Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 4 / 2014

Myslete na své ledviny – začněte den sklenicí vody

Datum: 7. 4. 2014
Autor: tz

Zhruba 600 miliónů lidí na celém světě trpí nějakou formou poškození ledvin. Asi jeden z deseti lidí trpí určitým stupněm chronického onemocnění ledvin (CKD).

Chronické onemocnění ledvin je chorobný stav se závažnými a dalekosáhlými medicínskými a sociálními důsledky včetně potenciálních enormních nákladů pro zdravotní systém, pokud není včas rozpoznáno a léčeno. A právě proto, že si lidé stále neuvědomují rizika tohoto onemocnění a podceňují důležitou funkci ledvin, pořádají společně Mezinárodní nefrologická společnost (ISN) a Mezinárodní federace nadací ledvin (IFKF) 13. března Světový den ledvin.

Letos se konal již podeváté a jeho tématem bylo CKD a stárnutí. „Asi polovina lidí ve věku 75 let a více trpí určitým stupněm chronického onemocnění ledvin. Chceme je pobídnout, aby pečovali o své ledviny a nechali si udělat jednoduché vyšetření moči a krve, které dokáže včas odhalit CKD. Naše poselství široké veřejnosti je: poraďte se se svým lékařem,“ uvedl prezident ISN prof. John Feehally. Na podporu Světového dne ledvin vyzvali organizátoři společnost, vlády, zdravotníky i pacienty po celém světě, aby začali svůj den sklenicí vody. „Vypití sklenice vody vaše ledviny sice nevyléčí, ale určitě vám pomůže uvědomit si, že je třeba se o své ledviny starat. Proto se k nám připojte a 13. března začněte svůj den vypitím sklenice vody. Doufejme, že tato každodenní činnost se vám stane dobrou připomínkou vašich ledvin i do budoucnosti,“ dodal prezident IFKF prof. Guillermo Garcia Garcia. Další informace o letošním Světovém dni ledvin a akcích, které se po celém světě na jeho oslavu konaly, najdete na www.worldkidneyday.org.

tz

 
  • tisk
  • předplatit si