jiné i jako soudní znalkyně, recenzované články a články z praxe. V prvním dílu našeho seriálu se dočtete o tom, jak nový občanský zákoník ovlivní práci ve zdravotnictví, a v závěru nechybějí ani naše pravidelné zprávy z kongresů a konferencí.

Přeji vám hezké čtení.

Magda Hettnerová, šéfredaktorka

 
  • tisk
  • předplatit si