Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 3 / 2015

Pervitin, bábovka a 10 000 luxů

Datum: 2. 3. 2015
Autor: Mgr. Jan Malata

Terapie drogové závislosti, spánková laboratoř či terapie světlem – to je jen malý výčet zajímavých témat, s nimiž se setkalo sedm studentek a jeden student SZŠ a VOŠZ Plzeň během své šestnáctidenní stáže v nemocnicích medbo (Medizinische Einrichtungen des Bezirks Oberpfalz) v Regensburku, Parsberku a Willershofenu v příhraničním Bavorsku.

Stážisté v nemocnicích oceňovali především kvalitní zázemí sester, které se po celou osmihodinovou směnu mohou maximálně věnovat pacientům. Převlékání postelí, doplňování léků a příprava pacientů např. na logopedickou terapii je tu totiž v gesci sanitářů a terapeutů. Mimořádný důraz, který je kladen na hygienu, se projevuje i v rozsáhlém používání pomůcek na jedno použití, ke kterým patří mimo jednorázové oděvy či dezinfekční ubrousky i rukavice nasaditelné bez pomoci druhé ruky, kovové pinzety nebo nůžky. Na každém oddělení je řada do stropu sahajících abecedně označených skříní s léky a pomůckami. V každé z nich jsou dále přihrádky s označenými košíky, což velice urychluje a usnadňuje používání kvalitních pomůcek. Tento systém si od našich stážistů zasloužil upřímné uznání.

Výměnu pracovního oblečení zaměstnanců nemocnice řeší automat, který díky čipům rozpozná velikost součástí sesterské uniformy a tak poté, co do něj sestra vhodí použitý oděv, sám jí vydá vypranou náhradu. Možnost výměny pracovního oblečení mají zaměstnanci každý den.

Když světlo léčí

Péče věnovaná psychiatrickým pacientům nemocnicemi medbo je příkladná. Terapeutická opatření zahrnují pilates, kuželky, jógu, ergoterapii, aktivní imaginaci i cvičení pro zdravou páteř. Chodby otevřeného oddělení zdobí umělecká díla pacientů, která snesou srovnání s profesionální tvorbou. Na stolech zase voní bábovky, které si pacienti za asistence našich stážistů upekli. V celém komplexu nemocnic se klade důraz na světelnou terapii využívanou nejen u pacientů se sezónní depresí. Podmínkou je kvalitní světelný zdroj o síle 10 000 luxů s odfiltrovaným UV zářením, před kterým pacienti tráví minimálně půl hodiny denně ve vzdálenosti v řádu desítek centimetrů. Účinky této terapie lze srovnávat s farmakoterapií.

Studenti SZŠ a VOŠ Plzeň navštívili v rámci stáže nemocnice
medbo v příhraničním Bavorsku
foto: autor

Pro většinu stážistů byla zlatým hřebem programu exkurze do uzavřeného zařízení v Parsberku. Za vysokým plotem obehnaným ostnatým drátem se léčí drogově závislí mladiství a mladí dospělí, kteří byli pravomocně odsouzeni za trestné činy spáchané často pod vlivem drog nebo v souvislosti s jejich nezákonným držením a užíváním. Moderně vybavené zařízení překvapovalo na každém kroku estetickou úrovní i kvalitou vybavení, ať už to byly dílny na arteterapii, tělocvična, posilovna, pracovní dílny nebo společenské místnosti. Příjemně nás oslovila i možnost volby spolubydlících a vkusná výzdoba pokojů jejich obyvateli, možnost vlastního vaření, návštěvy společenských místností a dívání se na televizi. Mobily a internet byly samozřejmě bez výjimky zakázané.

Dalším pozitivním momentem naší exkurze byla úspěšnost léčby. Pět let po propuštění abstinuje necelá polovina dospělých pacientů, mladistvých dokonce dvě třetiny. Dostali jsme také možnost pohovořit si s pacientem po roční léčbě, kterého otec ve 12 letech po smrti matky zapojil do pašování pervitinu při nočních výpravách přes zelenou hranici z Česka a zároveň ho na něm také učinil závislým. Pacient se nacházel v závěrečné fázi léčení a plánoval začít nový život v Mnichově. Všichni jsme cítili jeho hlubokou vděčnost vůči zdravotním sestrám, které tvoří většinu personálu tohoto zařízení. S velmi podobným pocitem a inspirací pro své povolání odjíždělo zpět domů i všech osm budoucích všeobecných sester.

Mgr. Jan Malata, koordinátor mezinárodních projektů SZŠ a VOŠZ Plzeň

 
  • tisk
  • předplatit si