Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 4 / 2015

VEKTOR – totální náhrada kolenního kloubu

Datum: 13. 4. 2015
Autor: Medin, a.s.

Výrobce ProSpon, spol. s r. o., distributor MEDIN, a.s.

Operace totální náhrady kolenního kloubu patří k nejčastějším v ortopedii. V České republice se jich provádí několik tisíc ročně. Indikací k operaci je vždy výrazné poškození kolenního kloubu, a to zejména z důvodů degenerativních změn (artróza), zánětlivých procesů (artritida), nádorů a úrazů (nitrokloubní zlomeniny). Takto postižený kloub způsobuje nemocnému potíže od počátečních bolestí až po úplné omezení hybnosti. Nahrazení poškozeného kloubu endoprotézou navrací pacienta zpět do plnohodnotného života.

Společnost MEDIN, a.s., je již historicky s výrobou a prodejem totálních endoprotéz spojena. Původní verze kolenních náhrad MEDIN Modulár, která ještě dodnes u mnohých pacientů spolehlivě funguje, byla postupně doplněna o několik modifikací a samozřejmě i navazující revizní systém.

V souladu s výzkumem, s vývojem nových materiálů a po zhodnocení výsledků vlastních i konkurenčních endoprotéz byl v posledních letech díky výrazným inovacím vyvinut model VEKTOR. Postupně se jeho vývoje a výroby ujala kladenská společnost ProSpon, která s firmou MEDIN úzce spolupracuje i v dalších oblastech. Kolenní endoprotéza VEKTOR nejenže splňuje veškeré požadavky moderní medicíny, ale především je navržena a zkonstruována tak, aby pacientům sloužila po co nejdelší dobu.

Anatomicky tvarovaná endoprotéza VEKTOR vyrobená ze slitin CoCrMo, Ti6Al4V a polyetylenu UHMWPE je nabízena v osmi velikostech. Rozměrová řada respektuje rozdíly v proporcích ženského a mužského kolena. Cílem při vývoji náhrady bylo na základě moderních vědeckých poznatků napodobit kinematiku zdravého kolenního kloubu. Speciálně tvarovaná polyetylenová vložka přináší o 30 % menší kontaktní tlaky ve srovnání s předchozím typem kloubní náhrady. Přirozený pohyb kloubu v kombinaci s lepší distribucí zatížení zamezuje nadměrnému tření a je klíčem k dlouhé životnosti implantátu.

Od podzimu 2014 je již VEKTOR úspěšně implantován v českých a moravských nemocnicích. První ohlasy a výsledky operací nasvědčují tomu, že VEKTOR bude dlouhodobě velice zdařilý a úspěšný implantát.

Výraznými změnami prošlo v rukou konstruktérů z ProSponu také instrumentárium, které je nedílnou součástí každé implantace modelu VEKTOR. Kvalita instrumentária je posuzována podle preciznosti, nekomplikovanosti, ale současně funkčnosti a schopnosti co nejpřesněji umožnit cílení. Důležité je také přehledné a logické umístění jednotlivých součástí instrumentária. Z tohoto pohledu je instrumentárium k modelu VEKTOR hodnoceno lékaři i instrumentářkami velmi kladně.

MEDIN, a.s.

 
  • tisk
  • předplatit si