Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 1 / 2021

V době pandemie covid-19 jsou pro město Brno sociální služby prioritou

Datum: 2. 2. 2021
Autor: Redakce Florence
V době pandemie covid-19 jsou pro  město Brno sociální služby prioritou

„Zlepšování kvality života těch nejohroženějších skupin obyvatelstva je dlouhodobým cílem města Brna. Mezi nejdůležitější pilíře patří péče o seniory a osoby se zdravotním postižením, péče o rodinu a občany ohrožené chudobou, ale také práce s lidmi bez domova či vracejícími se z výkonu trestu odnětí svobody,“ říká primátorka města Brna JUDr. Markéta Vaňková.

Covid-19 v mnoha oblastech podtrhl problémy, kterým nebyla dříve věnována pozornost. Primární akcent byl směřován na zdravotní služby, sociální sektor s dlouhodobou péčí byl zohledněn příliš pozdě v opatřeních či vybavení ochrannými pomůckami. Kde nepomohl stát, nabídlo Brno pomoc nejzranitelnějším skupinám obyvatel hned v počátcích krize. Zvláštní pozornost bylo a je nutné věnovat takzvaným pracovníkům v první linii – například pečovatelům, zdravotníkům či sociálním pracovníkům. „Pomoc od státu nebyla zvlášť v sociálních službách dostatečná, proto jsme museli v mnoha ohledech spoléhat na vlastní síly. Ochrannými pomůckami jsme naše sociální zařízení na jaře vybavili na vlastní náklady, stejně tak plošné testování ohrožených skupin, jako jsou pracovníci domovů pro seniory nebo lidé bez domova, jsme organizovali jako město za vydatné spolupráce s dalšími organizacemi,“ vyzdvihla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Již od září 2020 mělo všech jedenáct Brnem zřizovaných domovů pro seniory stejně jako městská příspěvková organizace Centrum sociálních služeb možnost přímo ve svých budovách operativně testovat veškerý personál a dle potřeby i klienty na koronavirus SARS-CoV-2. Jedná se o rychlé diagnostické testy, které detekují přítomnost virových antigenů vylučovaných koronavirem v dýchací soustavě při časné nebo akutní infekci. V  domovech pro seniory a v Centru sociálních služeb působí okolo 1 800 zaměstnanců, z toho 170 zdravotníků, kteří se starají přibližně o 2 000 klientů v pobytových zařízeních, a více než 5 000 jich má na starost pečovatelská služba v terénu.

Zdravotnický personál, který v každém domově funguje, je proškolen, aby zvládl odebírat vzorky z nosohltanu a provést detekci nákazy.

Každé ze zařízení má sice svého praktického lékaře, ale ti nejsou v domovech přítomni stále. Objeví-li se u někoho ze seniorů zdravotní problém, službu konající pečovatelé ho v případě, že si nejsou s vážností stavu jisti, raději nechají rovnou převézt do nemocnice. S lékařskou podporou by přitom někteří možná mohli zůstat tam, kde se cítí bezpečně, a současně neblokovat nemocniční lůžka opravdu potřebným. „Proto jsem si dovolila obrátit se dopisem na lékaře praktikující v domovech pro seniory zřizovaných městem Brnem, aby byli dostupní ke konzultacím. Aby si pro nastávající týdny, než snad zvládneme to nejhorší, přenastavili parametry spolupráce a byli k dosažení v ‚pohotovostním‘ režimu,“ doplňuje primátorka.

Začátek očkování proti nemoci covid-19 pro klienty domovů pro seniory, kteří projevili zájem, se městu podařilo zajistit již od 28. prosince 2020. Senioři v pobytových zařízeních jednoznačně patří mezi skupinu obyvatel, která je očkována přednostně, protože vznik případného ohniska nákazy by představoval značné zdravotní riziko pro velký počet osob.

Očkování probíhá na základě konzultací s lékaři a vždy za jejich přítomnosti, je dobrovolné a provádí se přímo na pokojích, takže je pro seniory maximálně komfortní. Dobrá zpráva je, že zatím nebyly zaznamenány žádné negativní zdravotní reakce.

„Namístě je velké poděkování zdravotnickým týmům a  praktickým lékařům, kteří mají klienty na starosti, a také vedení i personálu domovů pro seniory – vše se zvládá bez problémů. Díky jejich profesionalitě a nasazení jsme zase o krok blíž k tomu, aby se životy našich starších spoluobčanů vrátily co nejdřív k režimu, na jaký jsou zvyklí,“ doplňuje Vaňková.


Na návštěvě v domově pro seniory Holásecká

Domov pro seniory Holásecká (DSH) je v mnoha ohledech nejmodernějším brněnským zařízením poskytujícím dlouhodobou pobytovou službu seniorům, jejichž situace vyžaduje podporu a pomoc jiné osoby a kteří již nepotřebují akutní zdravotní lůžkovou péči.

První série očkování v DSH proběhla mezi svátky a do konce ledna bylo proočkováno více než 80% klientů, kteří o vakcínu projevili zájem a kterým to umožňoval jejich zdravotní stav.

S paní ředitelkou Mgr. Miroslavou Mužíkovou, MBA, jsme tak měli možnost nahlédnout do denního režimu a činnost domova si představit blíže.

„DSH se dlouhodobě soustředí na zlepšování kvality všech poskytovaných služeb. Kvalitní péče o klienty a kvalita poskytovaných činností a služeb jsou hodnoty, o kterých ‚mluvíme každý den‘. Jsou obsaženy ve strategii, v úkolech, cílech, jsou součástí každodenního i dlouhodobého hodnocení práce každého z nás. Domov je držitelem prestižní akreditace SAK, která pacientům garantuje vysokou kvalitu péče a bezpečí,“ říká ředitelka Mgr. Mužíková, původním vzděláním zdravotní sestra se specializací v geriatrii. „I v této nelehké době stále pracujeme na zlepšování poskytované péče, protože cílem a zrcadlem našeho úsilí je spokojený klient,“ dodává.

Covid-19 se ve společnosti lavinovitě šíří a s narůstajícími počty nemocných, hospitalizovaných a zemřelých přichází i obavy. Obavy, které deptají především ty nejvíce zranitelné. Klienti domovů pro seniory se strachují, že jim hrozí hospitalizace či přemístění do jiného zařízení. Strach z neznámého prostředí v nich vyvolává značné psychické vypětí.

„K veškerým nařízením proto přistupujeme s maximální zodpovědností. Mám radost, že se nám to daří a naše klienty se nám daří ochránit. Jako jedno z preventivních opatření proti šíření nákazy koronavirem jsme například hned na začátku loňského dubna nainstalovali termokameru pro měření tělesné teploty zaměstnanců. Abychom zmírnili pocit odloučení od rodiny, vybavili jsme každé oddělení tablety s kontaktem na Skype i WhatsApp. Našim klientům tak s pomocí aktivizačních pracovnic nabízíme možnost on-line komunikace s rodinnými příslušníky. Abychom čas v domově i za přísných nařízení zpříjemnili klientům i jinak, chystáme pro ně například další hudební vystoupení pod okny domova,“ dodává paní ředitelka.

Odbornou zdravotnickou ošetřovatelskou péči poskytují v DSH všeobecné sestry v nepřetržitém provozu. Lékařská péče je zajišťována praktickými lékaři a některými odbornými lékaři, kteří do zařízení dochází. Klientům jsou zprostředkovávána vyšetření u externích odborných lékařů. Ošetřovatelskou přímou obslužnou péči poskytují pracovníci sociálních služeb, kteří splňují požadovanou kvalifikaci.

Všichni zaměstnanci v přímé péči i všeobecné sestry jsou proškoleni v ošetřovatelské péči o imobilní klienty v oblasti prevence dekubitů, péče o dekubity a chronické rány. Pravidelným sledováním výživového stavu klientů a případným dodáváním doplňků výživy jsou minimalizována a eliminována rizika malnutrice a dekubitů.

Rehabilitační péči, která je nedílnou součástí komplexní péče, zajišťují tři kvalifikovaní fyzioterapeuti. Je zaměřena na zachování nebo obnovení poškozených funkcí organizmu léčebnou tělesnou výchovou.

Rehabilitace je dobře vybavena jak terapeutickými zdravotnickými prostředky k  poskytování elektroléčby, magnetoterapie i vanou pro vodoléčbu, tak přístroji pro zlepšení pohyblivosti kloubů a posilování svalstva. Využívají se rotopedy, motomedy, ministepper a běžecký pás. K dispozici je mnoho pomůcek s prvky k procvičování jemné motoriky a také ergoterapeutický stolek. Podle jednotlivých diagnóz lze vykonávat:
→ udržování psychické aktivity a tělesné zdatnosti formou kondičních skupinových i individuálních cvičení;
→ vertikalizaci z lůžka a použití vhodných kompenzačních pomůcek ke zlepšení mobility;
→ nácvik samostatnosti a soběstačnosti s kompenzačními pomůckami;
→ u imobilních klientů cvičení na lůžku, dechovou gymnastiku a polohování, aktivní a pasivní cvičení, prevence a protahování kontraktur, prevence vzniku dekubitů;
→ ke zmírnění bolesti kloubů vířivé koupele, magnetoterapii na DIMAP VM a elektroléčbu.

„Pravidelně se snažíme rozšiřovat rehabilitační program pro imobilní klienty, proto jsme na rehabilitační oddělení pořídili THERA-Trainer bemo, který dokáže specificky podporovat hybnost klientů upoutaných na lůžko a také u velmi hendikepovaných klientů. Přístroj lze jednoduše a rychle přizpůsobit potřebám klienta,“ říká ředitelka Mgr. Mužíková.

Dalším pomocníkem je stropní závěs na nácvik chůze. Pomocí tohoto přístroje se klienti s velice oslabeným pohybovým aparátem učí znovu jistě stát a chodit. Fyzioterapeuti mohou snadněji sledovat a korigovat správný pohyb a chůzi klienta, aniž by se strachovali o jeho bezpečnost. Pomůcka zároveň ušetří fyzickou námahu personálu i klienta. Pro několik klientů je rehabilitace na stropním závěsu velký zážitek – po dlouhé době se mohou postavit a zažít opět pocit volnosti.


Vedení v souladu se zaměstnanci

„V neposlední řadě je naší prioritou také spokojený zaměstnanec. Díky vzájemnému pochopení a souladu zaměstnanců a vedoucích pracovníků se nám společně daří uskutečňovat cíle, díky nimž jsme hrdými držiteli několika certifikátů. A právě všem zaměstnancům domova patří velké poděkování za jejich nasazení a spolupráci,“ říká Mgr. Mužíková.


Závěrem z jiného soudku

V letošním roce čeká DSH budování malé sluneční fotovoltaické elektrárny na střeše domova. Hlavním důvodem je snaha o snížení energetické náročnosti spotřeby elektrické energie z distribuční sítě a související větší zapojení obnovitelných zdrojů energie, které přispěje ke snížení emisí CO2.

Rovná střecha budovy DSH skýtá ideální podmínky pro vyrábění této „čistší“ energie. Fotovoltaická elektrárna bude napájet samotný domov seniorů, přičemž případné přebytky budou dodávány do distribuční sítě. Náklady DSH na energie by se ročně měly snížit téměř o 250 tisíc korun.

 
  • tisk
  • předplatit si