Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 9 / 2009

Florence se stále vrací

Datum: 7. 9. 2009
Autor:

Přesně před 150 lety publikovala Florence Nightingale Poznámky k ošetřovatelství, jejichž prostřednictvím chtěla poskytnout odborné rady sestrám pohybujícím se především v domácí péči. Tato kniha byla nyní aktualizována a pod názvem Notes on Nursing představena na kongresu Mezinárodní rady sester (ICN) v Durbanu.

Uvedený mezinárodní kongres byl uspořádán mimo jiné i u příležitosti oslav jedné z organizací ICN (The Florence Nightingale International Foundation – FNIF), která byla založena před 75 lety, aby podporovala a naplňovala cíle ICN. Kongres provázelo speciální logo této organizace s číslovkou 75 uvnitř kruhu (viz obr.).

Vedle publikace připomínající Florence byla na kongresu k vidění speciální výstavka známek ICN prezentující životní příběh Florence Nightingale. Je to práce australské zdravotní sestry a filatelistky Marilyn Gendek, která kongresu kolekci zapůjčila.

Inovace v ošetřovatelské péči

Jako hlavní téma pro tento rok si Mezinárodní rada sester stanovila inovace ve zdravotní a ošetřovatelské péči, tedy myšlenky, které byly i středobodem jednání kongresu. Celosvětově je třeba, aby se ošetřovatelské a pečovatelské profese denně zaměřovaly na prosazování těchto inovací s cílem zlepšovat kvalitu péče o pacienty a snižovat náklady ve zdravotnictví. Ke zvyšování péče o zdraví pacientů již přispívají mnohé iniciativy. Ale přece ještě příliš často bývá přínos pečujících a ošetřujících v souvislosti s inovacemi ve zdravotnické a ošetřovatelské péči málo prosazován a veřejně uznáván.

České sestry tento problém trápí již delší dobu, a proto v současné době hledají řešení a přijímají stabilizační opatření. Vzhledem k tomu, že se jedná o jev obecný a zkušenosti s jeho řešením ve světě jsou, je pro nás i tato konference dobrou inspirací. Ne náhodou je jedním z cílů v usnesení kongresu zintenzivnění, povzbuzení a otevření jmenovaných témat a aktivnější pronikání nových přístupů do ošetřovatelské péče.

 
  • tisk
  • předplatit si