Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 1 / 2021

Přesčasy, změny směn i oddělení v době pandemie

Datum: 2. 2. 2021
Autor: JUDr. Jana Palečková
Přesčasy, změny směn i oddělení  v době pandemie

Nápor na střední zdravotnický personál je v současné době obrovský. Množí se s ním i dotazy na proplácení přesčasů. Zajímá vás, jak je to z hlediska práva se změnami služeb zde dne na den a zda můžete dostat nařízenu výpomoc na jiném oddělení, kde chybí sestry? A co dovolená? Můžete ji dostat nařízenou v době, ve které ji vůbec nechcete?

Na práci přesčas nemá pandemie vliv

Doba pandemie ani samotné opakující se nouzové stavy nepřinesly v souvislosti s prací přesčas žádné změny. Stále platí, že nařídit jej lze pouze výjimečně z  vážných provozních důvodů a že jej nemohou vykonávat těhotné zaměstnankyně a mladiství. Povinnosti přijmout práci přesčas nemají ani ženy, které pečují o dítě mladší jednoho roku. Rozhodnutí je plně na jejich vůli.

Jestliže jsou však podmínky pro práci přesčas splněny, nemůžete ji odmítnout. Ale také vám ji nikdo nemůže nařizovat donekonečna, a to dokonce ani v tak vypjaté situaci, jako je ta současná. Nařízená práce přesčas nesmí činit více než 8 hod týdně a 150 hod v kalendářním roce. Nad tento rámec už záleží jen na vás, zda se na ni se zaměstnavatelem dohodnete, či nikoli. A ještě něco: práce přesčas nesmí být vykonávána v období delším, než je 26 po sobě jdoucích týdnů. Na dvojnásobek může počet týdnů prodloužit jen kolektivní smlouva.

Zaměstnavatel vám může nařídit i práci ve svátek. Opět ale jen ve výjimečných případech a musí se jednat o nezbytně nutné činnosti, které nelze udělat v běžný pracovní den a v pracovní době. A to je ve zdravotnictví normální.

Odměnou jsou peníze nebo náhradní volno

Za práci přesčas vám náleží vaše ze zákona dosažená mzda, a navíc příplatek ve výši nejméně 25 % průměrného výdělku, podle situace ale klidně i 100 %. Pokud pracujete ve svátek, je příplatek automaticky stoprocentní. To znamená, že při odpracování jednoho svátečního dne vám náleží odměna, kterou běžně dostanete za 2 pracovní dny. V případě, že pracujete, přestože byste právě měli mít dny nepřetržitého odpočinku v týdnu, je příplatek 50 %. A abychom byli úplní: příplatek vám náleží i za práci v noci – ke každé hodině práce si navíc přidejte 20 % průměrného hodinového výdělku.

Přestože příplatek je na prvním místě, můžete se se zaměstnavatelem dohodnout i na čerpání náhradního volna. Jde o oboustrannou dohodu, s níž musí obě strany souhlasit. Pokud se tedy dohodnete na náhradním volnu, čerpáte ho obecně za celou dobu, kdy jste pracovali, přestože byste pracovat neměli – tj. i za dny pracovního volna nebo svátek. Zaměstnavatel vám ho musí poskytnout nejpozději do 3 měsíců po odpracované práci přesčas. Jestliže to neučiní, máte automaticky nárok na příplatek. Dlouhotrvající pandemie koronaviru v tom nehraje žádnou roli.

Ovšem pozor! Nic z výše zmíněného o příplatcích a náhradních volnech nemusí platit, pokud je práce přesčas zakotvena ve vaší smlouvě. Raději se tedy před tím, než si cokoli začnete nárokovat, do smlouvy dobře podívejte.

Hledáte informace o takzvané další práci přesčas, která byla ustanovena pro pracovníky ve zdravotnictví a de facto zdvojnásobila stanovené podmínky pro běžnou práci přesčas? Zbytečně. Zákoník práce v platném znění v roce 2021 odstavec a) v § 93, který o tom pojednával, zrušil. Další práci přesčas tedy již vykonávat nemůžete a zaměstnavatel vám ji nesmí nařídit.

Hýbaní se směnami a nařízená dovolená

Změny ve směnách často i ze dne na den či výpomoc na jiném oddělení nejsou ničím, co by bylo v rozporu se zákonem. Záleží prostě na tom, co jste podepsali v zaměstnanecké smlouvě. Nutné je dodržet jen jedno pravidlo – doba odpočinku mezi směnami musí činit nejméně 8 hodin.

A dovolená? O termínu a délce čerpání rozhoduje zaměstnavatel. Klidně vám ji tedy může nařídit, avšak termín musí oznámit alespoň 14 dní předem.

Náhradní a placené volno není totéž

Nemálo lidí nerozlišuje placené a náhradní volno – buď z neznalosti, nezřídka však i záměrně. Rozdíl je však diametrální. Placené volno vám totiž zaměstnavatel může dát, jestliže si během pracovní doby potřebujete zařídit důležité soukromé záležitosti, například jít k lékaři či na úřad, kam se jindy prostě dostavit nemůžete. Důvodem může být i hledání nového zaměstnání, stěhování, soud, rozvod nebo pohřeb.

 


Máte zájem o interaktivní on-line školení plné modelových situací ze života, zajímavých případů a kvízů? Obraťte se na nás na e-mailu: zdravi@pravniporadkyne.cz.

 
  • tisk
  • předplatit si