Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 2 / 2021

„Největší odměnou je pro nás spokojený pacient,“ říká o své práci Jana Ryšavá, staniční sestra ortopedického oddělení Rehabilitační kliniky Malvazinky

Datum: 13. 4. 2021

Ortopedické oddělení Rehabilitační kliniky Malvazinky v Praze na Smíchově zajišťuje unikátní prvotní léčebnou i následnou rehabilitační péči. Řadí se mezi prestižní lékařská pracoviště a je vedeno primářem MUDr. Vladislavem Hospodárem a staniční sestrou Bc. Janou Ryšavou, které jsme se zeptali, co obnáší ­práce zdravotní sestry na oddělení ortopedie, jaký mají kolektiv nebo jak náladu oddělení ovlivnila pandemie onemocnění covid-19.

 

Co obnáší Vaše práce?

Práce sestry na ortopedii zahrnuje komplexní péči o pacienty přicházející k operačnímu zákroku, která obsahuje předoperační přípravu, edukaci, pooperační péči, včasnou rehabilitaci a další péči až do propuštění pacienta domů či předání k následné rehabilitaci.


Jaké předpoklady musí mít potenciální zájemce o práci sestry na oddělení ortopedie?

Důležitá je spolehlivost, pečlivost, empatie, profesionální přístup k pacientům a samozřejmě v neposlední řadě praxe, která však není podmínkou.


Co Vás na práci nejvíce těší?

Největší odměnou je pro nás spokojený pacient, který se na nás s důvěrou opakovaně obrací. Vůbec nejlepší je na našem ­oddělení uvolněná a přátelská atmosféra v týmu, kterou vnímají i naši pacienti. Samozřejmě mne těší, že mohu být součástí renomované kliniky s dlouholetou tradicí, která se pyšní ­lékařskými kapacitami v oboru ortopedie a neurologie, od nichž se mimo jiné mohu učit stále něco nového.


Jaký je Váš pracovní kolektiv?

Zakládáme si na stabilním týmu a díky dobrým vztahům a náladě v týmu u nás ­nedochází často k personálním změnám. Důležitá je vzájemná komunikace, díky níž se předchází ­nedorozumění, a vyvarujeme se tak případným konfliktům.


Jak si v práci udržujete dobrou náladu? Na oddělení pracujete již 7 let, dáte nám recept na to, jak mít stále z práce radost?

Jelikož v práci mezi kolegy trávíme více času než doma, snažíme se si tuto dobu ­maximálně zpříjemnit ať už vtípky, nebo třeba dobrou ­kávou. Povolání zdravotní sestry není jen ­prací, jedná se spíše o poslání pomáhat lidem.


Změnila se nějak nálada na oddělení během pandemie covid-19?

Tato doba zasáhla všechny – jak personál, tak pacienty. Nicméně se snažíme zamezit propadání negativní náladě. Asi není třeba zmiňovat, že je to někdy náročné. 

 
  • tisk
  • předplatit si