Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 3 / 2021

Zdravotní sestřička Karolína Cveková se za seniory vydala s očkováním až k nim domů a ráda na to vzpomíná

Datum: 15. 6. 2021
Autor: Redakce Florence

Na uherskohradišťsku lékaři očkovali „dům od domu“ seniory proti covid-19. Jedna ze sestřiček revmatologické ambulance MUDr. Dokoupilové, které se očkování zúčastnily, a bez nichž by to nešlo, s námi na zimní akci zavzpomínala.

Jak to celé probíhalo a zda a proč jste se přihlásila?

Přihlásila jsem se dobrovolně, protože mě akce zaujala, zajet očkovat seniory k nim domů. Nabídku jsem přijala. Nepředstavovala jsem si, že to nakonec bude tak náročné. Vyjeli jsme ráno a přijeli až kolem 8. hod. večer. Pracovaly jsme ve dvou týmech, vždy doktorka a sestřička a doplněny jsme byly dvěma „hlídacími“ sestřičkami, které zůstávaly s očkovanými a hlídaly pacienty po aplikaci vakcíny.

Vše probíhalo hladce, nikde jsme neměly komplikace, navíc senioři byli velmi spokojení a vděční, protože byla zima, padal sníh a tak ocenili očkování přímo u nich doma.

Očkovali jsme první dávkou a i na druhou jsme k nim opět jezdili.

Kde očkování proběhlo? Podařilo se očkovat i dále?

Jely jsme Popovice a ještě ten den i Podolí u Uherského Brodu. Zvládly jsme to v jeden den. Naočkovali se všichni senioři, kteří mohli a chtěli.

Jak akci hodnotíte s odstupem?

Určitě to byla dobrá věc, moc ji chválím, že to paní doktorka Dokoupilová tak pěkně zorganizovala. Senioři byli velmi vděční. Mám radost a jsem vděčná, že jsem mohla být součástí této akce, sama jsem z ní měla velkou radost. To štěstí a vděčnost v očích těch lidí dává neskutečnou energii, děkuji za ni.

 

Nejstarší senior měl přes 90 let a bydlel sám, tak byl moc rád, že jsme přijely a naočkovaly ho u něj doma.

Jak jste v terénu řešili komplikované skladovací podmínky vakcíny a případné komplikace?

Vakcínu jsme dostaly, naředily a hned ji aplikovaly, takže se nemusela nikde skladovat. Jednorázově jsme všechnu látku „vypíchaly“. Pro přenos jsme měly speciální chladící tašku.

Vybaveny jsme byly pro všechny případy například i defibrilátorem, kdyby se někomu udělalo špatně, ale nikomu se špatně neudělalo. Nezaznamenaly jsme reakci ani po druhé dávce vakcíny, nikomu se nezatočila ani hlava.

Jaká je situace nyní?

Máme zde očkovací centrum, v očkování pokračuje paní doktorka Grycová. Očkujeme přibližně 150 lidí denně, již všechny ročníky.

 
  • tisk
  • předplatit si