Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 1 / 2021

Linka kolegiální psychické podpory – jak odolávat stresu

Datum: 2. 2. 2021
Autor: PhDr. Lukáš Humpl

Působí-li na člověka nadměrně silný podnět, vzniká stav, který označujeme pojmem stres. Jedná se o odpověď organizmu, stresovou reakci. Ta má obrannou funkci. Po úvodní poplachové fázi a následné rezistenci přechází v pokus o adaptaci. Nepodaří-li se, dříve nebo později dochází k vyčerpání organizmu.

Jak poznáme, že jsme v psychické nepohodě?

Stresory vyvolávají nejen specifický prožitek tlaku a zátěže, ale i řadu dalších změn na všech úrovních organizmu:

→ fyzické změny – palpitace, nechutenství, zvýšení svalového tonu až křečovité stahy svalstva, nespavost, pocit tělesného vyčerpání, úlekové reakce, úzkost a další;
→ psychické změny – výrazné výkyvy nálad, nervozita, výbuchy hněvu a další;
→ kognitivní změny – snížení poznávacích schopností, zkreslené vnímání, zhoršený pracovní výkon a další;
→ změny chování – neobvyklé projevy, změny ve vztazích, sociální staženost, konzumace návykových látek a další.

Jak tedy se stresem bojovat? Jak se mu bránit, nelze-li jeho příčinu odstranit jako například nyní ve velmi obtížné situaci neustupující epidemie, která zdravotníkům postupně ubírá jejich síly? Kromě odborné péče o psychiku mohou někdy pomoci i poměrně jednoduchá doporučení.

Co dělat, když jsem v práci na směně a nemám téměř žádný čas?

Progresivní relaxace – opakovaně zatínej a povoluj svaly, postupně se soustřeď na všechny svalové skupiny od hlavy až ke konečkům prstů na nohou.

Hluboké dýchání – dýchej zhluboka do břicha – pomalý nádech, na několik sekund zadrž dech a aktivně vydechni, po krátké pauze zopakuj, celkem pět nádechů a výdechů.

Body scan – obrať svůj pohled do sebe; projdi si všechny části svého těla a všimni si pocitů, které v nich cítíš.

Imaginace – zavři oči a mysli na příjemné místo, kde je Ti dobře, a podle času, který máš k dispozici, tam chvíli zůstaň.

Mysli na své základní potřeby (tekutiny, jídlo, WC) – jsou důležité, abys mohl být v pohodě a měl dost energie zvládnout své úkoly i v obtížné situaci. Odměň se něčím sladkým.

Nadlehčuj atmosféru na pracovišti, uchovej si humor i v obtížných časech.

Co dělat, když jsem doma a mám pro sebe nějaký čas?

Poslouchej – hudbu, která je zklidňující, nebo naopak dodává energii; šumění deště, zvuky moře, lesa; vnímej ticho, jsi-li na klidném místě.

Odlož povinnosti či naplánované pracovní činnosti, je-li to jen trochu možné, a ve volném čase odpočívej. Nezapomínej na dostatečný spánek.

Odměňuj se – dobrým jídlem, splněním nějakého přání, aktivitou, která Ti přinese potěšení, jako je procházka, cvičení, běh, masáž, wellness a další. Dej si horkou koupel nebo sprchu. Sdílej své emoce, nezůstávej se svými pocity o samotě; mluv o vlastních pocitech, obavách, těžkostech i neúspěších. Nech se hýčkat od blízkých.

Řekni si každý den nahlas, co se Ti povedlo, a zkus každý večer najít něco pozitivního na prožitém dni.

Nemusíš zachraňovat svět nonstop; nauč se říkat NE; pamatuj na sebe, nemusíš vycházet vstříc všem. Nenos si práci domů; co nemůžeš ovlivnit, neovlivňuj.

Dopřej si ráno čas na snídani; každý den vyjdi chvíli na čerstvý vzduch (vystup o zastávku dříve, zaparkuj auto dál, cokoli).

Přijmi nabídku podpory

Někdy může být zátěž tak silná nebo dlouhodobě vyčerpávající, že sebepečující mechanizmy nestačí nebo nefungují. Pak je k dispozici odborná pomoc, například psychologa.

Využij psychosociální podporu – peery ve svém okolí; jsou tu pro Tebe, aby Tě vyslechli a podpořili. K dispozici je Ti Linka psychické podpory pro zdravotníky; můžeš volat kdykoliv, ihned a zcela anonymně.

Žádná z možností, nabídnutých aktivit, peer ani psycholog neodstraní příčiny zátěže a stresu. Mohou Ti ale pomoci lépe se s ním vyrovnávat, odolávat mu a možná také nalézt pro sebe dobré řešení aktuální situace. Výběr a volba jsou jen na Tobě.

 

PhDr. Lukáš Humpl, Garant Systému psychosociální intervenční služby

 
  • tisk
  • předplatit si