Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 7 - 8 / 2012

Prevence rakoviny varlat u mužů v reprodukčním věku

Datum: 2. 7. 2012
Autor: Lucie Zámečníková, DiS.
Prevence rakoviny varlat u mužů v reprodukčním věku

VÝZKUMNÉ SDĚLENÍ

 

Souhrn: Testikulární germinální nádory jsou nejčastější zhoubné nádory varlat u mužů v České republice ve věku od 15 do 25 let. Celkově tyto nádory tvoří 2 % všech zhoubných nádorů. Nádory varlat se mohou vyskytovat v každém věku muže, nejčastěji však mezi 20. až 40. rokem. Přibližně 10 % nemocných má v anamnéze kryptorchismus (nesestouplé varle). Jedno až tři procenta (věta nemůže začínat číslicí, proto to rozepisuji) nádorů varlat postihuje obě varlata současně nebo následně.
Klíčová slova: testikulární nádory – rizikové faktory – klinické příznaky.
 

(Shame and fear aside party-prevention of testicular cancer in men of reproductive age)
Summary: In the Czech Republic, testicular terminal cancer is the most common cancer in males aged 15–25 years. This cancer constitutes 2% of all malignant tumours. Testicular cancer can appear in any age of a male, but it is most common in males between 20 and 40 years. About 10% of patients have the history of cryptorchidism. In 1–3% of cases, the testicular cancer affects both the testicles concurrently or subsequently.
Key words: testicular cancer – risk factors – clinical signs.


Je třeba vyšetřovat pohmatem oběma rukama každé varle zvlášť.

 

Úvod

Rakovina varlat  je označení pro celou velkou skupinu zhoubných nádorů, které se od sebe liší původem, stupněm diferenciace, biologickým chováním atd. Vzniká abnormálním množením buněk varlete. Mnohonásobně častěji se zhoubné nádory vyskytují ve varlatech vývojově  nesestouplých do šourku a zadržených po narození v tříselném kanále nebo v dutině břišní. Tento takzvaný kryptorchismus je prekancerózou vyžadující buď včasnou operační korekci již v raném dětském věku, nebo později již úplné odstranění varlete, které už pak stejně není funkční a ohrožuje postiženého zhoubným zvrhnutím.

Klinické příznaky

Nejčastějším klinickým symptomem je nebolestivé zatuhnutí a zvětšení varlete. Projevem může být i hmatatelný novotvar na varleti nebo jeho blízkém okolí. Někdy dochází i ke zvětšení prsních žláz (tzv. gynekomastii). Pokud je onemocnění velmi pokročilé a vznikají vzdálené metastázy, pak se přidají klasické příznaky nádorového onemocnění – únava, hubnutí, lehce zvýšená teplota a nechutenství.

Typy nádorů

Rozlišujeme především zárodečné neboli germinální nádory (do kterých patří seminom, spermatocytární  seminom – vyskytující se u mužů nad 50 let, embryonální karcinom, nádor ze žloutkového váčku, choriokarcinom, teratom). Tyto nádory se vyskytují především v mladém věku. Dále pak negerminální nádory (nádory z Leydigových buněk, Sertoliho buněk a smíšené nádory). Nezřídka se setkáváme také s nádory smíšenými (germinální a negerminální), které obsahují více uvedených podtypů.

Kdy je nutno vyhledat lékaře:

  • Každá změna objemu varlete – zvětšení, zmenšení.
  • Ztvrdnutí varlete.
  • Výskyt hrbolků či bulek a další odchylky od normálního stavu.
  • Bolest ve varleti nebo ve skrotu.
  • Tupá bolest v dolní partii břicha nebo v tříslech.
  • Pocit napětí, citlivost a zvětšení prsních žláz.

Vyjmenované symptomy však nemusejí být známkami zhoubné choroby. Lékaře je třeba navštívit, jestliže kterýkoliv z těchto příznaků trvá déle než dva týdny. Falešný stud, strach nebo i lhostejnost nejsou v tomto případě na místě.

Příčina nádoru není přesně známa, jako nejčastější faktory se uvádějí kryptorchismus, atrofie varlete, trauma, infekční postižení a genetická zátěž v rodině. Často se správná diagnóza objevuje velmi pozdě vhledem ke studu a podcenění příznaků, které bývají ze strany pacienta často bagatelizovány. Důvodem může být i strach ze strany nemocného z očekávané diagnózy, méně často i nesprávná diagnóza při prvním lékařském vyšetření. Pacient má ihned při prvních příznacích navštívit urologa. Diagnóza je stanovována biochemickým vyšetřením markerů (alfafetoprotein a choriogonadotropin) a ultrazvukovým vyšetřením skrota.

Výzkumné šetření

Ve zkoumaném souboru bylo zahrnuto 100 respondentů ve věku 20 až 70 let. Výzkum probíhal od listopadu 2011 do ledna 2012.

Cíle výzkumu

1. Zjistit informovanost mužů o problematice nádorového onemocnění varlat.

2. Zjistit, zda si muži vyšetřují varlata a důvody vedoucí k jejich nevyšetřování.

3. Zjistit, zda muži pravidelně absolvují preventivní prohlídky u praktického lékaře a zda je vyšetření varlat její součástí.

Výsledky

Celkově  98 % mužů uvedlo, že již o rakovině varlat někdy slyšelo, a to převážně z médií či od přátel. Z celkového počtu pouze 21 % respondentů tuto informaci získalo od svého praktického lékaře. Padesát šest procent respondentů uvedlo, že jsou pro ně dosud získané informace dostačující nebo se o tuto problematiku nezajímají.

V další části průzkumu bylo zjištěno, že muži mají informace mylné a nedostačující. Převážná část dotazovaných uvedla, že nádorové onemocnění varlat se projevuje u mužů nad 50 let. Naopak správně uvedli příznaky jako je bulka či uzlík ve varleti. Samovyšetření varlat neprovádí 77 % respondentů. Důvody nevyšetřování byly následující: nevědí, jak se provádí, nezajímají se, tíží je strach z nálezu na varleti či že je bude samovyšetření bolet. Na 46 % mylně uvádí, že se samovyšetření provádí jednou za rok. U 71 % respondentů neprovádí praktický lékař vyšetření varlat při preventivní prohlídce.

Prevence nádorů varlat:

  • Pravidelně si provádět samovyšetření varlat.

Jak samovyšetření provádět

Samovyšetření varlat není náročné. Provádějte jednou za měsíc, nejlépe pokaždé ve stejný den a nejlépe ihned po teplé koupeli nebo sprchování. Teplá sprcha nebo koupel umožní změknutí šourku a vyšetřování varlat je tak snazší.

  • Postavte se před zrcadlo a prohlížejte si šourek. Uvědomte si, zda necítíte na jedné straně šourku větší tah (jedno varle je těžší než druhé a táhne se za semenný vývod).
  • Hledejte změny v objemu, v symetrii varlat, jejich nepravidelnosti a změny na kůži.
  • Vyšetřujte pohmatem každé varle zvlášť oběma rukama. Ukazováky a prostředníky obou rukou vsuňte pod varle, palce umístěte na jeho přední stěnu. Jemně prohmatávejte mezi palcem a ostatními prsty povrch varlete.
  • Hledejte jakékoliv nepravidelnosti v konzistenci, objemu i povrchu. Některé nesouměrnosti jsou zcela běžné.
  • V přední části šourku je uloženo varle, v zadní horní části je za ním nadvarle. To může být mylně považováno za nádor.

Pravidelným samovyšetřováním lze dosáhnout včasné diagnózy, a tím podstatně zvýšit šanci na úplné vyléčení možného zhoubného nádoru. Vyšetření varlat lékařem by samozřejmě mělo patřit do základní sestavy preventivní prohlídky.

Závěr

Nádory varlat jsou onemocněním s výrazným rasovým, geografickým a věkovým výskytem. Z dlouhodobých studií vyplývá, že 90 % všech testikulárních nádorů ve světě se objevuje u rasy bílé, 6,6 % se vyskytuje u rasy černé a zbytek připadá na ostatní rasové skupiny. V dnešní době se však nádory varlat díky pokročilým technikám dají dobře léčit. Na 95 % nemocných se vrací do běžného života i k práci, kterou vykonávali. Plodnost muže je zachována u 60–75 % nemocných. Ze statistik vyplývá, že 8,8 muže  na 100 000 obyvatel onemocní nádorem varlat. Češi se ve výskytu nádorových onemocnění varlat drží na 7. místě ve světě.

Nádory varlat zůstanou trvale typickým tématem pro osobní  zdravotní odpovědnost mužů v produktivním věku a samovyšetřování.

Literatura:
Kolektiv autorů. Onkologická rizika. 1. vyd. Brno: Masarykův onkologický ústav, 2001, 96 s. ISBN 80-238 – 7620-1.
Kolektiv autorů: Výkladový ošetřovatelský slovník. 1. vyd. Praha: Grada, 2007, 568 s. ISBN 978-80-247-2240-5.
Richard A, Edwards S. Repetitorium pro zdravotní sestry. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2004, 376 s. ISBN 80-247-0932-5.
Vokurka M, Hugo J et al. Velký lékařský slovník. 8. vyd. Praha: Maxdorf, 2011, 1 143 s. ISBN 978-80-7345-166-0.
Vorlíček J et al. Klinická onkologie, II. díl – Speciální část. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 1995, 223 s. ISBN 80-210-1257-9.
Vorlíček J, Kopečný M, Vorlíčková H. Komplexní ošetřovatelská péče u onkologicky nemocných. 1. vyd. Brno: IDVPZ, 1989, 48 s. ISBN 80-7013-038-5.
Abramáhová J. O varlatech a nádorech varlat. [online]. [cit. 29.2.2012]. Dostupné z: http://www.linkos.cz/zhoubne-nadorymuzskeho-pohlavniho-ustroji-c60-c62-1/o-varlatech-a-nadorech-varlat/.

 

 

Recenzovali:

 

Doc. MUDr. Miroslav Hanuš, CSc., Urocentrum Praha, s. r. o., Praha

MUDr. Aleš Fiala, Privátní urologická ambulance, Benešov

Lucie Zámečníková, studentka 3. ročníku – diplomovaná všeobecná sestra, SZŠ a VOŠ zdravotnická, Znojmo

Ilustrace: http://rakovina-varlat.wz.cz/

 

 


(Florence č. 7-8/2012)

 
  • tisk
  • předplatit si