Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 4 / 2023

Již 8. ročník projektového dne se uskutečnil na plzeňské zdrávce. V letošním roce přinesl téma: „Zdravotnictví v čase“

Datum: 14. 8. 2023
Autor: Mgr. Alena Štroblová

Čas je základní fyzikální veličina soustavy SI a měří se pomocí hodin. Označuje dobu, která uplyne mezi dvěma okamžiky. Nejstarší hodiny jsou hodiny sluneční, které používali především Egypťané již někdy od roku 2 000 př. n. l.

Čas má pro lidský život zásadní význam, ale jakou roli hraje ve zdravotnictví? Na tuto a spoustu dalších otázek se snažili žáci druhých ročníku SZŠ odpovědět ve svých prezentacích. Čas nebrali jen jako základní veličinu, ale především jako jisté měřítko ve vývoji a pokroku ve zdravotnictví. Nové trendy a technologický pokrok v medicíně vedou ke snížení nákladů, přinášejí úsporu času, zvýší bezpečnost našich pacientů, a zejména pomohou nalézt nové postupy a možnosti v léčbě jednotlivých chorob. Vývoj se neodmyslitelně týká také prevence, která je pro zdraví člověka možná ještě důležitější.

Každoročně projektovému dni předcházejí náročné přípravy. I letos bylo potřeba zamyslet se nad zvolením vhodného, aktuálního tématu, vybrat kandidáty k prezentaci a vytvořit, samozřejmě s pomocí svých mentorek, prezentaci, která zaujme nejen publikum skládající se převážně ze žáků druhých ročníků, ale i z významných hostů, jež přijali pozvání a projektového dne se účastnili. K těm nejvýznamnějším patřili za KÚ Plzeň Mgr. Ladislav Harvánek, paní Jana Jedličková a paní Petra Mašková. Z FN Plzeň přijali pozvání PhDr. Miloslava LukešováBc. Vanda Tomášková, za nemocnici PRIVAMED, Bc. Jana Vyoralová, MBA, z Rokycanské nemocnice to byli pan Ing. Michal Filař a paní Martina Černá, DiS., za Dětské centrum Plzeň MUDr. Jana Tytlová, p. Helena Spurná, Bc. Štěpánka Dolejšová a paní Miroslava Krausová. Nesmíme zapomenout ani na zástupce z firmy Senecura a zástupce z řad našich sponzorů.

Dopolední program byl doslova nabytý žákovskými projekty. Dozvěděli jsme spoustu informací a novinek ze světa poskytování první pomoci, mohli nahlédnout do složitého světa vakcinace nebo zjistit jakým vývojem prošla a změnila se anestezie. Absolutním vítězem se ale stal projekt žáků ze třídy 2MSR Novákové Kateřiny a Davida Langa, kteří vytvořili zdařilou prezentaci s názvem „Od amputací k bionické protéze“. Jejich zajímavé vyprávění a skvělé rétorické schopnosti dokázaly zaujmout porotu natolik, že došlo k jednoznačné shodě a udělení prvenství těmto žákům. Druhé místo právem patří žákům ze třídy 2APS, kteří se zhostili nelehkého úkolu a seznámili publikum s historií a vývojem transplantace srdce. Svoji práci obohatili i názornou videonahrávkou, která divákům přiblížila složitou problematiku transplantací. Třetí příčka náleží žákům třídy 2DPS a projektu s názvem „Anestezie včera a dnes“. Také tento projekt přesvědčil porotu o skvělém umístění, neboť byl podaný občas i vtipnou formou a doplněný bohatou obrázkovou přílohou. Zvláštní ocenění porota udělila žákům z partnerského města Regensburg, kteří vystoupili se svojí zdařilou prací a poukázali na vývoj zdravotnictví v Německu. Mnohokrát děkujeme za jejich aktivní účast a pozvednutí našeho projektového dne na mezinárodní úroveň.


Foto: Vyhlášení výsledků 8. ročníku projektového dne. Vítězná dvojice ze třídy 2MSR Nováková Kateřina a David Lang.

 

Nechyběl ani kulturní program v podobě tanečního vystoupení žáků oboru Zdravotnické lyceum, hra na housle a zobcovou flétnu.

I letošní projektový den s číslem 8 se konal pod záštitou paní ředitelky PhDr. Ivany Křížové a naší zástupkyně PhDr. Radky Felzmannové. Velké poděkování si zaslouží též celý kolektiv odborných učitelek, který se ujal své důležité role a zajistil plynulý průběh celé události. Nesmíme zapomenout ani na naše sponzory, zejména Hypermarket Globus Plzeň – Chotíkov, který nám poskytl dostatečné množství kvalitního a čerstvého pohoštění včetně pitného režimu. Jsme si vědomi, že sehnat stálého sponzora není v dnešní době jednoduché, o to více si vážíme jejich přízně a doufáme v další spolupráci. Díky poskytnutému daru má občerstvení vysokou úroveň a vede ke spokojenosti nás všech. Děkujeme i SPŠD v Plzni za pronájem přednáškového sálu, bez jejichž prostor bychom se neobešli, firmě Hartmann, Dr. Max, Sanimpo, Helago a Colgate za drobné dárky pro prezentující.

Závěrem bych chtěla podotknout, že i další ročník projektového dne ukázal, jak šikovní, pracovití a zodpovědní žáci na naší škole studují. Dokázali prezentovat zajímavé informace, vyzdvihnout odbornou úroveň svých projektů a ve většině případů ukázat i dokonalé rétorické schopnosti.

Zda budeme v projektových dnech i nadále pokračovat je nyní velkou neznámou. Věříme ale, že společnými silami najdeme způsob, jak dát našim žákům prostor ukázat jejich zájem o zdravotnickou problematiku a zdůraznit jejich výjimečné schopnosti a dovednosti.

 

Mgr. Alena Štroblová,
vedoucí učitelka praktického vyučování –
Masér sportovní a rekondiční a Zdravotnické lyceum SZŠ a VOŠZ v Plzni

 
  • tisk
  • předplatit si