Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 9 / 2009

Monitorace ICP čidlem

Datum: 7. 9. 2009
Autor: Lenka Pacholíková

ICP čidlo je tlakový mikrosnímač vybavený silikonovými čipy s tlakovými rezistory, nebo snímače zalo­žené na fibroskopické technologii. Umožňuje časnou detekci mozkového edému. Obecně se používá při známkách nitrolební hypertenze, při Glasgow Coma Scale (GCS) pod 8 bodů, při kraniotraumatech, u hydrocefalu, při intoxikaci, jaterní encefalopatiii, u traumat hlavy, při vzniku spontánního intrakra­ niálního krvácení a při posthypoxickém poškození mozku.

Kontraindikace k implantaci jsou buď absolutní, nebo relativní. Mezi absolutní patří koagulopatie, trombocytopenie, nepříznivá prognóza. Mezi relativní kontraindikace patří imunosuprese (leukémie, léčba cytostatiky, AIDS), riziko vzniku infekčních onemocnění. Hodnoty ICP můžeme rozdělit do 5 skupin, kdy 15 mmHg je normální hodnota, 16–20 mmHg se hodnotí jako lehká hypertenze, 21–40 mmHg je střední hypertenze, 41–60 mmHg těžká hypertenze, více než 60 mmHg se hodnotí jako hypertenze kritická. Neléčená nitrolební hypertenze vede ke Cushingově triádě, což je riziko kontuze mozkového kmene s následnou smrtí mozku (hypertenze, bradykardie, nepravidelné dýchání).

Ke zvýšení ICP dochází při edému mozku, hydrocefalu, hypoventilaci, systémové hypertenzi, zvýšení svalového tonu, při posttraumatické epilepsii. Komplikací čidla je jeho zalomení, technické selhání čidla či monitoru, vytažení katetru při manipulaci, intrakraniální krvácení, sekundární infekce CNS, špatné zavedení čidla (vždy kontrola na CT).

Léčebnými opatřeními u pacientů s čidlem je osmoterapie – podávání Manitolu, natrium-laktátu, léčba barbituráty – thiopentalové kóma, relaxancia, katecholaminy, tlumení – opiáty, benzodiazepiny.

Důležitá je péče o pacienta, a to zejména poloha hlavy 30°, poloha těla – polosed, kontrola zorniček, minimalizace dráždění, kontrola interference s ventilátorem, monitoring vitálních funkcí, laboratorní kontrola, spolupráce s neurochirurgy.

Kazuistika

Pacient D. R., narozen 1987. 1. 5. 2009 účastník autonehody (náraz do stromu), přivezen RLP na ARO Most, během transportu inkubován pro alteraci vědomí. Na CT kontuzní ložiska FT bazálně a FP bilaterálně, na plicích plášťový pneumotorax, hematom v játrech. Progreduje kontuzní ložisko s perifokálním edémem, a proto je domluven transport vrtulníkem do MN Ústí nad Labem. Při příjmu pacient v bezvědomí, tlumen sufentanilem + midazolamem, hlava v obvazech, zorničky miotické, ventilační režim BIPAP. Pro koagulopatii ICP čidlo zatím nezavedeno.

3. 5. aplikován Prothromplex a pro mnohočetné kontuze mozku implantováno ICP čidlo hodnoty dle neurochirurga do 15 mm Hg. 6. 5. brzy ráno rozvoj mydriázy vpravo, čidlo vykazuje hodnoty 8–15 mmHg, proto provedeno kontrolní CT. Na CT progrese kontuze a masivní edém mozku, zaniklé bazální cisterny. Uvažuje se o malfunkci čidla pro vykazování nízkých hodnot, a proto se reimplantuje nové. To vykazuje hodnoty až 35 mmHg, proto se indikuje nekompresivní kraniektomie. Po návratu ze sálu jsou hodnoty čidla 14–28 mmHg. Jsou aplikovány bolusy sufentanilu, propofolu, furosemidy a manitolu. 7. 5. se přistupuje ke změně léčby. Manitol je nahrazen Na-laktátem (laktát je přirozená látka, která se vyskytuje v těle a je zdrojem energie pro nervovou tkáň). Aplikuje se thiopentalové (THP) kóma, které snižuje metabolismus mozku. Pacient je bez reakce na odsávání a algický podnět, má nulovou dechovou aktivitu, zornice jsou mydriatické bez kmenového a pupilárního reflexu, hodnoty čidla jsou 7–18 mmHg. 14. 5. je provedeno kontrolní CT mozku se závěrem regrese mozkového edému.

Závěr. Z důvodu vyčerpání jak chirurgické, tak konzervativní léčby ukončení THP kómatu, vyjmutí ICP čidla a 20. 5. přeložení pacienta na ARO Most.

Ošetřovatelská péče

toaleta prováděna pro nestabilitu ICP čidla vsedě, 2krát denně, bez výměny ložního prádla, to měněno až po souhlasu ošetřujícího lékaře, k toaletě jsme používaly mycí prostředky pacienta dodané rodinou;

bazální stimulaci v celém rozsahu nelze provádět pro závažnost onemocnění pacienta, proto využíváme pouze základní prvky – iniciální dotek, oslovení, mytí, holení pacientovými věcmi, návštěvy a spolupráce s rodiči, fotografie, MP3 s oblíbenou hudbou;

prevence vzniku dekubitů – polohování žaludeční sondy, orotracheální intubace, polohování DK;

aplikace antidekubitních pomůcek na predilekční místa;

ošetřování očí (borová voda, Solcoseryl), rtů (Infadolan), dutiny ústní (boraxglycerin, Skinsept);

• pravidelné odsávání dýchacích cest s lavážemi;

sledování operační rány po dekompresi (prosáknutí);

sledování okolí vpichu, otoku, zarudnutí, krvácení ICP čidla;

převazovaní operační rány dle potřeby, nejdéle do 3 dnů;

převazy invazivních vstupů dle potřeby, nejdéle do 3 dnů;

dodržení polední pauzy při kontinuálním podávání stravy do žaludeční sondy;

sledování vitálních funkcí a jejich zapisování do záznamu (ICP, CPP, PCO2, CVP, HD, TK, výměna kapsle do mikrodialýzy);

plnění ordinace ošetřujícího lékaře a konziliáře (CT, RTG, odběry);

odběry na mikrobiologii 2krát týdně.

Lenka Pacholíková, ARO, Krajská zdravotní a. s., Ústí nad Labem

 
  • tisk
  • předplatit si