Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 3 / 2014

Vyšetření dětských očí

Datum: 10. 3. 2014
Autor: Veronika Bečková, DiS.

První vyšetření zraku zaměřené na vrozený šedý zákal absolvují děti hned po narození ještě v porodnici. Vývoj zraku se pak sleduje při pravidelných preventivních prohlídkách u praktického lékaře pro děti a dorost. Ve věku od šesti měsíců jsou děti zpravidla odesílány na specializovaná pracoviště, kde je jim proveden screening oční kamerou PlusOptix, kterou mají někteří praktičtí lékaři i ve své ambulanci. Tento screening je vhodné opakovat alespoň jednou ročně až do věku tří let dítěte. Ve třech letech pak absolvují děti v rámci preventivní prohlídky i vyšetření zraku, což se pak opakuje každé dva roky.

Děti, jejichž rodiče mají dioptrickou vadu, tupozrakost nebo šilhají, by měly chodit na pravidelné oční prohlídky minimálně jednou ročně. V našem Dětském očním centru Kukátko radíme rodičům, zejména malých dětí, které ještě na očním vyšetření nebyly, aby si doma zkoušely hrát s krasohledy, kaleidoskopy nebo třeba i se starým fotoaparátem. Pomůže jim to pak při měření na přístrojích – nebojí se do přístroje podívat. U velmi malých dětí posíláme rodičům předem obrázky, s nimiž se dítě při vyšetření setká, aby na ně bylo připraveno a vědělo, jak na ně reagovat.

V rámci preventivních prohlídek u praktického lékaře pro děti a dorost se oční vyšetření provádí jen v základním rozsahu – testuje se vidění do dálky a do blízka, provádějí se tzv. zakrývací testy a testy motility, zkouší se i barevné vidění. Na specializovaném očním pracovišti je vyšetření velmi podrobné. Začíná detailní anamnézou, kdy se při rozhovoru s rodiči zjišťuje, jak probíhal porod (fyziologický, patologický, nízká porodní hmotnost aj.), jaké je vidění dítěte doma, ve školce, u pediatra na preventivní prohlídce, přítomnost šilhání, prodělané operace, závažná onemocnění, ale probírá se i neurologická anamnéza a oční vady vyskytující se v rodině. Následuje přístrojové měření dioptrií a nitroočního tlaku. Pak přechází dítě od sestry k lékaři, který provádí vyšetření zrakové ostrosti – přizpůsobené věku dítěte, kdy dítě čte buď z běžných obrázkových optotypů, tzv. Lea testů (opakující se symboly), používají se i „éčka“ – Pfluegelovy háky. Pak následují zakrývací testy, kdy lékař zakrývá jedno oko nebo střídavě jedno a druhé oko a podle reakce dovozuje skryté či zjevné šilhání, a testy motility, kdy se kontroluje, zda dítě šilhá a jaké postavení zaujímají oči. Vyšetření pokračuje na synoptoforu, kde se zjišťuje spolupráce očí a tzv. subjektivní a objektivní odchylka (tedy velikost šilhání). U spolupracujících dětí následuje Bagoiliniho test a Maddoxův kříž, v indikovaných případech i vyšetření na Hessově plátně. Dětem se pak do očí kape mydriatikum k navození cykloplegie, které umožní další měření a vyšetření. Opakuje se přístrojové měření dioptrií a následuje vyšetření předního segmentu oka na štěrbinové lampě a kontrola očního pozadí včetně periferie sítnice. Nejčastěji je u dětí zjištěna krátkozrakost, ale i astigmatismus a dalekozrakost, přibližně 8 % dětí má zjištěnu tupozrakost či šilhání. Rodiče jsou s dítětem zpravidla po celou dobu vyšetření, ale není od nich vyžadována žádná pomoc nebo asistence. Jsou pro dítě spíš oporou a jistotou.

Na specializovaném očním pracovišti provádí sestra úvodní anamnézu a přístrojová měření na autorefraktometru a tonometru
foto: Dětské oční centrum Kukátko

Preventivní oční prohlídky u praktických lékařů pro děti a dorost kladou na sestry zvýšené nároky – často je na nich, aby dokázaly správně provést vyšetření na optotypech i testy pro vidění na blízko. U obou testů je důležité zajistit, aby dítě skutečně používalo jen jedno oko. Ideální je druhé oko přelepit čtverečkem, protože děti často „šidí“ a dívají se i druhým okem mezi prsty, což výsledky vyšetření zcela znehodnotí. Na specializovaném očním pracovišti provádí sestra úvodní anamnézu a přístrojová měření na autorefraktometru a tonometru. Jako první přichází do styku s malým pacientem a je proto velmi důležité, jak s ním pracuje. U očních vyšetření je základem úspěchu spolupráce dítěte s vyšetřujícím – práce sestry je tak nejen dítě „změřit“, ale hlavně je přesvědčit, že celé vyšetření je jen hra. Když se dítě uvolní a cítí se dobře, je to polovina úspěchu.

Veronika Bečková, DiS., Dětské oční centrum Kukátko

 
  • tisk
  • předplatit si