Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 1 / 2021

Anděl mezi zdravotníky – poděkování zdravotníkům za jejich práci a obětavost

Datum: 2. 2. 2021
Autor: Redakce Florence

V Městském divadle Josefa Čížka v Náchodě se dne 18. listopadu konal první ročník projektu Anděl mezi zdravotníky 2020. Jeho autor David Novotný ho připravil jako „poděkování za neskonale záslužnou práci všech zdravotnických a pečovatelských pracovníků. Není to soutěž o kráse, ale o erudici, sympatiích, profesionalitě a lásce ke svému povolání. A i když budou vyhlášena pouze první tři místa, vítězové jsou opravdu všichni,“ uvedl Novotný.

I když akce musela proběhnout pouze formou natáčení a bez diváků, za přísných hygienických podmínek, kdy účinkující i porota museli absolvovat test na covid-19, nosit po celou dobu roušky a dezinfekce byla samozřejmostí, slavnostní nálada a punc výjimečnosti zůstal zachován.

Pozvaní hosté seděli v sále po dvojicích a v dostatečných rozestupech od ostatních návštěvníků. Organizace se ujal prezident soutěže David Novotný. Hudebním vystoupením podpořili akci Pavel Šporcl, Natálie Grossová, Ivana Jirešová, Hana Křížková a další. V rolích patronů se objevila Michaela Dolinová, Regina Řandová, Lenka Špillarová, Jiří Krampol, Zuzana Bubílková, Kateřina Macháčková a další.

Pozvání na první ročník Anděl mezi zdravotníky přijali mimo jiné ministryně pro místní rozvoj ČR Klára Dostálová, dcera prezidenta republiky a patronka Kateřina Zemanová, poslanec a starosta města Náchod Jan Birke, hlavní sestra Ministerstva zdravotnictví ČR Alice Strndová, profesor epidemiologie Roman Prymula a další významné osobnosti kulturního, společenského a politického života.

Dvanáct finalistů a finalistek reprezentovalo všechny pracovníky napříč zdravotnickými profesemi. Nejprve se jednotliví finalisté představili, v dalším „kole“ jim jejich patron položil „záludnou“ otázku a ve finále poznávali historické lékařské pomůcky, s čímž si všichni hravě poradili. Ve slavnostní náladě a s noblesou byli nakonec vyhlášeni vítězové akce.

František Ždichynec neztrácel humor ani těsně po soutěži: „Já jsem anděl, už mi pučí křídla. Bylo to skutečně překvapení. Musím to vstřebat. Místy jsem se bavil, místy jsem se ptal sám sebe, co tu dělám. Šampáňo nebouchnu, protože jsem po infekční hepatitidě, ale na záchrance asi jo. Je tu se mnou ředitel, tak se zeptejte jeho,“ smála se legenda pražské záchranné služby, která navíc převzala z rukou Kateřiny Zemanové šek od Nadačního fondu prezidenta republiky Miloše Zemana pro pražskou záchranku na 100 000 Kč pro pomoc v boji s důsledky koronaviru.

Zakladatel a ředitel soutěže David Novotný mohl být spokojený. „Je hodně těžké vybrat jednu osobu, protože si ocenění zaslouží všichni, kdo se starají o zdraví a pomáhají lidem. Kvůli covidu bylo nelehké dokončit letošní ročník Anděla mezi zdravotníky natáčením slavnostního večera. Musím poděkovat týmu, účinkujícím a finalistům, že jsme to všechno zvládli.


Zeptali jsme se vítěze

Jak se Vám líbil večer v náchodském divadle a co pro Vás znamená nejvyšší ocenění?

Musím smeknout před organizátory, že se jim i v současné nelehké situaci podařilo celou akci připravit, muselo jim to dát skutečně značnou práci. Všichni účastníci měli navíc negativní test na koronavirus. Byl to příjemný večer, který pro mě skončil velkým překvapením, jelikož jsem vůbec nečekal, že cenu získám. Beru ji jako ocenění naší práce u záchranné služby. Po letech jsem si navíc znovu vyzkoušel, jaké to je chodit po značkách na podiu, naposledy jsem něco podobného zažil na spartakiádě v roce 1955.

Kterou vlastnost považujete za nejdůležitější pro dobrého zdravotníka/záchranáře?

Nemyslím si, že jde o jednu vlastnost, ale o soubor a kombinaci vlastností, dovednostní a znalostí. Záchranář musí být odborně vzdělaný, v čemž v posledních desetiletích postupujeme skutečně mílovými kroky díky zřízení samostatného oboru zdravotnický záchranář. Podhoubí jsme pro tento obor vytvořili v 80. letech v Praze a podařilo se ho šířit dál po republice. Zároveň musejí být záchranáři v dobré fyzické kondici, aby zvládli náročné výjezdy. A mimořádně důležitá je také empatie, musíte se umět vžít do momentální situace na místě zásahu.

Jste spokojený, jak dnes záchranka funguje, nebo je pořád co zlepšovat?

V každé lidské činnosti je tendence se neustále zlepšovat a je to tak správně. Pražská záchranka odpovídá svým fungováním současnému vědeckému poznání a přístrojovým vybavením momentální úrovni techniky. Čím absolutně neodpovídá jiným záchranným službám, je absence vlastního sídla. Žádná vláda ani vedení města od Rakousko-Uherska nezajistily záchranné službě vlastní budovu, byť záchrance neustále přibývají úkoly a povinnosti. Považuji to za ostudu, která přechází už tři staletí.

Máte nějaké doporučení pro naše čtenáře, jak zvládnout těžké období pandemie?

Dodržovat hygienická opatření, která dnes už všichni znají, a tuto nemoc nepodceňovat. Je skutečně nebezpečná a vyhrát nad ní je boj. Někteří lidé berou současná opatření jako útok na svou svobodu, ale nemoc je především útokem na jejich život. I já jsem z nynějšího stavu „otrávený“ a mám svým způsobem strach, ale zůstávám optimistou a nepropadám depresím. Vždycky stojí za to žít.

 
  • tisk
  • předplatit si