Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 2 / 2021

PragueONCO 2021 – Léčebné konopí v podpůrné léčbě onkologického pacienta

Datum: 13. 4. 2021
Autor: Redakce Florence

V sesterské sekci letošního on-line ročníku Pražského mezioborového onkologického kolokvia dostalo prostor i téma, na které se pacienti sester často vyptávají, ale o kterém nelékařům (a nejen jim) řada informací stále chybí.

PharmDr. Irena Štenglová Netíková, Ph.D., vedoucí Oddělení klinické farmakologie a farmacie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, úvodem připomněla, že podpůrnou léčbou se rozumí prakticky vše, co pomáhá pacientovi překonat obtíže spojené jak s jeho chorobou, tak s její terapií.

„Kanabinoidy tento potenciál pravděpodobně mají. Potíž je v tom, že dosud jsou užívány spíše intuitivně. Pacienti je berou jako příležitost aktivně zasáhnout do svého léčebného procesu, ne vždy jejich užití konzultují se svým ošetřujícím lékařem, a navíc používají často přípravky a formy, u kterých není zaručen standardní obsah účinných látek,“ konstatovala PharmDr. Štenglová Netíková.

Zrekapitulovala dále, že endokanabinoidový systém je přítomen u všech vyšších živočichů. Má důležitou roli v regulaci energetické homeostázy a metabolizmu, zajišťuje řadu životně důležitých funkcí včetně funkce imunitního systému, regulace příjmu potravy a tzv. mechanizmu odměny a pomáhá organizmu vyrovnat se se stresem a úzkostí.


Není konopí jako konopí

U člověka je funkce endokanabinoidového systému zprostředkována působením anandamidu. Jedná se o endokanabinoid, jehož název je odvozen od slova ananda, což v ­sanskrtu ­znamená příznačně blaženost či „dokonalé ­štěstí“. Vazba tohoto neuromodulátoru/neurotransmiteru na endokanabinoidní receptory CB1 (především v mozku a centrálním nervovém systému) a CB2 (souvisejí více s imunitním systémem a periferními orgány) ovlivňuje řadu různých fyziologických procesů – chuť k jídlu, bolest, úzkost, libost, imunitní systém, náladu i paměť.

„Konopí je jediná rostlina na světě, která produkuje kanabinoidy – bylo jich identifikováno přes osmdesát. Jejich množství kolísá podle kultivaru, pěstebních podmínek, pohlaví a také podle toho, jak a kde jsou na rostlině rozmístěny pryskyřičné žlázy, v jejichž buňkách syntéza kanabinoidů probíhá. O typu psychotropních účinků pak rozhoduje množství jednotlivých kanabinoidů a jejich poměrné zastoupení,“ uvedla PharmDr. Štenglová Netíková s tím, že všechny ­druhy konopí pro léčebné užití, které lze v České republice předepsat pouze elektronicky formou e-receptu, mají své kódy přidělené Státním ústavem pro kontrolu léčiv.

Z pohledu účinku jsou nejdůležitější dva rostlinné kanabinoidy – delta-9-tetrahydrokanabiol (THC) se stimulačním účinkem a kanabidiol (CBD) s účinky především sedativními a analgetickými.


Na podporu apetitu, proti bolesti i zvracení

Pokud jde o medicínské využití, kanabinoidy se již prosadily v léčbě chronické bolesti včetně neurospastických bolestí, zejména u pacientů s roztroušenou sklerózou či po poranění míchy. Další indikací, která ale, jak připomněla PharmDr. Štenglová Netíková, není ještě zcela prostudována a popsána, je chronická neutišitelná bolest, zejména v souvislosti s onkologickým onemocněním nebo degenerativním onemocněním pohybového systému.

Protože kanabinoidy ovlivňují v těle nejen endokanabinoidní, ale také serotoninové receptory, lze je u onkologických pacientů s úspěchem použít i pro potlačení nauzey a zvracení vyvolaných chemoterapií (tzv. CINV – chemotherapy-induced nausea and vomiting) a také pro stimulaci apetitu. Konopí pro léčebné účely se dále preskribuje pro mírnění únavy, při akutní atace glaukomu, v léčbě kožních onemocnění či při Touretteově syndromu.


Joint léčebným prostředkem není

Důležitá je i forma, v jaké se konopí pro léčebné užití aplikuje. Rozhodně sem nepatří jeho kouření – vedle rizika pro dýchací ústrojí je důvodem to, že se při tomto způsobu 97 % účinných látek spálí. K léčbě se proto používá především konopný výtažek – tzv. hašový olej – podávaný perorálně nebo sublinguálně ve spreji, protože kanabinoidy se dobře vstřebávají přes ústní sliznici. Totéž platí i pro vstřebávání sliznicí konečníku, další formou jsou proto rektální čípky. Konečně je zde možnost přímého vdechování marihuany odpařené v tzv. vaporizátoru.

Jak závěrem zdůraznila PharmDr. Štenglová Netíková, přesné dávkování a konkrétní poměry aktivních substancí jsou při léčebném užití konopí stále předmětem studia. Užívání neregistrovaných přípravků bez kontroly lékařem zvyšuje u pacienta riziko nežádoucích účinků, jako jsou například zvýšená sedace či zmatenost, zejména v interakci s jinými již užívanými léky.


 

 
  • tisk
  • předplatit si