Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 1 / 2021

Genitál pro muže kapitál

Datum: 2. 2. 2021
Autor: Redakce Florence
Genitál pro muže kapitál

Představujeme knihu Genitál pro muže kapitál z pera spoluautorů MUDr. Martina Lukeše, MUDr. Tomáše Novotného, MUDr. Viktora Vika, Ph.D., a doc. PhDr. Dr.phil. Laury Janáčkové, CSc., kterou by měl přečíst každý muž, který se zajímá o své zdraví.

Urolog a  androlog Martin Lukeš společně s kolegou urologem Viktorem Vikem, urologem a andrologem Tomášem Novotným a docentkou klinické psychologie Laurou Janáčkovou vydali v roce 2020 publikaci s provokativním názvem Genitál pro muže kapitál. Kniha se zabývá zdravím muže z pohledu urologa, androloga a psychologa a souhrnně, srozumitelně a s nadhledem představuje jednotlivé součásti mužského urogenitálního aparátu a jejich nejčastější problémy.

Komu je kniha Genitál pro muže kapitál určena, kdo by si ji měl přečíst?

My si myslíme, že je kniha vhodná pro všechny muže, které zajímá jejich vlastní zdraví, otázky související se sexuálním životem a tak dále. Velkou cílovou skupinou jsou ale i ženy, které chtějí být nápomocny svému muži v rámci choulostivých témat, a tudíž se snaží tyto oblasti mužského zdraví lépe pochopit.

Co je cílem knihy?

Otevřeně řešit tabuizovaná témata mužského zdraví, a  to především fakticky a odborně. A také by bylo dobré, kdyby přivedla alespoň nějaké procento čtenářů k prevenci.

Zmiňujete, že je určena i pro ženy, v jakém smyslu?

Jak jsme již zmiňovali, právě proto, aby pochopily mužský svět, jejich sexualitu, jejich zdravotní problémy, ale i jejich myšlení. Součástí knihy je i určitý psychologický rozbor mužova myšlení, kterému se v knize velmi odborně, ale čtivě věnuje psycholožka a sexuoložka Laura Janáčková.

Co Vás přivedlo k jejímu napsání? (Proč kniha, nestačila by „osvěta“ po sítích?)

Podle našeho názoru ne. Na sítích se toho děje tolik, že dopátrat se odborného výkladu je někdy umění. Všichni autoři knihy jsou lékaři, odborníci, a tudíž všechny informace, které v knize čtenář najde, jsou faktické. Na síti a obecně na internetu se těžko dopátráte, zda je informace relevantní, nebo se jedná pouze o laický názor.

Co byste vzkázali čtenářům Florence?

Aby o sebe pečovali a aby nepodceňovali prevenci. A samozřejmě aby si koupili naši knihu.

 


O autorech:

MUDr. Martin Lukeš patří k předním odborníkům v oblasti urologie a andrologie. Má dlouholetou praxi získanou působením na Urologické klinice 1. a 3. LF UK a více než 15 let působil jako vedoucí lékař a odborný asistent ve FN Královské Vinohrady. Založil pražskou urologickou kliniku Urosanté.

MUDr. Tomáš Novotný je urologem, andrologem a spoluzakladatelem kliniky Urosanté. Během své dlouholeté praxe působil například na klinikách v Jindřichově Hradci a ve FN Královské Vinohrady. Několik let vykonával také pedagogickou činnost na 3. LF UK. Specializuje se mimo jiné na uroonkologii, úzce spolupracuje s Protonovým centrem Praha.

MUDr. Viktor Vik, Ph.D., je urologem s mnohaletou praxí jak v Čechách, tak v zahraničí. Část své profesní kariéry strávil v Institutu urologie a nefrologie v Londýně. V současnosti působí jako vedoucí uroandrologické ambulance v centru asistované reprodukce Gennet a taktéž jako vedoucí urolog na oddělení transplantační chirurgie v IKEM.

doc. PhDr. Dr.phil. Laura Janáčková, CSc., je docentkou klinické psychologie a zakladatelkou oddělení somatopsychiky VFN v Praze. Dlouhodobě se zabývá psychologií v oblasti aplikované medicíny. Je ředitelkou Institutu partnerských vztahů a prorektorkou VŠ aplikované psychologie.

 

 
  • tisk
  • předplatit si